Přejít k hlavnímu obsahu

Toulky po Česku: 10 tipů, na místa, kde si podzimní prázdniny doopravdy užijete

V pondělí 28., úterý 29. a středu 30. října čekají naše ratolesti podzimní prázdniny. Už víte, kde a jak si prodloužený víkend užijete? Pokud stále tápete, máme pro vás několik zajímavých tipů. Spoustu zábavy si užijete v zoologických zahradách, termálech, na zámcích a hradech, ale i v aquaparcích.

Tip č. 1: Čokoládové podzimní prázdniny na zámku Loučeň

 

Možná jste o tomto zámku mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem ještě neslyšeli, ale buďte si jistí, že vaše děti si jeho prohlídku budou pamatovat hodně dlouho. Přímo v zámeckých pokojích totiž postupně ochutnají několik druhů sladké pochoutky včetně té tradiční plantážové z pravlasti čokolády Ameriky nebo ručně vyrobené pralinky. Vedle klasických kostýmovaných prohlídek a oblíbeného labyrintu si tak ti nejmladší užijí i něco navíc.

Rodiče ocení, že děti mají při denních prohlídkách po celém areálu vstup zdarma, platí se jen 40 Kč za zkonzumovanou čokoládu, navíc dostanou pralinku „pro dospělé“.

Kde akce proběhne: Zámek Loučeň, Loučeň 1, Nymburk.

Kdy akce proběhne: Od soboty 26. do středy 30. října.

Tip č. 2: Týden duchů v ZOO Dvůr Králové

Období podzimních prázdnin je v královodvorském safari tradičně napěchované akcemi. Vedle působivé večerní prohlídky za světel loučí si děti mohou podle rad zkušenějších vyrobit vlastního strašáka, vydlabat strašidelnou dýni nebo se seznámit a možná i vyfotit s tajemným africkým duchem.

V sobotu 26. 10. a pátek 1. 11. pak proběhne večerní komentované pozorování netopýrů, na v sobotu 2. 11. si zase všechna strašidla z okolí naplánovala sraz právě do ZOO Dvůr Králové, kde zpestří dětem stezku odvahy.

Kde akce proběhne: Štefánikova 1029, Dvůr Králové nad Labem.

Kdy akce proběhne: Od soboty 26. října do neděle 3. listopadu 2019.

Tip č. 3: Halloweenská stezka Znojmo

 

Bát se nebudete jen v ZOO ve Dvoře Králové, ale i na jižní Moravě. Blížící se dušičky připomene kostýmová show, při níž živá strašidla vytvoří tajemnou atmosféru ve znojemském podzemí. Jde o tradiční akci, na jejímž konci každý obdrží cenu za odvahu a absolvování procházky mysteriózním prostředím.

Kde akce proběhne: Slepičí trh 2, Znojmo.

Kdy akce proběhne: V pondělí 28. října 2019.

Tip č. 4: Živá pohádka na zámku Sychrov

Těšíte se na televizní pohádky v období volna? A co takhle zajít na zámek Sychrov nedaleko Turnova v Libereckém kraji? Tam se dostanete přímo do živé pohádky, která se odehraje v prostorách zámku. Zhlédnutí pohádkového příběhu O ukradeném měšci můžete spojit s prohlídkou památky. Žádná nuda plná historických dat, ale interaktivní zábava pro celou rodinu.

Kde akce proběhne: Zámek Sychrov

Kdy akce proběhne: Sobota 26. až pondělí 28. října.

Tip č. 5: Tučňáci v Rudolfinu

 

Koncert nejen pro děti ve věku 7-12 let ukazuje vážené filharmoniky v trochu jiném světle. Ve fracích připomínají tučňáky, odtud zvláštní název akce. Světem hudby odlehčenou formou provede malé posluchače herec Pavel Liška. Osvětlí jim, jak různě může hudba znít, k čemu je potřeba dirigent a proč se na koncertě nemluví. Sami si zkusí dirigovat orchestr, zpívat za jeho doprovodu „Proč bychom se netěšili“, společně s hudebníky vytvářet nejnovější hudbu nebo zažijí vystoupení nevidomé klavíristky.

Kde akce proběhne: Dvořákova síň Rudolfina, náměstí Jana Palacha 79/1, Praha 1.

Kdy akce proběhne: Pátek 25. a neděle 27. října 2019.

Tip č. 6: Halloween v Babylonu

 

Máte radost, když vaše dítě něco vytvoří? To, co udělá v hrůzostrašné dílničce během halloweenských dnů v Babylonu vás možná vyleká, potomci si to ale užijí. Pobaví je i pohádkové představení Václavka a Slimák, show DanceMission, Michael Jackson vstane z mrtvých, zatančí a všechny naučí měsíční chůzi a to zdaleka není ze zábavného programu vše.

Celá akce se koná v Královské zahradě Centra Babylon. 

Kde akce proběhne: Nitranská 1, Liberec.

Kdy akce proběhne: Od úterý 29. ve 13:00 do středy 30. října 2019 do 17:30.

Tip č. 7: Podzimní prázdniny v losinských termálech

Během podzimních prázdnin si v termálech užijete spoustu zábavy, soutěží i pohybových her.
Zdroj: termaly-losiny.cz

Termální lázně Losiny si pro velké a malé návštěvníky připravily pestrý program plný animací. