Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkouzelnější akce v prosinci 2022: Vydáte se na mikulášský běh nebo si uděláte výlet na vánočně vyzdobený zámek?

Chcete během prosince nasát tu pravou vánoční atmosféru? Udělejte si výlet po českých zámcích nebo adventních veselicích napříč republikou. Máme pro vás tipy, kam vyrazit!

Adventní slavnosti na zámku Nelahozeves

Máte to kousek na zámek Nelahozeves? Vydejte se sem 3. 12. 2022 na dlouho očekávané adventní slavnosti. Těšit se můžete na hudební vystoupení s koledami, zdobení perníčků, výrobu vánočních ozdob, kejklíře i slavnostně nazdobené stánky s vánočním sortimentem.

Mikulášský běh ve Struhařově

Chcete se proběhnout na čerstvém vzduchu a začít dodržovat novou mikulášskou tradici? Vyrazte na tradiční Mikulášský lesní běh, který je součástí Poháru Ladova kraje. Startovat budou kategorie žen, mužů, veteránů, juniorů i juniorek. Běh odstartuje na fotbalovém hřišti Sokol Struhařov v sobotu 3. 12. 2022 ve 14.30 hod.

Královský advent na hradě Křivoklát

Ve dnech 3. a 4. a následně 10. a 11. 12. 2022 si můžete užít královský advent na slavnostně vyzdobeném hradě Křivoklát. Chybět nebude jarmark s ukázkami řemesel ani vystoupení šermířské skupiny nebo ukázky tanců. Odpoledne se můžete těšit na příjezd panovníka a jeho audienci v Královském sále. Večer zakončí ohňová show.

Svatobarborská veselice

V Kutné Hoře se 4. 12. 2022 slavnostně rozsvítí vánoční strom a zároveň započnou tradiční oslavy sv. Barbory, které jsou spojeny se slavnostními trhy na Palackého náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční pochutiny, regionální produkty, rukodělné a řemeslné výrobky. Trhy zde budou probíhat až do 17. 12. 2022.

Stánek s vánočními dekoracemi.
Oslav vánočních svátků se můžete zúčastnit různě po Česku.
Zdroj:
Shutterstock

Advent na hradě Týnec nad Sázavou

V neděli 4. 12. 2022 můžete zavítat také na hrad Týnec nad Sázavou, kde na vás čeká bohatá vánoční výzdoba, minitržiště s tradičními pochutinami a rukodělnými výrobky, ale i výstava betlémů a Ježíškova pošta. Děti i dospělí mohou Ježíškovi napsat dopis a odpověď čekat poštou.

Štědrovečerní šichta v Prokopské štole v Příbrami

Netradiční sváteční veselí si můžete užít v termínu od 5. do 16. 12. 2022 v hornickém muzeu v Příbrami. Zdejší Prokopská štola bude připravena na návštěvníky z řad dospělých i dětí. Těšit se můžete na jízdu důlním vláčkem i speciální nadílku v podzemí tak, jak ji prožívali horníci před sto a více lety. Nutná je předchozí rezervace, přičemž všední dny jsou určeny školám, víkendy pro širokou veřejnost.

Vánoce na zámku Konopiště

Zámek Konopiště zve ve dnech 11. a 12. 12. 2022 na speciální prohlídku vybraných prostor, kterou bude doprovázet výklad o vánočních zvycích a výzdobě šlechtických sídel. Návštěvníky čeká slavnostní prohlídka zámeckých interiérů věnovaná kouzlu Vánoc v prostředí nejvyšší aristokracie.

Skřítci v Týnci nad Sázavou

Po stopách vánočních skřítků se můžete vydat 16. 12. 2022 v okolí hradu a muzea v Týnci nad Sázavou. Návštěvníci, kteří by měli být vybaveni baterkami, tady budou hledat vánoční skřítky. Ti jim zpříjemní čekání na Ježíška a sdělí důležité poselství.

Vánoční trhy
Zamíříte na vánoční trhy, mikulášský běh nebo slavnostně vyzdobený zámek?
Zdroj:
Shutterstock

Vánoce na skanzenu Vysoký Chlumec

V termínu od 17. do 18. 12. 2022 se můžete vydat na prohlídky skanzenu Vysoký Chlumec, kde vám průvodci přiblíží dobová řemesla a atmosféru lidových Vánoc v 19. a na začátku 20. století. Samozřejmostí budou slavnostně vyzdobené světnice a chalupy, kde si můžete vyzkoušet tradiční lidová řemesla a dovednosti nebo se seznámit s lidovými zvyky zimního období.

Česká mše vánoční na zámku Dobříš

Co by to bylo za Vánoce bez tradiční České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby? Jedinečný koncert si můžete užít na zámku Dobříš, kde se zaposloucháte do příběhu o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Koncert je naplánovaný na sobotu 17. 12. 2022.

Advent v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Zajímá vás, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly od začátku prosince do svátku Tří králů. Pokud to máte do Kouřimi co byste kamenem dohodili a zbytek došli pěšky, vydejte se sem kdykoliv do 30. 12. 2022. Připravena tady bude speciální prohlídka, která vás zavede do dob dávno minulých.

Adventní trhy v Mladé Boleslavi

Adventní trhy se v předvánočním období konají prakticky v každém větším městě. A Mladá Boleslav není výjimkou. Od 27. 11. až do 30. 12. 2022 se tady můžete těšit na stánky s občerstvením, koledy nebo svařák. Trhy tady probíhají každý den od 16.00 do 20.00 hod. na Staroměstském náměstí. Připraveny jsou i atrakce pro děti, divadelní pohádky nebo hudební vystoupení. Svézt se navíc můžete třeba i kočárem s koňským spřežením.

Betlémy v Bohutíně

Unikátní výstavu betlémů si můžete prohlédnout na bohutínském Dole Řimbaba. Výstava je rozdělena na historické a soudobé modely a návštěvníci mohou obdivovat dřevořezby, přírodní, ale i další materiálové varianty betlémů. K vidění budou betlémy vystřihovací, ty z keramiky nebo miniaturní jesličky v lahvi či v žárovce.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10,zdroj 11

 
 

Místo

50° 15' 39.582", 14° 18' 4.0459"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkouzelnější akce v prosinci 2022: Vydáte se na mikulášský běh nebo si uděláte výlet na vánočně vyzdobený zámek?