Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

To NEJ v Česku: Nechte se okouzlit největším vodopádem, kuriózním brněnským „orlojem“ nebo sbírkou diamantů

Česko je úžasná a zajímavými místy prošpikovaná země. Pokud plánujete rodinný výlet, romantickou dovolenou nebo prázdninovou prohlídku, máme pro vás souhrn českého NEJ.

Šumava: největší národní park

Když se řekne Šumava, většina z nás si představí magická ledovcová jezera, rozhledny, rašeliniště a dechberoucí výhledy. Ve skutečnosti tady najdete ale mnohem víc. Největší národní park Česka ukrývá i několik zimovišť netopýrů a vyhlášené lyžařské střediska i pramen Vltavy – nejdelší řeky Česka.

Šumava: největší národní park
Šumava je největším národním parkem Česka, který ukrývá nejednu raritu a tajemství.
Zdroj:
bigstockphoto

Vltava: nejdelší řeka na českém území

Nejdelší řeka Česka, která měří 430,2 km, pramení na Šumavě a v Mělníku ústí zleva do Labe. Spojovaná je nejčastěji s panoramaty Prahy a legendou o Šemíkovi. Přes řeku tady můžete přejít nebo přejet přes celkem 18 mostů. Zajímavé jsou i pověsti o zdejších vodnících, z nichž nejznámějším je bezesporu Pivoda, na kterého můžete narazit v oblasti Vyšehradu. Čtvrtému oblouku Karlova mostu se ale raději vyhněte. Tady prý bydlí Hastrman, a když má možnost někoho utopit, tak nezaváhá.

Pohled na meandry Vltavy
Vltava tvoří v okolí Prahy několik okouzlujících meandrů.
Zdroj:
bigstockphoto

Krkonošský národní park: nejstarší národní park

Krkonošský národní park je jedním z nejvýznačnějších chráněných přírodních území u nás a řadí se mezi největší parky v Evropě. Založen byl v roce 1963 jako druhý národní park v tehdejším Československu. Dnes je vyhledávaným cílem rodin, párů i jednotlivců, a to nejen v letním, ale zejména zimním období. Narazit tady můžete na více než 1 300 druhů kvetoucích rostlin a 240 druhů obratlovců. Vede tady celkem 800 kilometrů letních a zimních značených cest a park ročně navštíví až 8 000 000 návštěvníků.

Pohled na Sněžku
Krkonošský národní park je nejstarším národním parkem v Česku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Brněnský časostroj: Nejkurióznější hodiny

Bezesporu nejkurióznějšími hodinami Česka je brněnský časostroj. Dominanta města, kterou najdete na náměstí Svobody, budí divoké emoce. Unikátní časostroj, z něhož jen málokdo pozná, kolik je doopravdy hodin, vydává každý den v jedenáct dopoledne jednu kuličku (při příležitosti významných událostí jich vypadne z časostroje více). Připomínat má gigantický náboj, většina v něm ale vidí něco docela jiného.

Brněnský „orloj“
Brněnský časostroj je podivnou raritkou, která má připomínat obří nábojnici.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pravčická brána: největší skalní brána

Symbol národního parku České Švýcarsko najdete nedaleko obce Hřensko. Brána je svými rozměry (výškou otvoru 16 m, rozpětí oblouku u dna je 26,5 m a šířkou mostu 8 m) největším přírodním skalním mostem v Evropě. Pohled do krajiny se vám tady otevře ze tří vyhlídek a odpočinout si po poměrně fyzicky náročné procházce můžete přímo pod obloukem v netradiční restauraci Sokolí hnízdo s dochovanými interiéry z 19. století.

Pohled na Pravčickou bránu
Pravčická brána je hojně navštěvovanou památkou s unikátními výhledy i posezením.
Zdroj:
Bigstockphoto

Černé jezero: největší jezero

Dalším šumavským klenotem je i Černé jezero, které je díky své rozloze 18,47 hektarů největším ledovcovým jezerem na Šumavě a zároveň i největším jezerem v České republice. Černá barva jezera je způsobena odrazem tmavých lesů, které jezero obklopují. Na dně je zhruba 9 metrů kalu, který tvoří pyl z okolních stromů a ukládá se sem po statisíce let. Technickou zajímavostí Černého jezera je přečerpávací vodní elektrárna 1,5 MW, která byla spuštěna do provozu již v roce 1930.

Pohled na břeh Černého jezera
Na dně Černého jezera je asi 9 metrů silná vrstva pylu z okolních stromů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pražský hrad: největší hrad

Původně středověké hradiště se v průběhu staletí proměnilo na největší hrad Česka, který denně navštíví tisíce návštěvníků. Ti obdivují všechny architektonické styly minulého tisíciletí i majestátní katedrálu sv. Víta a další dominanty tohoto jedinečného a starobylou magií prostoupeného místa. Pražský hrad je největším souvislým hradním komplexem na světě, rozkládá se na ploše téměř 70 000 m² a je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Pohled na Pražský hrad
Pražský hrad je největším hradním komplexem Česka.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pančavský vodopád: nejvyšší vodopád

Další raritou Krkonoš je Pančavský vodopád, který je díky své výšce 148 metrů největším vodopádem Česka. Najdete ho asi kilometr jižně od Labské boudy, na Pančavském potoce, kde sestává ze čtyř hlavních stupňů (výška 36 m, 39 m, 23 m a 20 m). Vodopád je celoročně volně přístupný, největší divadlo ale předvádí pochopitelně na jaře během tání sněhu z okolních strání a kopců.

Pohled na Pančavský vodopád
Pokud chcete vidět Pančavský vodopád v plné síle, naplánujte si jeho návštěvu na jaro.
Zdroj:
Bigstockphoto

Temelín: největší jaderná elektrárna

Temelín je jednou ze dvou jaderných elektráren v Česku. Stavba téhle elektrárny započala v roce 1987 a dokončena byla v roce 2002. Celkové náklady na vybudování dvou bloků o výkonu 2 000 MW dosáhly 98 miliard korun. Zajímavostí je i to, že elektrárna odvádí z každé vyrobené kilowatthodiny 5 haléřů na takzvaný „jaderný účet“. Z něj se následně hradí výdaje na zabezpečené uložení jaderného radioaktivního odpadu a jeho přepracování.

Jaderná elektrárna Temelín
Temelín je jednou ze dvou jaderných elektráren v Česku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Národní muzeum: největší sbírka drahokamů

Pokud plánujete návštěvu našeho hlavního města, nevynechejte exkurzi v Národním muzeu. Kromě nespočtu jiných exponátů vás tady čeká i největší sbírka drahokamů, na kterou můžete v Česku narazit. V současné době má 4 846 evidenčních čísel, což reprezentuje přibližně 19 000 jednotlivých kusů. Sbírka vznikala díky darům zhruba od 19. století a o její vznik se zasloužil zejména univerzitní profesor Karel Vrba.

Pohled na národní muzeum
Národní muzeum ukrývá kromě množství jiných expozic i největší sbírku drahokamů v Česku.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

50° 3' 55.653", 14° 25' 5.3065"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To NEJ v Česku: Nechte se okouzlit největším vodopádem, kuriózním brněnským „orlojem“ nebo sbírkou diamantů