Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na podzimní prázdniny v Česku? Na hrad nebo do botanické zahrady

Podzim letos oznámil svoji nadvládu ve středu 22. září. Zhruba o měsíc později pak dětem začínají podzimní prázdniny. Už jste naplánovali, kam se během nich vydáte? Máme pro vás pár zajímavých tipů na super místa v Česku!

Zámek Kunín

Barokní zámek Kunín se nachází mezi Ostravou a Olomoucí v obci Kunín u Nového Jičína. Zámek náleží k nejcennějším barokním stavbám, které se vyskytují na území Severní Moravy.

Zámek nechal na přání hrabat z Harrachu postavit rakouský architekt Johann Lucas von Hildebrandt. Od té doby zámek prošel rukama několika majitelů, až byl státem v roce 1945 zkonfiskován.

Na konci 2. světové války byl silně poničen kvůli pobytu sovětských vojáků, kteří jezdili na koních po schodišti až do nejvyššího patra, probodávali obrazy, nábytek vyhazovali z oken a vzácné knihy používali místo toaletního papíru.

Později se zde vytvořila ubytovna pro brigádníky a skladiště. V 70. letech zámek sloužil jako studentské koleje. V roce 1999 získala stavbu obec Kunín, která ji zrekonstruovala a zřídila zde muzeum.

Mohlo by vás zajímat: Věděli jste, že rakouští turisté přezdívají tomuto zámečku malý moravský Mirabell? To díky nápadné podobnosti s palácem v Salzburgu.

Botanická zahrada Troja

Zamilovali jste si krásy botanických zahrad? Vydejte se do té, kterou najdete v pražské Troji! V období podzimních prázdnin se tady můžete zúčastnit některé z atraktivních akcí pro velké i malé.

Kromě klasických prohlídek vám v rámci akce Jedovatá sezóna 2021 průvodci poodhalí kouzlo jedovatých šipek a odvarů, které se v minulosti hojně používaly. Během exkurze můžete zamířit též do Ďáblovy zahrádky, kde je k dispozici řada rostlin, které jsou významnými zdroji léčiv, a zároveň se při nevhodném dávkování nebo způsobu použití mohou stát nebezpečným jedem.

Každou neděli jsou pak pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky zdejší vinice a sklepa s malou degustací na závěr, což potěší zejména dospělé návštěvníky. Vstupné do zahrady činí 100 korun a navštívit ji můžete každý den od 9 do 19 hodin.

Budova zahrady Troja
Během prohlídky trojské botanické zahrady můžete během roku navštívit několik zajímavých akcí, z nichž řada připadá i na podzimní prázdniny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velké Losiny

Česká republika disponuje pár místy s termálními prameny a právě Velké Losiny jsou těmi, které jsou ideální jak pro dospělé, tak pro děti. Pokud sem zamíříte, pošlete děti na skluzavky a do bazénů. Vy si pak užijte tolik zasloužený odpočinek ve zdejším wellness centru.

Během pobytu můžete navštívit devatero termálních bazénů a nechat se hýčkat během profesionálních masáží. K dispozici jsou i čtyři druhy saun a vyhlášené restaurace, které vám po aktivně stráveném dni rozhodně přijdou vhod. Velké Losiny jsou navíc lokalitou, která je skvělým výchozím bodem pro výlety do okolí.

Aqualand Moravia

Výlet na Jižní Moravu si zaručeně užijí jak velcí, tak malí. Děti jistě potěší přítomnost jednoho z největších aquaparků ve Střední Evropě, dospělé zejména možnost projít si zdejší vyhlášené vinařské trasy a ochutnat tekuté jihomoravské zlato.

Ale zpátky do Aqualandu Moravia, který nabízí jak rozlehlou vnitřní, tak venkovní část a nespočet atrakcí pro všechny věkové skupiny. K dispozici jsou skluzavky, tobogány, vířivky, rampy, ale i obří wellness centrum s řadou saunových rituálů i možností masáží. Zvýhodněné vstupné pro celou rodinu můžete čas od času ulovit na slevových portálech nebo přímo na oficiálních stránkách aqualandu. 

Areál Aqualandu Moravia
Aqualand Moravia si oblíbí velcí i malí. Vnitřní a venkovní prostory jsou stvořené k zábavě pro celou rodinu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hranická propast

Na pravém břehu řeky Bečvy, v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic, leží asi kilometr hluboká propast. Svou hloubkou se řadí mezi nejhlubší propasti České republiky. Hranickou propast můžete spolu s dětmi navštívit během návštěvy Zbrašovských aragonitových jeskyní, které se nedaleko odsud nacházejí.

Podle dávných pověstí do zdejší propasti skočil moravský král Mojmír II., aby ochránil Moravu před zrádnými velmoži. Ani jedna sonda zatím nepronikla až na úplné dno propasti, a proto je považována za nejhlubší zatopenou propast na světě.

Suchá část je hluboká 69,5 metrů a na jejím dně se nachází jezírko. Nejhlubší ponor tady byl proveden do hloubky 404 metrů. Podle odhadů by však propast mohla dosahovat hloubky až 1 200 metrů. Kvůli rozsáhlému jeskynnímu komplexu je však přesná hloubka stále opředena tajemstvím.

Do Hranické propasti se můžete dostat hned několika způsoby. Nejkratší trasa vede od železniční stanice Teplice nad Bečvou po červené turistické značce. Propast je obehnána plotem, aby nedošlo k pádu a od zmíněné stanice je vzdálená pouhých 500 metrů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 38' 31.8035", 17° 59' 24.0025"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na podzimní prázdniny v Česku? Na hrad nebo do botanické zahrady