Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Červnové Řecko za 6 990 Kč? Společnost hasičů i sekt při čekání na odlet

Cestovky hlásí vyprodané dvě třetiny zájezdů. Přesto se občas může naskytnout nabídka, která se jen tak neodmítá. My jsme tentokrát ulovili Řecko za necelých 7 000 Kč!

Aniž bychom to dopředu tušili, stali jsme se navíc svědky historicky vůbec prvního letu na řecký ostrov Thassos, který byl realizován z ostravského letiště

Nechyběla vodní slavobrána, o kterou se postarali hasiči mošnovského letiště, i sekt a menší občerstvení, kterým pořádající cestovní kancelář zpestřila čekání na odlet zhruba dvěma stovkám klientů. 

Jak naše „low cost“ dovolená vypadala a má smysl vyrážet na řecké ostrovy v červnu? Máme pro vás čerstvou reportáž přímo z terénu! 

Zátoka Thassos s výhledem na mramorový důl.
Při lenošení na mnohých plážích můžete vidět těžbu mramoru v přímém přenosu.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Průvodce ostrovem Thassos: Víme, kde si dáte ty nejlepší tzatziki a na pláži budete i během sezóny úplně sami

Mramorový důl na Thassosu
Thassoský mramor patří podle místních k těm nejkvalitnějším na světě.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

„Sedmička“ za letecký zájezd se snídaní? Bereme!

Při procházení aktuální nabídky last minute zájezdů jsme vlastně neměli příliš velké požadavky. Stačilo nám jednoduché, ale čisté ubytování, kam vzhledem k aktivnímu trávení dovolené chodíváme vlastně jen „přespat“. Řecké ostrovy navíc moc dobře známe a mimo hlavní turistickou sezónu sem lítáme pravidelně. Z počasí jsme tedy neměli obavy. 

Snad jen jedinkrát se stalo, že jsme kvůli rozmarům počasí museli vyměnit povalování na pláži za průzkum antických památek a místních muzeí. To ale nebyl případ červnového Thassosu, který jsme ulovili se snídaní a s odletem z Ostravy za necelých 7 000 Kč

Stabilní a slunečné počasí s teplotami mezi 25–30 °C, osvěžující moře, prázdné pláže a (oproti hlavní sezóně) nízké ceny nejen v restauracích, ale také půjčovnách, jsou zárukou pohodové dovolené pro páry i aktivní jedince, kteří chtějí prozkoumat krásy ostrova na vlastní pěst bez všudypřítomných davů. 

Pláž Marble Beach
Pláže jsou v červnu prakticky poloprázdné. Lehátka jsou v tomto období zdarma anebo za konzumaci.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Nejkrásnější pláže ostrova Thassos připomínají popcorn a relaxují tady i celebrity

Aliki Beach
Zátoka v Aliki Beach, kde mimochodem odpočíváte v bezprostřední blízkosti antických památek, je jednoduše dechberoucí.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Hotel bez dětí se snídaní a atraktivní cenovkou

Naše volba padla na hotel Vournelis, který se honosí třemi hvězdičkami a tvoří ho dvoupatrová vilka přímo na pláži nedaleko přístavu hlavního města Limenas, restaurace a bazén s lehátky pouze pro ubytované hosty. Součástí týdenního pobytu byla i bohatá kontinentální snídaně formou švédských stolů. 

Po příletu jsme obratem dostali skromný, ale čistý pokoj s výhledem na moře, za který jsme ovšem pořádající cestovce dopředu neplatili. I to je další důvod, proč vyrážet k moři mimo sezónu. Při minimální obsazenosti ubytovacích kapacit dostanete obvykle ty nejlepší pokoje. Velkým překvapení a pro mnohé cestovatele jistě také předností, je i skutečnost, že hotel akceptuje pouze hosty 15+.  

Bazén v areálu hotelu Vournelis
Týdenní letecký zájezd na ostrov Thassos se snídaní a hotelu pro hosty 15+ byl tentokrát opravdu za hubičku.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Tohle jsou nejhezčí místa ostrova Thassos: Zláká vás „řecké Stonehenge“, nebo začnete den koupačkou ve vodopádu?

Antické naleziště Thassos
Thassos je doslova prošpikován pozůstatky antických památek. Některé z nich se navíc nacházejí v bezprostřední blízkosti pláží.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Hasiči i raut na letišti

Atraktivním zpestřením, o kterém jsme ovšem dopředu nevěděli, byl inaugurační let z mošnovského letiště, v rámci kterého zástupci pořádající cestovní kanceláře připravili pro svoje klienty menší raut se sektem a drobným občerstvením i překvapení v podobě vodní slavobrány, která „pokřtila“ letadlo při rolování na odletovou dráhu. 

Let byl operován Boeingem společnosti Smartwings a o komfort cestujících se starala posádka slovenské letecké společnosti Go2Sky. Samotná cesta, která končila na řecké pevnině, odkud se cestující musí přesunout do přístavu a poté nalodit na trajekt, který je doveze na řecký ostrov Thassos, trvala necelé 2 hodiny.

Trajekty Thassos
Na ostrov se dostanete letadlem a pak trajektem z pevniny. Cesta trvá zhruba 40 minut.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Měli byste vědět: Během letu do Řecka dostanou cestující pouze neperlivou vodu. Případné občerstvení je možno zakoupit z palubního menu. Aktuální nabídku a ceny vidíte na fotce přiložené níže.

Palubní menu Smartwings 2024
Palubní menu společnosti Smartwings je doplněné o nové pokrmy. Ceny zůstávají podobné jako v minulých letech.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Otestovali jsme za vás: Jak vypadá last minute zájezd s českou cestovkou a all inclusive za necelých 6 500 Kč?

Řecko v červnu? Jasná volba!

Pokud vám nevadí osvěžující moře okolo 21 °C, je Řecko v červnu jasnou volbou. To zvláště za předpokladu, že chcete ostrov procestovat po vlastní ose takzvaně „low cost“. Například čtyřkolku (objem 450 ccm) si tady v červnu půjčíte za 275 eur na 5 dnů. Za pivo v restauraci dáte 3–6 eur. Bohatá večeře pro dva, kterou nemáte šanci spořádat, vás vyjde na 20–40 eur

Lehátka a slunečníky jsou na začátku června většinou zdarma, případně za konzumaci. To se ovšem mění s přílivem dalších turistů, kteří na ostrov začínají ve velkém proudit zhruba od poloviny června. Pak už nejsou výjimkou pláže, kde si řeknou za set dvou lehátek se slunečníkem 25 eur, případně vás na nich nechají lenošit za konzumaci, která ale musí přesáhnout alespoň 40 eur. A to už má do nízkonákladové dovolené vážně daleko.

Pláž na Thassosu
Někdy to čekání na východ slunce zkrátka nevyjde.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Praktický tip závěrem: Veškeré pláže v Řecku jsou veřejné. Pokud si sem donesete vlastní ručník nebo karimatku, nikdo vás odsud nesmí vyhodit. Od tohoto roku navíc platí, že zhruba polovina všech pláží musí zůstat bez lehátek. Nově by tuhle povinnost, která souvisí s „plážovým zákonem“, měly kontrolovat drony. 

Autorský text

 
 

Místo

40° 41' 27.713", 24° 38' 51.7353"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Červnové Řecko za 6 990 Kč? Společnost hasičů i sekt při čekání na odlet