Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kouzelné i romantické hrady a zámky v okolí Prahy. Kam to bude?

Máte rádi hrady a zámky a chcete si udělat výlet v blízko naší metropole? Žádný problém, je jich tam dost. Máme pro vás 10 tipů, kterými se můžete inspirovat.

Hradů a zámků je v celém Česku ohromné množství a každý z nich má něco do sebe. Víte, že zmínka o tom nejstarším u nás padla v Kosmově kronice? K jeho stavbě došlo v roce 1121 a nejde o žádný jiný než o Přimdu v západních Čechách. Teď už se ale pojďme podívat na naše skvosty v okolí Prahy.

#1 Dětenice

Vznik původní tvrze, která na tomhle místě stála, se datuje do roku 1404. Na konci 16. století se dočkala renesanční přestavby a později i barokních úprav. Dnešní podobu získala až v 60. letech 18. století. 

Dětenice
V Dětenicích najdete známou středověkou krčmu. Jíst v ní je zážitek!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dneska můžeme na zámku obdivovat gotické, renesanční i barokní fresky, nástěnné malby a taky štukové výzdoby v rokokovém a klasicistním stylu. Najdeme tu i sbírku obrazů, loveckých trofejí a historických zbraní. Často se tu konávají historické programy a středověké hostiny. Součástí areálu je i známá středověká krčma s hotelem, zámecký pivovar a muzeum piva. 

Do Dětenic je to z Prahy zhruba 1 hodina a 20 minut autem, ale stojí to za to.

#2 Dobříš

Rokokový zámek Dobříš se nachází ve stejnojmenném středočeském městě. Trojkřídlá stavba s téměř čtvercovým dvorem ročně přivítá kolem 50 tisíců návštěvníků, kteří mimo jiné obdivují zdejší anglický a francouzský zámecký park.

Současnou podobu získal zámek v letech 1745 až 1765, kdy po požáru došlo k přestavbě původního barokního sídla. Během 2. světové války sloužil jako sídlo nacistů, konkrétně říšského protektora. Po válce až do 90. let 20. století zase plnil úlohu Domova spisovatelů a v roce 1991 tu před svou smrtí krátce pobývala herečka Adina Mandlová.

K zámku se z Prahy dostanete asi za 40 minut jízdy autem.

#3 Karlštejn

Český turistický evergreen láká návštěvníky nejen z Česka, ale i z celého světa. Tenhle poklad Středočeského kraje stojí v CHKO Český kras. Možná vás překvapí, že je veřejnosti přístupný nepřetržitě už od roku 1905! Každý rok se na něj přijede podívat na 200 tisíců návštěvníků, což ho řadí do desítky nejnavštěvovanějších památek v České republice. 

Hrad Karlštejn byl založen kolem roku 1348 jako soukromé reprezentační sídlo Karla IV., později sloužil jako klenotnice. Nejcennějším dochovaným prostorem je kaple svaté Kateřiny, kostel Nanebevzetí Panny Marie a kaple svatého Kříže ve Velké věži. 

Z Prahy pojedete autem do obce Karlštejn asi 45 minut. Odsud se z parkoviště ještě kousek projdete (ale zvládne to každý).

#4 Kokořín

Hrad Kokořín nechal někdy kolem roku 1320 postavit pravděpodobně pražský purkrabí Hynek Berka z Dubé. Hrad poměrně hodně poničili husité a po husitských válkách často měnil majitele. Dlouho po roce 1544 byl opuštěný a později patřil mezi tzv. prokleté hrady, tedy hrady, které se nesměly udržovat, protože by mohly ohrozit panovnickou moc, kterou tehdy disponoval císař Ferdinand II.

Kokořín nabízí úžasnou atmosféru, nejznámější z něj je ovšem válcová vyhlídková věž vysoká 38 metrů. Mimo jiné je tu k vidění památník K. H. Máchy.

Ke Kokořínu se autem z Prahy dostanete asi za hodinu. 

#5 Konopiště

Zámek Konopiště známe především jako poslední sídlo Františka Ferdinanda d’Este a jeho ženy Žofie Chotkové. Vznikl ovšem už dávno – ve 13. století, neminuly ho ale přestavby a úpravy v duchu gotiky, renesance, baroka a romantismu. Kromě zámku je v oblasti zajímavý i nález terénních pozůstatků středověkých ležení ze 60. let 15. století, a to 600-700 metrů od hradu. 

