Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Transfagarasan a Transalpina: projeďte se po silnicích s výhledy, o jakých se vám nesnilo

Hledáte na letní dovolenou destinaci, kde nebude hlava na hlavě? Chcete něco neotřelého? A rádi řídíte? Vydejte se tentokrát do Rumunska!

Když se někoho zeptáte, kam se letos chystá na dovolenou, odpověď „do Rumunska“ uslyšíte velice zřídka, pokud někdy vůbec. Právě to může být jedním z důvodů, proč byste tam měli zamířit vy. Rozhodně totiž nebudete riskovat, že byste na pláži potkali souseda odvedle nebo že by pro samého turistu nebylo kam si odskočit. 

Rumunské sarmale: luxusní masovou směs v zelných listech přivezli dobyvační Turci

Rumunsko je ještě pořád turisticky dost přehlížené, ale naprosto neprávem. Dá se tady toho spousta vidět a zažít. Namátkou můžeme jmenovat:

  • Brašov a Sibiň – města s multikulturním i nádherným historickým nádechem
  • hrady a zámky – z nich extra zmiňme „Drákulův hrad“ Bran s krásným muzeem habsburských rodových sbírek, ale především s kapkou temna, kterou si udržuje i v současnosti
  • lázně – těch je tu hned několik a se žádnými nešlápnete vedle; nejznámější jsou Herkulovy lázně
  • moře a pláže – vzdát se nemusíte ani odpočinku na pláži, Černé moře vás nezklame
  • delta Dunaje, kde můžete pozorovat kolonii pelikánů
  • nádherné hory, z nichž se vám nebude chtít domů

A právě do hor se teď společně vydáme. Nezapomenutelnou projížďku můžete zažít na silnici Transfagarasan (česky taky Transfagaraš). 

Nejopuštěnější silnice Ameriky Route 50: Časopis před ní chtěl varovat, přilákal ale davy zvědavců

Za nejkrásnějšími silnicemi Evropy

Transfagarasan se v roce 2018 dočkal značné pocty – Jeremy Clarkson o ní v pořadu Top Gear prohlásil, že je to nejlepší silnice na světě. To už je co říct. Jestli je nejkrásnější z celé planety, posoudit nemůžeme, nicméně se právem řadí k těm nejúchvatnějším v Evropě. Pokud už jste projeli italské Passo dello Stelvio a rakouskou Grossglocknerskou vysokohorskou silnici, Transfagarasan a Transalpina můžou následovat.

Transfagarasan v noci
Celkem tu projedete po 833 mostech, 28 viaduktech a skrz 5 tunelů.
Zdroj:
Shutterstock

Transfagarasan – klikatá kráska ze sedmdesátek

Tahle horská silnice je součástí rumunské státní silnice DN7C, která měří celkem 169 kilometrů. Samotný úsek zvaný Transfagarasan má asi 90 kilometrů a nachází se mezi obcemi Arefu a Cârțișoara. Během jízdy prokličkujete dvěma provinciemi – Munténií a Transylvánií.

Hezčí úsek na návštěvníky čeká ze severní strany, od obce Cârțișoara. Od ní vyjedete na vrchol silnice k tunelu Baela-Capra. Tady se ocitnete mezi dvěma nejvyššími rumunskými horami (Moldoveanu s 2 544 metry a Negoiu s 2 535 metry). Silnice vede taky nedaleko jezera Balea (2 034 m n. m.), k němuž si můžete udělat pěknou procházku a dát si tu i něco dobrého na zub.

jezero Balea
Na tenhle kousek Evropy nikdy nezapomenete.
Zdroj:
Shutterstock
jezero Balea v Rumunsku
U jezera Balea se určitě zdržte a udělejte si procházku. Nebo třeba túru!
Zdroj:
Shutterstock

