Přejít k hlavnímu obsahu

Nejmenší katedrála na světě má 8 metrů a jedno velké tajemství

V nejstarším chorvatském královském městě Nin stojí od 9. století malebný kostelík sv. Kříže pyšnící se titulem nejmenší katedrály na světě. A 4 dny v roce je zde k vidění neuvěřitelný tanec světla a stínu. 

Bílý kostelík Sv. Kříže je jediná náboženská stavba v Nin, která zůstala nedotčena od své výstavby až k dnešnímu dni. Postavený je v prerománském slohu v raně křesťanském období. Má délku 7, 80 m, šířku 7, 60 m, výšku 8, 20 m a sílu stěn 57 cm.

Víte, že v římských dobách se městu Nin říkalo Aenona?
Zdroj: Bigstockphoto

Statut katedrály má od časů, kdy bylo město Nin královským městem (od 7. do 10. století zde měli hlavní sídlo první královští panovníci a biskupové). Kostel ovšem neproslul jen jako významné architektonické dílo s letitou náboženskou historií, ale také jako astronomický div.

Řehoř Ninský - chorvatský biskup z 11. století, který prosazoval mše v chorvatštině. Jeho socha stojí poblíž nejmenší katedrály na světě.
Zdroj: Bigstockphoto

Kostel, který tajně sleduje běh slunce

Kostel sv. Kříže totiž slouží jako sluneční hodiny a kalendář, a to díky neobvyklému eliptickému tvaru, který má kopírovat běh Slunce. Jeho výstavba byla projektovaná tak, aby v určité dny (na jarní, letní, podzimní a zimní slunovrat) a v určitou hodinu dovnitř pronikaly sluneční paprsky, které dopadají na jedno určité místo uprostřed kostela. Vědec a historik umění Mladen Pejakovič byl jeden z prvních kdo upozornil na mimořádně důmyslný astronomický význam kostela.

V kolik hodin můžete magii světla a stínu zdejšího kostela obdivovat?
V první jarní den – v 10 hodin dopoledne.
V první letní den – mezi 10.30 dopoledne (20. 6) a 00.30 (21. 6) večer.
V první podzimní den – V 11 hodin dopoledne.
V první zimní den – sluneční paprsky jsou vidět od rána až do pravého poledne, kdy přesně zmizí.

Dnes se sem na letní slunovrat (20–21. června) každoročně i několik stovek turistů na festival Slunce a Světla (první ročník se konal v roce 2009). Hlavním bodem programu je se zatajeným dechem sledování úchvatné hry světla a stínů, která se roztančí po interiéru katedrály. Součástí festivalu jsou zajímavé přednášky a tvůrčí dílny, které pobaví děti i dospělé.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 14' 34.4688", 15° 11' 4.1892"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejmenší katedrála na světě má 8 metrů a jedno velké tajemství