Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Gruzie: velkolepé hlavní město, okouzlující kláštery nebo národní park se značením od Čechů

Jen málokoho napadne udělat si dovolenou v Gruzii. Ale když to někoho napadne, nelituje. Jde o zemi s úžasnou přírodou, pozoruhodnými městy i milými lidmi.

Do Gruzie se dostanete bez nutnosti víza a bát se nemusíte ani o svou bezpečnost. Když si budete ve větších městech dávat pozor na své osobní věci a nebudete se vydávat do Abcházie, Osetie a přilehlých oblastí, nemusí se nic stát.

Stejně tak vás nejspíš potěší nízké ceny, které v Gruzii panují. Platí se tu měnou GEL (gruzínské lari = 100 tetri), 1 GEL je zhruba 12 Kč. Kupodivu se vyplatí nakupovat spíš v menších obchůdcích než v supermarketech, případně od místních (třeba u silnice). Chleba vás tady může vyjít na 12 Kč, tradiční gruzínský pokrm chačapuri na 12–24 Kč, jídlo v restauraci se obvykle vejde do 120 Kč a ubytování v soukromí se pohybuje od 120 do 240 Kč na noc.

A na co se v Gruzii můžete těšit?

#1 Tbilisi

Návštěva hlavního města je skoro povinnost, když už se vydáte až do těchhle končin. Tbilisi obývá asi 1,5 miliónu lidí (3,7 miliónu je jich v celé Gruzii) a svůj původ má už v 5. století, i když oblast byla podle všeho osídlena už dřív. Historie Gruzie, a tedy i její metropole, je poměrně pestrá a teprve od dubna 1991 je Tbilisi hlavním městem nezávislého a suverénního státu.

Ve Tbilisi si určitě hned všimnete řeky Kury. K vidění je toho ale mnohem víc – například zbytky pevnosti Nariqala ze 3. století a monumentální socha Matka Gruzie, botanická zahrada, tradiční stará část s úzkými uličkami a kočičími hlavami, katedrála Sioni a další podivuhodná místa.

Tbilisi Gruzie
Hlavním městem Gruzie protéká řeka Kura.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě staré části je tu i čtvrť Garetubani s okázalými stavbami z 19. století a na levém břehu řeky pak spatříte modernější město s kulturními, vědeckými a státními institucemi.

#2 Mccheta

Jedno z nejstarších gruzínských měst láká návštěvníky na své historické památky, z nichž nejvýznamnější je katedrála Sweti Cchoveli, která vznikala v letech 1010–1029 a která byla v 90. letech 20. století vzata pod ochranu UNESCO.

Sighnaghi
Jedno z nejstarších měst v zemi láká na řadu zajímavostí. Patří k nim i katedrála Sweti Cchoveli.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mccheta byla ve starověku hlavním městem Gruzie, místem rozvoje raného křesťanství a dodneška je centrem Gruzínské pravoslavné církve. Vidět tu můžete taky zbytky královského paláce nebo bývalý ženský klášter s bohatou kamenickou výzdobou.

#3 Klášter sv. Davida z Garedži

Skalní klášterní komplex svatého Davida z Garedži? U toho vám spadne brada a jen tak se svého údivu nezbavíte. Stojí na samotné hranici s Ázerbájdžánem, kterému část patří. 

Klášterní komplex tu založil syrský křesťanský mnich David z Garedži na počátku 6. století. Tvoří ho stovky místností, kostelů, kaplí a obytných prostor vyhloubených ve skále. Od 11. do 13. století klášter obývalo až 15 mnišských komunit. Z té doby se taky dochovaly úžasné fresky v obytných komůrkách. 

David Garedža
Klášter stojí na hranici s Ázerbájdžánem, kterému i kousek patří.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mnichům v klášteře v 17. století „zatopili“ Peršani a po obnovení to ještě jednou provedli Sověti. Ti ho uzavřeli a do 80. let 20. století využívali jako vojenskou střelnici. Teprve po nátlaku s tím přestali a dneska je hlavní klášter otevřen veřejnosti.

#4 Vardzia 

Skalní komplex, jeskynní klášterní město Vardzia je dalším místem, které byste si při návštěvě Gruzie neměli nechat ujít. Najdete ho na levém břehu řeky Kury v jižní části země, kde se nachází už od 12. století. 

Skalní město vybudované ve stěně hory původně sloužilo jako hraniční pevnost proti nájezdům Peršanů a Turků. Královna Tamara Gruzínská, dcera zakladatele skalního města, tu zřídila klášter a sama tu dva roky žila během válečného konfliktu. 

Vardzia
Skalní komplex Vardzia vznikl už ve 12. století. Mohlo v něm žít i 50 tisíc lidí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Komplex Vardzia sestává z mnoha místností hloubených do hory, která se tyčí 500 m nad okolní krajinu. Dělníci tu využívali výstupků a nejrůznějších zákoutí, prostory pak spojovali tunely a schodišti, nechyběly ani terasy. V sedmi patrech tu byly asi 3 tisíce bytů, v nichž mohlo žít až 50 tisíc lidí. Dneska už si návštěvník bohužel neprohlédne všechno – kvůli zemětřesení se dochovalo „jen“ 750 místností na 900 metrech čtverečních.

#5 Gori

Výprava do Gruzie by nebyla úplná, kdybychom nezmínili Stalinovo rodiště. Město Gori je strategicky významné, v současnosti v něm žije asi 50 tisíc obyvatel a první osídlení tu pravděpodobně bylo už v 7. století. 

V roce 1878 se tu narodil Josif Vissarionovič Džugašvili, později Stalin. Proto tu i dneska funguje Muzeum Josifa Stalina v Gori, a to na Stalinově třídě. Lidi ho tu stále vnímají jako národního hrdinu, a když se po pádu SSSR všude strhávaly Leninovy a Stalinovy sochy, v Gori se tak nedělo (z Centrálního náměstí byla například odstraněna až v roce 2010, a to poněkud potají).

Gori Stalinovo rodiště
Gori je známé především tím, že se v něm narodil Stalin.
Zdroj:
Bigstockphoto

Součástí muzea je Stalinův rodný dům nebo osobní železniční vagón, který se „podíval“ například na konferenci v Jaltě během 2. světové války. V muzeu se samozřejmě můžete seznámit se Stalinovým životem, ale třeba i s VŘSR v roce 1917 a s Leninovou smrtí v roce 1924.

Krásný pohled na město a jeho okolí je z pevnosti Gori, po níž je město pojmenováno. Jde o středověkou oválnou citadelu pravděpodobně ze 13. století. 

#6 Tkibuli

V centru Gruzie se v hornaté krajině mezi dvěma vodními nádržemi nachází asi desetitísové městečko Tkibuli. To je známé hlavně zdejším průmyslem – v okolí bylo neuvěřitelných 9 lomů, dneska už se těží jen v jednom. Na horských svazích nad městem se hojně pěstuje čaj, který se dočkává věhlasu nejen v Gruzii, ale i za hranicemi.

V 90. letech z města odešla asi polovina obyvatel, když se z prosperujícího místa pro život stalo chudé městečko. Spousta těch, kteří z nějakého důvodu zůstali, jsou nezaměstnaní a vedou značně neutěšený život. I to je ale Gruzie, kterou se vyplatí vidět a zažít!

#7 Batumi

Třetí největší gruzínské město, Batumi, je zároveň letoviskem na pobřeží Černého moře. Ačkoli jsou Adžarové (zdejší obyvatelé) jazykově a etnicky stejní jako Gruzínci, častěji se tu setkáte s islámem

Batumi je vyhledávaným místem pro klasickou „válecí“ dovolenou, a to jak pro Gruzínce, tak i pro obyvatele jiných republik, které spadaly pod SSSR, nebo pro turisty z Turecka. Krásné panorama je tu díky kombinaci vody a třítisícovým vrcholkům Malého Kavkazu. 

Batumi Gruzie
Batumi je přímořské letovisko a třetí největší město v zemi. Na dovolenou sem jezdí nejen Gruzínci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Historie města příliš pestrá není. Často se setkáte s budovami a památkami ne staršími než 100 let. Nejvýznamnější je pravděpodobně zdejší přístav, který se v posledních letech bouřlivě rozvíjí.  

#8 Sighnaghi

Na východě Gruzie najdete jedno z nejmenších městeček v zemi, které má ale co nabídnout. Jeho atmosféra je nezaměnitelná – všechno se točí kolem výroby vína, koberců a taky tradičního pokrmu mcvadi (druh kebabu). 

Sighnaghi Gruzie
Víno, koberce a tradiční pokrm mcvadi. To je kouzlo městečka Sighnaghi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ještě dneska je vidět zeď z 18. století, která dřív chránila město před nevítanými návštěvníky, dva gruzínské ortodoxní kostely, entografické a archeologické muzeum původně z 50. let 20. století. Asi dva kilometry za městem stojí uctívaný klášter Bodbe. Sighnaghi platí za romantiku, takže tu nejspíš potkáte i nějaký ten svatební pár. 

#9 Cinandali 

Když Gruzie, tak víno. Bez něj by to nešlo. Zámeček se sklípkem Cinandali původně patřil významné šlechtické rodině Čavčavadze. Alexandr Čavčavadze nechal ve vesnici, kterou zdědil, postavit palác v italském stylu s velkolepými zahradami, kde hostil nejednu návštěvu. 

Vínem z vlastních vinohradů plnil zdejší sklep a vy ho tu můžete ochutnat i dneska, na řízené degustaci. Díky tradiční staré gruzínské technologii zpracování je víno z téhle oblasti velice ceněné.  

Cinandali Gruzie
V zámečku je dneska muzeum a můžete tu ochutnat zdejší víno!
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 NP Thušsko

Gruzie nabízí nejen města a městečka s kláštery, kostely a skalními komplexy. Disponuje taky skvostnou přírodou. Důkazem místo slibů může být třeba Národní park Thušsko ve Velkém Kavkazu. Pyšní se rozlohou 830 kilometrů čtverečních, rozpíná se v nadmořské výšce 900–4 400 metrů a Gruzínci si ho chrání od roku 2003. Nejvyšší horou je Tebulosmta s 4 492 metry.

NP Tusheti
Příroda v Gruzii? Nádherná! Milovníci turistiky si tu přijdou na své.
Zdroj:
Bigstockphoto

Je dost možné, že při túrách ani nezabloudíte. O poctivé značení v národním parku se starají čeští dobrovolníci, kteří zároveň vytvořili i mapu nejen pro Čechy.  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12

 
 

Místo

41° 42' 54.4932", 44° 49' 37.542"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Gruzie: velkolepé hlavní město, okouzlující kláštery nebo národní park se značením od Čechů