I jižní úsek je ale zajímavý, a to nejen svými zákrutami. Největší atrakcí jsou tu vodopády na řece Arges, které jsou se svými 68 metry druhými nejvyššími v Rumunsku. Ve spodní části pak ještě můžete vidět přehradu Vidraru ze 60. let 20. století, která byla v době svého dokončení 5. největší v Evropě a 9. největší na světě! Náleží k ní i obdivuhodná socha Promethea.

přehrada Vidraru
Oficiálně si stavba silnice a přehrady Vidraru vyžádala 40 životů. Jiné statistiky ale mluví o desetinásobku!
Zdroj:
Shutterstock

Silnice Transfagarasan je otevřená vždycky od července do konce října. Jakmile tu leží sníh nebo hrozí, že sněhová nadílka přijde, není tu úplně nejbezpečněji. Například k jezeru Balea se ale dá dostat kabinkovou lanovkou, kterou při cestě ze severu neminete. 

Za vjezd na silnici se neplatí. Nejlepší je vydat se na ni brzy ráno, protože jak denní doba pokročí, turistů přibývá. Ideální je samozřejmě naplánovat si tuhle nádheru na všední dny, kdy minimalizujete aspoň přítomnost návštěvníků, kteří si tu chtějí užít víkendové odfrknutí. 

Transfagarasan osel
Při průjezdu dávejte pozor nejen na toulavé psy, ale taky na prasata, ovce nebo osly.
Zdroj:
Shutterstock

Karakoram Highway: tady řidiči prostě chybovat nesmí

Pokračujte na Transalpinu

Když po dojetí nebudete mít dost, vydejte se ještě na silnici 67C, které se říká Transalpina. Ta vede mezi městy Sebes a Novaci, měří téměř 150 km a nabízí to samé v bledě modrém – nádherné zákruty, nezapomenutelné výhledy a díky rozsáhlým opravám v roce 2007 taky kvalitní povrch. Prostě krasojízda! (Tady už jsme Mapy nepřesvědčili, aby ukázaly trasu navzdory sezónní uzavírce.)

Na Transalpině projedete a poznáte Karpaty v celé jejich kráse. Vrchol vás čeká v průsmyku Urdele v nadmořské výšce 2 145 metrů a pozor – první cestu, která tudy kdysi dávno přes hory vedla, vybudovali už staří Římané.

Transalpina
Ani na Transalpině nepřijdete zkrátka.
Zdroj:
Shutterstock

Krásná a nebezpečná: silnice Tianmen v Číně je jen pro zdatné řidiče

Myslete na to, že na celém úseku platí rychlostní limit 40 km/h. Věříme ale, že byste ho záměrně nepřekračovali. Pak byste si totiž nedokázali tolik vychutnat zdejší nádheru.

Pevné datum, kdy se silnice otevírá a kdy zavírá, není. Záleží na tom, jaká je aktuální situace se sněhem. V posledních letech se na ni ale dostanete už během první poloviny června. V roce 2023 se pak zavírala na začátku listopadu.  

Jen se na tu nádheru na Transfagarasanu podívejte... A pak začněte plánovat!

Použité zdroje:

  • mundo.cz/rumunsko/zajimavosti
  • invia.cz/blog/tajemny-drakuluv-hrad-rumunsky-klenot-s-temnou-minulosti/
  • novinky.cz/clanek/auto-podle-clarksona-nejlepsi-silnice-sveta-projeli-jsme-rumunsky-transfagarasan-40071308
  • romaniawow.com/transalpina-opening-times/ 
  • garaz.cz/clanek/servis-dovolena-s-autem-nejlepsi-silnici-v-evrope-najdete-v-rumunsku-dostanete-se-tam-za-9-hodin-vineta-vyjde-na-80-kc-21008466  
  • erington.se/blogs/editorial/europes-most-incredible-roads
 
 

Místo

45° 10' 51.6684", 24° 40' 10.488"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Transfagarasan a Transalpina: projeďte se po silnicích s výhledy, o jakých se vám nesnilo