Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam se vydat na východ slunce s foťákem v ruce?

Chystáte se na krajinářskou fotografii a přemýšlíte, kdy a kam vyrazit fotit? Není nic lepšího než se na lov snímků vydat ve zlaté hodince. Tou se označuje první a poslední hodina slunečního denního svitu.

Kdy je nejlepší čas na focení?

Zde vám vyvstávají dvě možnosti. Jít fotit k večeru a riskovat „Václavák“ na svém vybraném místě nebo oželet pár hodin spánku a vyrazit fotit k ránu ještě předtím, než na zem dopadnou první sluneční paprsky. Ano, i zde hrozí, že v cílové destinaci nebudete sami, z 95 % ale narazíte na další fotografy, kteří vám rádi uhnou ze záběru, a pokud se dobře vyspí, možná vám i prozradí svá další oblíbená místa na focení.

Proč fotit ve zlaté hodince? 

Důvodem je měkké světlo a teplejší barevné odstíny na výsledné fotografii, které jen stěží doženete v následném postprocesu. 

Východ slunce v Českém Švýcarsku
V Českém Švýcarsku se nachází mnoho fotogenických míst.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Co si připravit na focení a na co nezapomenout

Když zvážíte, že vás východ slunce vyžene z postele třeba už ve dvě ráno, jistě uznáte za vhodné si den před odjezdem vše pečlivě připravit a nedohánět prokrastinaci v brzkých hodinách. Jednak ve spěchu na něco zapomenete a v té horší variantě si nestačíte uvařit ani kafe s sebou.

Den před expedicí za východem slunce zkontrolujte předpověď počasí a připravte si svou fototechniku. Nabijte si baterie, vyčistěte objektivy a filtry, přeformátujte paměťové karty a ke dveřím si nezapomeňte položit stativ, aby vás trkl přes nos. 

Technika vhodná pro krajinářskou fotografii
Svou fototechniku si na východ slunce nezapomeňte připravit den dopředu.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Máte techniku připravenou? Tak si naplánujte oblečení, které si na sebe obléknete. Ráno bývá chladno, a to i v letních měsících, mějte s sebou tedy raději vrstvu navíc, kterou si případně necháte v autě nebo v batůžku.

Hodit se bude i snídaně, například proteinová tyčinka, kousek ovoce nebo namazané pečivo. Proč? Východem slunce výpravy většinou nekončí. Můžete mít štěstí na ranní mlhu, nebo si spojit focení s výletem. V tu chvíli se vám cesta protáhne a jistě oceníte něco dobrého na zub.

Focení krajiny v mlze
Pro focení krajiny se hodí mít při ruce i teleobjektiv.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Při ruce se hodí mít také rukavice, čelovku, pevnou obuv a špetku kuráže na procházku lesem ve tmě. Už dopředu si zmapujte trasu a místo, kde zaparkujete a odkud budete mít nejrychlejší výšlap. Každá minuta je v ranních hodinách důležitá, proto tento rituál nepodceňte. 

Vše máte připravené? Tak teď to nejdůležitější. Nastavte si budíček. A klidně i dva.

Opakování je matka moudrosti, a tak si shrňme to nejdůležitější do pěti krátkých bodů: 

  1. najít si vhodné místo a zmapovat trasu včetně parkoviště
  2. zkontrolovat aktuální předpověď počasí
  3. přichystat si fototechniku
  4. připravit si oblečení a svačinu
  5. nastavit si budík
Zlatá hodinka
I v letních měsících může být při východu slunce chladno, mějte proto vždy vrstvu oblečení navíc.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Kam jet na východ slunce v Čechách?

Všude dobře, doma nejlíp. To platí u východů slunce zrovna tak. Naše malá malebná země vyniká svou různorodostí. Svou rozmanitou historií a přírodními scenériemi už si získala srdce nejednoho turisty. Pro své ranní výpravy se můžete vydat do historických center, pískovcových skalních měst, do hor nebo k jezerům. Přinášíme vám ty nejlepší a hlavně praxí ověřené tipy!

Komáří vížka v Krupce
Pokud nechcete po ránu šlapat do velkého kopce, zajeďte si na Komáří vížku.
Zdroj:
Lucie Vořechová

České středohoří

Z hlediska horopisného patří České středohoří do Podkrušnohorské oblasti. Jeho nejvyšším vrcholem je Milešovka, která se pyšní výškou 837 m n. m. Právě tato hora je skvělým adeptem na ranní výšlap. Zaparkujete v blízkém okolí, buď v Bílce nebo Milešově, a vyjdete asi 2,5 kilometru na vrchol. Odměnou vám bude pohled do širokého okolí. 

Dalším oblíbeným vrchem je Raná, kterou hojně navštěvují paraglidisté. V brzkých hodinách je tu však převážně nepotkáte, takže se na místo můžete bez obav vydat. Výhodou je, že výšlap na vrchol není nijak náročný a zaparkujete na parkovišti, které se nachází hned pod kopcem. 

