Přejít k hlavnímu obsahu

ceau1

obrazek
Mihai Petre, Wikimedia Commons

Strůjce druhé největší budovy světa popravili těsně před jejím otevřením

Kvůli bukurešťskému Paláci lidu byla zničena stará městská čtvrť. Na jeho výstavbě pracovalo dvacet tisíc dělníků a se svou rozlohou 330 tisíc metrů čtverečních je po Pentagonu druhou největší budovou na světě. Slavnostního otevření historické stavby se ale její ideový autor nedočkal. Nicolae Ceaušescu byl totiž nedlouho před tím popraven za své krvavé činy.

Nepřehlédnutelné monstrum

Má údajně až přes pět tisíc místností, celkem dvacet pater (z toho 12 nadzemních) a její součástí je velký protiatomovýc kryt. Budova je 270 metrů široká, 240 metrů dlouhá a 86 metrů vysoká. Dokončena byla v roce 1989, avšak dalších osm let zůstala prázdná. Toto nepřehlédnutelné monstrum vzniklo těsně před komunistickým převratem a tento režim pak dlouho připomínalo.

Udávaný počet pokojů se podle zdrojů různí - jisté je jen to, že mnohé z několika tisíců místností nebyly dosud nikdy používány.
Zdroj: Michael Day, Wikimedia Commons

Závěs vážící dvě tuny a miliony transylvánského mramoru

Pro Ceaušesca měl být Palác lidu reprezentativním místem - perlou mezi zajímavými místy Rumunska. Všechny materiály proto pocházely z této země. A na jeho interiéru se nešetřilo - nachází se zde jeden milion krychlový mramoru, tři a půl tisíce tun křišťálu či dvě stě tisíc metrů čtverečních koberců. Zdejší záclony zdobí vyšívání zlatem a stříbrem. Jeden z mnoha závěsů váží dvě tuny a musel být utkán až na místě.

V paláci najdete mnoho architektonických slohů, o jejich výstavbu se postaralo šest set architektů.
Zdroj: Lumendelumine, Wikimedia Commons

Místo, které mělo hostit komunistickou stranu

Tyto „skromné“ poměry měly hostit komunistickou stranu a její instituce. Palác měl krom jiného sloužit jako velký opevněný hrad - podléhá těm nejnáročnějším bezpečnostním podmínkám. Přitom okolí Paláce lidu až do konce sedmdesátých let vypadalo jako každé jiné. V roce 1977 však čtvrť Dealul Spirii postihlo silné zemětřesení, které Ceaušescovi dalo záminku ke srovnání místa se zemí. Domy, kostely, školy, všechno bylo zdemolováno a roku 1984 začala stavba.

Na obrovský palác navazuje neméně megalomanský Unirii Boulevard.
Zdroj: Antony Stanley, Wikimedia Commons

Labyrint skrývá tajné únikové tunely

Na šest set architektů v čele s Ancou Petrescem vybudovalo sídlo s jednadvaceti křídly, které se rozkládá uprostřed obrovského parku. Budova však ještě dnes není úplně dokončená, zbývají například práce na několika podzemních patrech. Před Ceaušescovou smrtí nebyly dokončeno ani zaplnění nábytkem. Dělníci však stihli vystavět protiatomový kryt a tajné únikové tunely, které měly chránit nejvyšší hlavu Rumunů před atentátem.

Ceaušescu v mnoha rozhodnutích odporoval oficiálnímu stanovisku SSSR, a proto měl pro Západ výjimečné postavení. Na fotce Nicolae Ceaušescu se svou ženou Elenou a s Nixonovými.
Zdroj: Executive Office of the President of the United States, Wikimedia Commons

Problémy s financováním vedoucí k potravinám na příděl

Opravdu velkorysý Palác lidu začal vznikat v době, kdy měla země velké problémy s financováním, které stavba výrazně prohloubila. Tři roky před položením základního kamene musel Ceaušescu dokonce nechat zavést přídělový systém na potraviny. Palác lidu se tak stal vůdcovým největším dílem a zároveň přispěl k jeho cestě na popraviště.

Fotky z celého světa a všechno možné, co se týká cestování do Rumunska i dalších států planety najdete i na našem facebookovém profilu.

 
 

Místo

44° 25' 39", 26° 5' 15"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Strůjce druhé největší budovy světa popravili těsně před jejím otevřením