Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdrsnější věznice světa: Věznice v Plzni zažila šikanu politických vězňů i obchod s drogami

Děsivé věznice se nenachází jenom v zahraničí. Jedna z nich, kterou seriál na Netflixu popsal jako drogové doupě, je i v České republice. 

Věznice na Borech vznikla ve 2. polovině 19. století a je největším zařízením svého druhu v České republice. Už od svého počátku v ní za mřížemi seděli těžcí zločinci. V roce 1948 bylo vězení známé svými přeplněnými celami, nedostatečnou hygienou, špatnými podmínkami na celách, minimální léčbou nemocných a nedostatkem členů stráže. 

Problémové období za totality

Kontroverzní byla činnost vězení hlavně v období totality mezi lety 1949 a 1952, kdy si vězni odsouzení za protistátní činnost často stěžovali na fyzické násilí a jiné krutosti.

Vězeňská stráž byla vybízena k tvrdým zákrokům proti „třídnímu nepříteli“ a jeho šikaně včetně bití, nařízení hladovky, zákazů návštěv nebo nucení k chození a dřepování do úplného vyčerpání, a to za drobné nebo úplně smyšlené prohřešky.

Z kriminálníků a zločinců byla dokonce vytvořena vězeňská samospráva, která násilnou atmosféru ještě podporovala. Jeden člen bicího komanda byl známý jako specialista na rozkopávání kolenních kostí

Mezi vězněné osoby patřili členové spolku Omladina, československý a český prezident a disident Václav Havel, československý legionář a generál Heliodor Píka (který byl v plzeňské věznici i popraven), kněz Dominik Duka, signatář Charty 77 Petr Cibulka nebo fotbalista Tomáš Řepka

Přeprodávání drog

Sedmá řada dokumentární reality show Nejdrsnější věznice světa odvysílaná na Netflixu věznici představila v dost špatném světe. Minimálně 30 % odsouzených má podle ní za sebou drogovou minulost, často byli aktivními uživateli pervitinu. „My jsme Češi, tady má ten perník kulturu. Je to smutný, ale je to tak,“ řekl jeden z vězňů reportérovi Raphaelu Rowemu. Vězni se svěřili i s tím, že se drogy do vězení stále dostávají.

Známý případ obchodování s drogami ve věznici je z roku 2019. Trojice odsouzených si před třemi lety kupovala pervitin, marihuanu a další drogy, a dokonce je poté i mezi vězni rozprodávala. Všichni tři je dostávali od rodinných příslušníků nebo při jiných návštěvách.

Nedávné kontroverze

Ani v poslední době není vězení bez poskvrnky. V červnu 2023 se například řešil případ vydírání a těžkého ublížení na zdraví ze strany několika vězňů. Zjistilo se, že brutálně šikanovali spoluvězně, bezdůvodně je bili pěstmi i násadnou od koštěte a nedobrovolně jim vytetovali hákový kříž a další symboly.

V září 2023 se také řešila jiná kauza, opět týkající se drog. Zdravotnice z plzeňské věznice měla několika vězňům donášet opiáty a léky na centrální nervovou soustavu. Obě látky se přitom dají zneužít jako droga.

Dneska zařízení funguje jako věznice se střední a vysokou ostrahou, kde je mimo jiné i oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek. Ubytovací kapacita je v současné době 1 061 odsouzených a 143 obviněných, celkem tedy 1 204 vězněných osob

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

49° 43' 22.6344", 13° 21' 33.5376"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Kateřina Rakúsová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdrsnější věznice světa: Věznice v Plzni zažila šikanu politických vězňů i obchod s drogami