Východ slunce na Rané
Východ slunce na Rané, použitý objektiv Panasonic Lumix S 14–28 mm f/4–5,6
Zdroj:
Lucie Vořechová

Líbí se vám oblast u Loun? Tak zde chvíli pobudeme. Najdete tu hned několik dalších míst, kterým byste se při svém putování za východem slunce neměli vyhnout. Řadí se sem Oblík, Srdov a Brník. I tato místa jsou velice dobře dostupná a nejedná se o výšlapy, při kterých byste ztratili dech. 

Tipy na focení v Českém středohoří
Pohled z Oblíku, použitý objektiv Sony FE 28–70 mm f/3,5–5,6 OSS
Zdroj:
Lucie Vořechová

České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko jistě všichni dobře znáte. A pokud ne, jen ve zkratce vám ho představíme. Jedná se o oblast s unikátními pískovcovými útvary, která se nachází mezi obcemi Hřensko, Chřibská a Brtníky.

Naleznete zde věhlasnou Pravčickou bránu, která je největší pískovcovou skalní branou v Evropě. K ní se v ranních hodinách nedostanete, neboť je nutné projít přes Zámeček Sokolí hnízdo, který je v tuto dobu ještě zavřený. V této oblasti vás ale zaujmou jiná místa na focení východu slunce.

Pohled z Pravčické brány při západu slunce
Pravčická brána nabízí hned 3 vyhlídky, dostanete se na ně však pouze během otevírací doby.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Patří sem například Mariina vyhlídka, která byla v roce 2021 zpřístupněná v nové a bezpečnější podobě. Z altánku máte České Švýcarsko jako na dlani! Spatříte Růžovský vrch, Vilemíninu stěnu, Jetřichovice, Studenec i část Saského Švýcarska.

Zaparkovat auto můžete v Jetřichovicích na zpoplatněném parkovišti a vydat se po červeně značené turistické stezce asi 1,5 kilometru k vyhlídce. Zde už může být pro někoho výšlap náročnější, počítejte tedy s časovou rezervou. 

Dalším vhodným místem na zaznamenání východu slunce je Vilemínina stěna. Dostanete se k ní cestou přes Mariinu vyhlídku dál po červeném značení. Odtud můžete případně pokračovat až k Rudolfovu kameni

Vilemínina stěna v Jetřichovicích
Pohled z Vilemíniny stěny, použitý objektiv Panasonic Lumix S 20–60 mm f/3,5–5,6
Zdroj:
Lucie Vořechová

Pokud se do Českého Švýcarska rozhodnete vyrazit v zimě, můžete své putování za východem slunce spojit i s výletem za ledopády v nedalekých Brtníkách

Na severu Čech najdete spoustu dalších krásných míst třeba podél řeky Labe. Nebojte se do vyhledávání zapojit mapy.cz nebo se inspirovat na sociálních sítích u krajinářských fotografů, kteří se na svá oblíbená místa často a rádi vrací. Po návratu z východu slunce se navíc můžete rovnou vydat na oblíbené cyklotrasy v této oblasti a užít si tak den naplno!

Pohled na kaňon Labe v ranních hodinách
Pohled na kaňon Labe v ranních hodinách
Zdroj:
Lucie Vořechová

Krkonoše

Vynechat bychom neměli ani Krkonoše. Zde už jsou výšlapy na východ slunce náročnější, pokud ale vyjde počasí, odmění se vám ranní pochod nevšední podívanou.

Vyjít můžete na Sněžku, ta se však v posledních letech stala velice oblíbeným cílem, takže se i brzy ráno může stát, že na ní nebudete sami. 

Krásnou podívanou si pro vás připraví i vyhlídka Mohyla Mistra Hanče a Vrbaty nebo Ambrožova vyhlídka nad Labským dolem, Pančavský vodopád nebo Luční hora. Krásných míst tu najdete nespočet.

Kam na výlet v Krkonoších
Pohled ze Sněžky na zasněženou krajinu.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Ještěd

Rádi byste na fotkách zachytili krajinu zahalenou do mlžného oparu? Zkuste své štěstí na Ještědu. Najdete zde hned několik parkovišť, která vám usnadní plánování trasy. A pokud byste se v blízkosti Liberce chtěli na pár dní usadit, máme pro vás i soupis s nejkrásnějšími místy v okolí.

Šumava

Je pro vás sever Čech daleko? Podívejte se na Šumavu. I ta nabízí velké množství atraktivních oblastí, které stojí za zaznamenání. Zaujmout by vás mohla hraniční hora Třístoličník, která svůj název získala podle uskupení skal vymodelovaných do podoby tří skalních věží s prohlubněmi, jež připomínají trůny. Z hory se vám naskytne pohled na Alpy s dominantním horským masivem Dachsteinu.

Pokud upřednostníte něco přístupnějšího, můžete vyrazit na Hrad Kašperk, který je v barvách zlaté hodinky skutečně magický. Pohled na něj vám učaruje jak v ranních, tak i odpoledních hodinách při západu slunce.

