Přejít k hlavnímu obsahu

Nejopuštěnější silnice Ameriky Route 50: Časopis před ní chtěl varovat, přilákal ale davy zvědavců

Ikonickou Route 50 v roce 1986 označil prestižní americký časopis Life titulem „Nejopuštěnější silnice v Americe“. Vůbec tehdy netušil, co tímhle způsobí.

Psal o ní jako o úseku, na který byste se bez dovedností přežití v divočině vůbec neměli vydávat. O to větší popularitu silnice zaznamenala a od roku 1986 se sem sjíždějí milovníci adrenalinu, cyklističtí nadšenci i zvídaví nomádi v karavanech. Co je na tomhle kousku americké Nevady tak zajímavého?

Z pejorativu se stal lovebrand

I když byl název, který silnici časopis Life propůjčil, pejorativním pojmenováním, místní na něj začali nahlížet úplně jinak a hanlivé označení proměnili v lovebrand. Značku, která vás informuje o tom, že údajně projíždíte nejopuštěnější silnicí v Americe, tady najdete prakticky na každém rohu. I když… i tohle tvrzení berte s opravdu velkou nadsázkou.

U.S. Route 50 má totiž neuvěřitelných 4 859 kilometrů, a je proto lákavou dálkovou výzvou pro cyklisty, ale i motoristy. Vydávají se sem samozřejmě taky rodinky v karavanech nebo cestovatelští nadšenci, kteří mají pro strach uděláno.

Jen pro představu – na úseku 600 kilometrů, tedy na vzdálenosti z Aše do Ostravy, najdete všehovšudy pět vesnic, případně menších městeček, kde můžete doplnit vodu, resp. další zásoby. Přesto Route 50 láká do svých útrob každoročně tisíce nadšenců.

Silnice 50
Cedule o tom, že právě projíždíte nejopuštěnější silnicí Ameriky, jsou prakticky všude.
Zdroj:
Shutterstock

Po stopách Pony Expressu

Možná jste dosud netušili, že nevadský úsek U.S. Route 50 místy běží po trase Pony Expressu, tedy legendární kurýrní služby z let 1860–61, která zajišťovala rekordně rychlé poštovní spojení východu USA se západním pobřežím.

Pokud bychom se přenesli zpátky do minulosti, pak se dočteme, že v uvedených letech zde v pravidelných intervalech (zhruba 10 mil) stály v pustých dálavách rozeseté stanice, kde jezdci při svém sprintu se zásilkami měnili unavené koně za čerstvé.

Asi nikoho nepřekvapí, že tehdejší inzeráty, které měly za cíl obsadit nelehkou pozici poštovního jezdce, hlásaly něco o „mužích mladých, hubených, šlachovitých a ochotných denně podstupovat riziko smrti“. Sirotci dostávali při tehdejším „výběrovém řízení“ z pochopitelných důvodů přednost.

Route 50
U.S. Route 50 má neuvěřitelných 4 859 kilometrů.
Zdroj:
Shutterstock

Ghost Town, kam až lidské oko dohlédne

Na trase zmíněného Pony Expressu, který se s nevadskou Route 50 protínal, i dnes najdete pozůstatky některých menších městeček, kterým ale nikdo neřekne jinak než Ghost Town. Města duchů získala svoje označení oprávněně. Jediným větším městem, kde to alespoň trochu žije (a dokonce tady najdete supermarket) je městečko Ely.

Slova o nejopuštěnější americké silnici tak nebudou příliš daleko od pravdy. Vždyť i samotná Nevada patří mezi ty vůbec nejpustší státy s hustotou zalidnění 9 obyvatel na kilometr čtvereční. Přesto sem každoročně míří davy turistů, aby legendární U.S. Route 50 spatřily na vlastní oči.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

37° 59' 4.0863", -98° 19' 21.7898"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejopuštěnější silnice Ameriky Route 50: Časopis před ní chtěl varovat, přilákal ale davy zvědavců