Přejít k hlavnímu obsahu

Staré dobré Chorvatsko by měl jednou za život zkusit každý

Chorvatsko je zemí nám všem dobře známou. Troufám si tvrdit, že většina obyvatel naší země Chorvatsko alespoň jednou v životě navštívila a valná část obyvatel se do něj vrací opakovaně.

Tak schválně. Zeptejte se sami svých blízkých a kamarádů, kdo tam ještě nebyl. A toho, kdo tam nebyl, tam honem pošlete. Proč? Protože dostupnost a okouzlující krása chorvatského pobřeží je pro nás takřka bezkonkurenční.

Před pandemií navštívilo Chorvatsko přibližně 800 tisíc českých turistů ročně. V roce 2019 Chorvati dokonce registrovali ve své zemi 108 miliónů přenocování. A to už má přeci velkou vypovídající hodnotu, ne?

Snadná dostupnost Istrie – ráno vyrazíte, večer jste na místě

Z Brna na Istrii stačí ujet kolem 600 km po dálnici, abyste se mohli potěšit výhledem na širé moře. Když vyrazíte v 9 hodin ráno z Brna a cesta půjde hladce, můžete večeřet jadranskou rybu ještě před západem slunce. Pro obyvatele Moravy jde o naše vůbec nejbližší moře. Severočeši a východočeši to mají sice o kousek blíž k Baltskému moři, ale uznejte sami, že pro milovníky sluníčka a teplého moře je Chorvatsko prostě sázkou na jistotu.

Jadranskou magistrálou se v letních měsících prohánějí tisíce aut mířících za teplem do Dalmácie nebo za historií do Dubrovníku. Já bych se ráda zastavila trochu blíž. Na Istrii. Fascinuje mě nejen svou dostupností, ale také rozmanitostí a pestrostí. Během posledních desetiletí prošla Istrie obrovskou proměnou a dnes už rozhodně není známá jen svými nevzhlednými betonovými plážemi, kam houfně jezdili nudisti a paštikáři v 90. letech.  

Západoistrijské přímoří začíná na hranicích se Slovinskem a táhne se od mysu Savudrija na jih Istrie k mysu Kamenjak. Poloostrov Istria trvale obývá přes 200 tisíc obyvatel. Z hlediska cestovního ruchu jde o největší a nejnavštěvovanější oblast z celého chorvatského Jadranu. Chorvati investovali nemalé prostředky a energii na rozvoj turistického ruchu a rozhodně se jim to vyplatilo. Konkrétně? Dobře!

Rovinj

Příkladem dobré investice je čarokrásná přístavní Rovinj, která je dnes po právu označována za výkladní skříň celého Jadranu. Jde o jedno z nejnavštěvovanějších měst celého Chorvatska.

Rovinj
Už jen procházka po městě vás pohladí na duši.
Zdroj:
Shutterstock

Istralandia

Dalším turistickým lákadlem je aquapark Istralandia ležící mezi Umagem a Porečem. Nabízí nepřeberné množství atrakcí a velmi dobré hodnocení obdržel taky v celoevropské konkurenci ostatních aquaparků. 

Pula

Milovníci historie nesmějí vynechat návštěvu Puly, která si ze všech istrijských měst zachovala nejvíc památek. Přístavní město v jižním cípu poloostrova je významnou turistickou destinací. Pyšní se několika antickými památkami, kterým dominuje římský amfiteátr zvaný taky Pula Arena.

Amfiteátr vznikl ve 2. polovině 1. století našeho letopočtu. Pořádaly se v něm gladiátorské zápasy a pojal až 23 tisíc diváků. Později ve středověku sloužil jako prostor pro konání rytířských turnajů.

amfiteátr v Pule
Pula Arena je 6. největším římským amfiteátrem na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Svou velikostí je Pula Arena 6. největším římských amfiteátrem na světě a patří k nejzachovalejším památkám římského stavitelství. Chorvaté si ji považují natolik, že je vyobrazena na desetikunové bankovce. Dnes je možné za poplatek 70 kun v amfiteátru absolvovat prohlídku a aspoň ve vlastní fantazii se přenést do dob dávno minulých.

Druhým největším lákadlem Puly je vítězný oblouk neboli Zlatá brána, patřící k římským památkám. Byl vztyčen v roce 27 před Kristem a pravděpodobně sloužil spíš jako dekorativní prvek na počest rodu Sergiů.

Grožnjan

Další mimořádně zajímavou podívanou nabízí vnitrozemí Istrie. Rozhodně nebudete litovat, když navštívíte vnitrozemské městečko Grožnjan. Přezdívá se mu Město umělců a při jeho návštěvě na vás zaručeně dýchne pravá nostalgie starých časů. Městečko je protkáno malebnými zákoutími, která lákají svou květinovou výzdobou k posezení nad voňavou kávou. A když vstoupíte do některého z obchůdků, nakoupíte velmi vkusné předměty a originální suvenýry s uměleckou hodnotou.

Hum

Své vnitrozemské putování po Istrii můžete okořenit dalším nevšedním zážitkem. Zavítejte do městečka Hum. To je se svými 30 obyvateli zapsáno v Guinessově knize rekordů jako nejmenší město na světě.

Hum – Staré Město
Hum je nejmenší město na světě. Projděte se jím!
Zdroj:
Bigstockphoto

Savudrije

Pokud jste už načerpali dost historických poznatků a kulturních prožitků v Pule, vydováděli se v aquaparku v Istralandii, zasnili se v rovinjském přístavu a navštívili vnitrozemí, je ten pravý čas vydechnout a navštívit Savudriji.

Savudrije je vesnička ležící blízko slovinských hranic, asi 7 km severně od Umagu. Je to nejsevernější přímořské sídlo Chorvatska. A proč zamířit právě tam? 

Protože je překrásná a okouzlující. Vězte, že romantické duše zdejší krajina naprosto uchvátí. Maják v Savudriji patří k nejstarším na celém Jadranu. Kamenité pobřeží s majákem v zákoutí vytváří dechberoucí panorama, které dokresluje zvláštní zavěšení rybářských lodí na vysokých tyčích ve zdejším malebném rybářském přístavu.

Savudrije
Tady by se romantika dala krájet.
Zdroj:
Shutterstock

Rozmanité pobřeží nabízející k opalování kamenné desky na břehu moře i oblázkové až kamenité pláže hojně obrostlé sosnovým porostem způsobí, že se vám rozhodně nebude chtít odjet domů.

Pláže v Savudriji nejsou vůbec přeplněné, ba naopak. Každý si tam svůj velkorysý plácek k odpočinku najde. V restauraci na pláži s výhledem na moře můžete povečeřet delikatesu z jadranských specialit a o patro níž večeři doplnit o některý z lahodných drinků, které beach bar nabízí.

A když se vám opravdu nebude chtít odjet, doporučuji využít ubytování pár minut od pláže v Hostelu Emi. Starší budova svou architekturou zcela zapadá do celkové kompozice krajiny. Hostel nabízí za příznivou cenu (nižší než v místním kempu) velmi solidní zázemí. Navíc jej provozuje mladý muž z Trutnova, pro kterého nic není nemožné, a pokud to jen trochu jde, vždycky vám vyjde vstříc.

Milovníci kempingu mohou využít i 4* kemp Savudrija, který laťku nastavil velmi vysoko a nad ostatními kempy vyčnívá kvalitou poskytovaných služeb stejně výrazně jako zdejší maják stojící na pobřeží.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 51' 59.8428", 13° 50' 58.4844"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kateřina Jeřábková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Staré dobré Chorvatsko by měl jednou za život zkusit každý