Západ slunce na hradě Kašperk
Hrad Kašperk ve zlaté hodince
Zdroj:
Lucie Vořechová

Na jihu Čech vás zaujme i vyhlídka Solenická podkova s výhledem na meandr Vltavy nebo nejvyšší hora Blanského lesa, Kleť

Tipy a rady pro focení východů slunce

Bojíte se, že po ránu nezvládnete dlouhou cestu, náročný výšlap nebo zkrátka zaspíte? Začněte pomalu. Navštivte nejdříve místa ve svém okolí. Věřte, že i pole za barákem si pro vás dokáže vyčarovat v brzkých hodinách kouzelnou atmosféru. Ranní rosa, teplé odstíny a měkké světlo si zvládne pohrát i s nepříliš zajímavou scenérií. Na vás pak už je jen zvolit správnou kompozici a perspektivu.

Východ slunce na poli
Pohled na pole během východu slunce
Zdroj:
Lucie Vořechová

A pokud by to pro vás i tak nebylo zajímavé, vezměte si s sebou modelku nebo vyrazte do centra města k historickým budovám. Zlatá hodinka totiž není zajímavá jen pro krajináře, ale i pro portrétní fotografy a focení architektury

Na co se mě ohledně focení krajiny nejčastěji ptáte

Jaký použít objektiv? 

Určitě širokoúhlý. V mé výbavě najdete 14–28 mm a 20–60 mm. Dřív jsem si ale krásně vystačila i se seťákem 28–70 mm, který pokryl většinu nejpoužívanějších ohniskových vzdáleností.

Pokud vlastníte jiný fotoaparát, než je full-frame, nezapomínejte při svém výběru zohlednit crop factor. Tedy pokud si pořídíte APS-C objektiv s ohniskem 18 mm, při přepočtu na full-frame se bude jednat o cca 27 mm, což vám na výsledné fotografii zúží úhel záběru.

Který filtr je nejlepší použít?

Říká se, že každý krajinář by u sebe měl nosit polarizační filtr. Ten využijete pro ztmavení oblohy, což se hodí při ostrém světle. Dále jej použijete pro odstranění odlesků, prodloužení expozice nebo saturaci barev. Někdo by mohl namítnout, že většinu zmíněného zvládnete napravit v postprocesu. Ne vždy tomu tak však je. Proto je lepší si ho dokoupit. 

Hodit se může také neutrální filtr, který slouží pro prodloužení expoziční doby. Své uplatnění najde při focení mraků v pohybu nebo vodopádů. 

Máš zkušenost s focením přes mobil?

Nejsem velkým zastáncem focení přes mobil, neboť nevlastním takový, který by zvládl všechny mé požadavky (a myslím si, že takový ani zatím neexistuje). Ne nadarmo se ale říká, že nejlepší foťák je ten, který máte vždy u sebe. Což mobilní telefon jistě je. Z vlastní zkušenosti tedy nemohu mluvit.

Vím, že například modely vyšší řady od značky Samsung dnes dokážou nevídané věci. Stejně tak iPhone 14 Pro se svými 48 Mpx na hlavním fotoaparátu. Pokud se tedy řadíte mezi příležitostné hobby fotografy, sáhnout po mobilu určitě není špatná volba. I na něm se můžete naučit základy focení v profesionálním režimu a získat tak alespoň povědomí o fungování expozičního trojúhelníku (clona, čas, ISO).

Když to s focením ale myslíte vážně a víte, že fotoaparát vytáhnete častěji než dvakrát do měsíce na rodinnou sešlost, zvažte pořízení foťáku.

Jaké je ideální nastavení fotoaparátu?

Záleží, co fotíte, jaké je světlo a co je záměrem snímku. Jednoznačný návod neexistuje. Řekněme ale, že jdete fotit východ slunce, nebe je bez mraků a vyjdou vám ideální podmínky. V tom případě volím clonu od f/5,6 po f/11. U této fotografické disciplíny se obecně doporučuje vyšší clonové číslo, aby byly prokreslené všechny roviny. ISO nastavuji kolem 200 a čas cca 1/50 s až 1/200 s.

Které příslušenství mít na focení krajiny?

Zapomenout byste neměli pevný stativ, fotografický filtr, náhradní paměťovou kartu a baterii, sadu na čištění, širokoúhlý objektiv a využít můžete dálkovou spoušť (nebo zabudovaný časovač ve fotoaparátu).

Věřím, že po přečtení tohoto článku budete připraveni na svůj první výšlap na východ slunce. Nezbývá mi tedy víc, než vám popřát šťastnou cestu a dobré světlo!

Krajinářská fotografie v zimě
V zimě si můžete udělat výlet na Děčínský Sněžník.
Zdroj:
Lucie Vořechová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3zdroj 4

 
 

Místo

50° 51' 8.46", 14° 23' 47.364"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Lucie Vořechová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam se vydat na východ slunce s foťákem v ruce?