Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

5 tipů na výlet v Jeseníkách: Vystoupejte na nejvyšší horu Moravy nebo se nechte hýčkat v lázních

Tajemná rašeliniště, zaoblené horské hřbety, prameny živé vody stékající hlubokými údolími nebo ledovcové kary. Že jsme vás vzali na cestu kolem světa? Ani omylem!

Tohle všechno najdete v Jeseníkách. Pokud se sem chystáte, máme pro vás tipy na místa, která se vyplatí navštívit. Zaujme vás starobylý hrad, nebo snad dáte přednost vyhlášeným lázním?

Hrad Sovinec

Sovinec (Eulenburg) je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál. Najdete ho na skalnatém výběžku v horském údolí Nízkého Jeseníku. Hrad byl založen těsně před rokem 1333 příslušníky rodu pánů ze Sovince a za husitských válek se stal významnou pevností. Ke konci druhé světové války hrad vyhořel, naštěstí se ho ale podařilo částečně zrekonstruovat. Zúčastnit se tady tak můžete zajímavých prohlídek nebo plánovaných kulturně-společenských historicky laděných akcí.

hrad Sovinec
Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál.
Zdroj:
Shutterstock

5 hradů v Česku, které rozhodně musíte navštívit

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Jedním z atraktivních turistických cílů je i přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, která se nachází na říčce Divoká Desná, u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Udělejte si výlet k horní nádrži, která se nalézá na zploštělém vrcholu v nadmořské výšce 1 350 m. Zajímavostí téhle turistické atrakce je i to, že se v roce 2005 stala vítězem internetové ankety „div Česka“.

Dlouhé stráně
Tohle místo je jednoduše nezapomenutelné.
Zdroj:
Shutterstock

5 tipů na výlet v Krkonoších: objevte Maly Staw nebo kouzlo Pomezek

Praděd

Nejvyšší hora Moravy (1 492 m) a pátá nejvyšší hora České vysočiny se nachází na území okresu Bruntál a má nejdrsnější podnebí na Moravě. O tom svědčí průměrná roční teplota, která tady činí pouhých 0,9 °C.

Součástí vrcholu je 145 metrů vysoký vysílač a do roku 1959 tady stála také kamenná rozhledna. Vrchol Pradědu je přírodní rezervací a dohlédnete odtud na Pradědskou a Keprnickou hornatinu, město Jeseník, Bruntál, Králický Sněžník a za zvlášť příznivých podmínek také na Krkonoše nebo Vysoké Tatry.

Praděd Jeseníky
Praděd je nejvyšší horou Moravy. Měří 1 492 m.
Zdroj:
Shutterstock

Rašeliniště Rejvíz

Největší rašeliniště na Moravě a ve Slezsku najdete 7,5 km jihozápadně od Zlatých Hor, v romantické krajině uprostřed lesů. Součástí je i stejnojmenná obec, která je vůbec tou nejvýše položenou ve Slezsku (nadmořská výška okolo 800 metrů).

Malebná osada s částečně zachovalou německou lidovou architekturou nabízí řadu turistických zajímavostí. Příkladem budiž třeba hojně navštěvované mechové jezírko, zřícenina hradu Kobrštejn, nebo památník obětem I. světové války.

rašeliniště Rejvíz
Největší rašeliniště na Moravě a ve Slezsku láká na panenskou přírodu i řadu tradičních staveb.
Zdroj:
Michaela Jilkova / Shutterstock

Priessnitzovy léčebné lázně

Jedny z nejmalebnějších a nejnavštěvovanějších lázní Česka leží v průměrné nadmořské výšce 620 m, na nejsevernějším výběžku Slezska a Moravy.

Priessnitzovy léčebné lázně vznikly na místě původní osady Gräfenberk, v níž se roku 1799 narodil Vincenc Priessnitz – jejich zakladatel. Do lázní pacienti míří vzhledem k jejich mimořádně příznivým klimatickým podmínkám (ze tří stran jsou chráněny hřebeny hor), které jdou ruku v ruce s vhodným mikroklimatem pro léčení především dýchacích cest, potíží krevního oběhu a nervové soustavy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 14' 28.5432", 17° 11' 19.9284"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 tipů na výlet v Jeseníkách: Vystoupejte na nejvyšší horu Moravy nebo se nechte hýčkat v lázních