Konopiště
Pýchou Konopiště jsou už dlouhá léta medvědi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ke Konopišti rovněž neodmyslitelně patří medvědi. Ten současný se jmenuje Jiří a narodil se v roce 2011. Jde o vzácného medvěda ušatého. 

Na Konopiště dojedete autem z Prahy asi za 35 minut.

#6 Křivoklát

Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů středověkého období vznikl kolem roku 1230 a během své existence se dočkal hned několika rekonstrukcí. V oblasti, která byla osídlena už v pravěku, vznikl Křivoklát nejdřív v podobě loveckého hradu. Zajímavé je, že hrad co 200 let zachvátil požár.

Od 16. století ho měli ve vlastnictví Habsburkové, kteří Křivoklát používali jako vězení, a to dost obávané. V raném dětství tu nějaký čas nedobrovolně strávil třeba Karel IV., k dalším známým vězňům pak patří třeba biskup Jan Augusta, anglický alchymista Edward Kelley nebo Ota II. Olomoucký.

Ke Křivoklátu se z Prahy dostanete asi za hodinu jízdy autem.

#7 Krakovec

Krakovec (nebo taky Červený hrádek) zaujme všechny milovníky zřícenin hradů. Tenhle byl gotický (postaven byl v 80. letech 14. století), později došlo k jeho přestavbě na renesanční zámek, respektive se jednalo o přechod mezi hradem a zámkem a zároveň šlo o typickou ukázku architektury královské dvorské stavební huti Václava IV.

Krakovec
Krakovec je oblíbený u návštěvníků i u filmařů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na hrad se dostanete po obdivuhodném dřevěném mostě, ten ale samozřejmě není původní – pochází z let 2000 až 2005, principy historické stavby u něj ale byly zachovány. A bez zajímavost není ani to, že hrad si už několikrát vyhlédli filmaři. Točily se tu dneska už klasické kousky jako Ať žijí duchové nebo Princ a Večernice.

Ke Krakovci je to z Prahy autem 1 hodinu a 15 minut.

#8 Bezděz

Ačkoli je Bezděz už v Libereckém kraji, cesta z Prahy k němu není kdovíjak dlouhá. Navíc je to jeden z nejzajímavějších českých hradů, takže trošku té jízdy za to opravdu stojí. Dominanta okouzlujícího a romantického Máchova kraje stojí na kopci Bezděz už 2. poloviny 13. století, kdy ho tu nechal vystavět Přemysl Otakar II. K významným místům hradního komplexu patří třeba kaple, opevnění nebo křížová cesta, která k hradu vede z obce Bezděz.

Do téhle obce se dostanete autem z Prahy za 1 hodinu a 20 minut.

Bezděz
Bezděz je nádhernou dominantou romantického Máchova kraje.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 Loučeň

Barokní zámek Loučeň byl postaven ve 14. století a vlastnily ho osobnosti nepříliš známých jmen. Teprve v roce 1623 sem přišli Valdštejnové a po nich ještě dva šlechtické rody. V roce 1945 utrpělo vybavení zámku během zběsilého nájezdu sovětských vojsk a pak i místních obyvatel, kteří se chtěli obohatit.

Loučeň
V areálu tohohle zámku to bude bavit i děti!
Zdroj:
Bigstockphoto

Zámek prošel během let 2000 až 2007 rozsáhlou rekonstrukcí a celý komplex přístupný veřejnosti zahrnuje nejen tuhle chloubu, ale i neuvěřitelných 11 labyrintů a bludišť! V zámeckém parku si pak můžete zahrát kuličky, kochat se jezírky a kašnami nebo zkusit lanové centrum.

Z Prahy vás sem čeká necelá hodina cesty autem.

#10 Okoř

Kdo by ho neznal aspoň z písničky, která už stihla i zlidovět? Okoř láká na tajuplnou atmosféru, ale jako návštěvníci byste neměli očekávat žádný zázrak a zajímavosti v okolí. Na prohlídku Okoře stačí chvíle, zato se vás však bude dlouho rezonovat. 

Okoř
Na Okoř je cesta jako žádná ze sta...
Zdroj:
Bigstockphoto

Okoř vznikl během 13. století, z jeho 2. poloviny pochází polygonální věž s kaplí, která je opevněná hradbou. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1359, ještě před tímhle datem byl ale Okoř jistojistě goticky upravován. V 19. století tu byla útulna pro chudinu a na konci 20. století se o něj začali zajímat turisté.

Na Okoř z Prahy dojedete autem zhruba za 35 minut.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

50° 32' 3.048", 14° 43' 11.748"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kouzelné i romantické hrady a zámky v okolí Prahy. Kam to bude?