Přejít k hlavnímu obsahu

Königstein: Pevnost na stolové hoře s nejhlubší studnou v Sasku

Leží jen patnáct kilometrů vzdušnou čarou od hranic České republiky ve Svobodném státě Sasko, turisty láká v létě i v zimě a kdykoli mezi tím. Ve středověku patřila Českému království, později byla nejsilnější pevností v celém Sasku. Vítejte na Königsteinu.

Pevnost Königstein najdeme nad stejnojmenným saským městečkem vzdáleným asi 19 kilometrů od příhraničního Hřenska (tedy asi 15 kilometrů vzdušnou čarou). Rozkládá se na zdejší stolové hoře a na ploše 9,5 hektaru ukrývá více než 50 rozličných staveb. Kdo se k nim nechce nebo nemůže dostat do strmého kopce po svých, může využít jeden ze dvou výtahů, které ho do nadmořské výšky 247 m dovezou. Odsud se pak všem návštěvníkům naskytne nádherný výhled do údolí Labe, na Saské Švýcarsko (které plynule navazuje na České Švýcarsko) nebo na východní část Krušných hor.

Pestrá historie: odehrála se tu bitva a bylo tu i vězení

Historie pevnosti Königstein (Festung Königstein) sahá až do 12. století a je velmi pestrá. Nejstarší dochovanou stavbou z celého komplexu je zřejmě hradní kaple z přelomu 12. a 13. století. Ve středověku byl hrad významným bodem, z něhož šlo kontrolovat území široko daleko. V té době náležel Českému království, a to až do roku 1408, kdy spadl do majetku Sasů, respektive šlechtického rodu Wettinů. 

Po roce 1459, kdy byla napevno ustanovena hranice mezi Čechami a Saskem a přechodem měl být právě Königstein, se z pevnosti stalo vojenské sídlo kurfiřtů a vévodů. Krátce zde v Klášteře chvály Mariina zázraku pobývali mniši celestýnského řádu, po smrti zakladatele kláštera, vévody Jiřího Vousatého, však museli odejít, protože celé Sasko bylo evangelické a stálo proti nim.

Königstein věžička
V komplexu je na pět desítek budov a nepočítaně zajímavých zákoutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Během 16. století se pevnost stala tou nejsilnější v celém Sasku, a to díky rozsáhlému budování Christiana I. von Sachsen. Díky vysokým zdím a perfektnímu umístění na hoře byla skutečně strategickým bodem. V úpravách komplexu se intenzivně pokračovalo i v průběhu 17. století, kdy vznikla například Stará kasárna, zbrojnice, dělostřelecké baterie nebo vstupní budova s bránou. V pevnosti byla také úschovna státních rezerv a tajných archivů.

Jedním z důležitých momentů byla v roce 1813 bitva o Krietzschwitz, která se odehrála přímo před branami pevnosti.

O Königsteinu věděli své i vězni mezi roky 1591 až 1922 i váleční zajatci z obou světových i z prusko-francouzské války. Po 2. světové válce tu Rudá armáda měla lazaret, v 1. pol. 50. let používala některá místa v pevnosti k převýchově mládeže odsouzené za trestné činy a rovněž mládeže, která neprokazovala dostatečný respekt k socialistické společnosti. Od roku 1955 už do pevnosti Königstein mají přístup všichni – od tohoto roku zde funguje skanzen, nachází se zde pobočka Vojenského historického muzea Bundeswehru v Drážďanech, a především tu panuje naprosto nenapodobitelná atmosféra utvářená celou tou dlouhou historií.

Nejzajímavější místa pevnosti: Klenotnice, Stará zbrojnice a Hrad Jana Jiřího

V pevnosti je několik expozic, díky nimž se o drsném životě na tomto místě dozvíte spoustu informací. Při koupi vstupenky u pokladny můžete získat i českého průvodce v digitální podobě, takže se nebojte případné jazykové bariéry. A které expozice patří k těm nejoblíbenějším?

Königstein vstup
Königstein je krásný zblízka i z dálky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Klenotnice

Poněkud nenápadná budova, v níž byl dříve úzkostlivě ukrýván státní poklad. Seznámíte se zde s její historií a o pokladu si můžete udělat obrázek díky soudku plnému zlaťáků, který tu jako symbol tehdejšího bohatství je.

Hrad Jana Jiřího

Právě tato budova je nechvalně známá a své si tu „užili“ vězni. To, že šlo o vězení do roku 1922 nejobávanější z celého Saska, i mnohé další zásadní informace, se tu teoreticky dozvíte, k praxi a lepším představám o neutěšeném životě v těchto místech vás „dovede“ cela z 18. století s figurínami v dobovém oděvu. Rovněž se tu můžete dozvědět o osudech některých konkrétních lidí, kteří tu museli přežívat.

Stará zbrojnice

Stará zbrojnice vás ihned ohromí krásnou stropní klenbou, následně vám představí důležité momenty saského zbrojnictví a poví vám i o dobách, kdy sloužila k uskladnění výzbroje a výstroje.

Magdalenin hrad

Magdalenin hrad dlouho sloužil jako sklad proviantu. Mezi tradičně nejoblíbenější expozice patří Sudový sklep, kde se mezi lety 1825-1818 nacházel ohromný vinný sud o objemu 238 tisíc litrů. V roce 1818 musel být z havarijních důvodů odstraněn, ale dnes ho připomíná jeho rekonstrukce ze skla a oceli. V prvním podlaží Magdalenina hradu najdete stálou expozici miniatury pevnosti a modelů částí pevnosti i válečných událostí. Ve druhém patře se konávají speciální výstavy.

Studniční dům

Je libo nahlédnout do nejhlubší studny v Sasku? Prosím, najdete ji právě na Königsteinu ve Studničním domě. Studna sahá do hloubky 152,5 m. V expozici zjistíte všechno o tehdejším získávání vody, dokonce se můžete podívat i na pohyblivé modely zařízení na čerpání vody. Od dubna do října, o zimních prázdninách a během adventních víkendů můžete být svědky ukázky čerpání vody pomocí restaurovaného elektromotoru z roku 1912.

K dalším oblíbeným místům patří také Velitelova zahrada, Zahrada u klenotnice, Posádkový kostel nebo Velitelský hřebčín.

Vánoční trhy na Königsteinu – možná ty nejkouzelnější

O tom, co je to kouzlo Vánoc a jak nádherně dokáže na člověka padnout, vědí především Sasové a Češi žijící u hranic s Německem hodně, hlavně z drážďanského Striezelmarktu. Kdo chce ale zažít ještě pohádkovější advent, vydává se na Königstein, kde se během procházky areálu může pokochat rukodělnými výrobky, nejrůznějšími ozdobičkami a cingrlátky a také ochutnat tradiční německý bratwurst a jiné dobroty. Vánoční trhy v srdci hradu mají skutečně nezaměnitelnou atmosféru.

Zdroj

 
 

Místo

50° 55' 8.6016", 14° 3' 26.2584"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Königstein: Pevnost na stolové hoře s nejhlubší studnou v Sasku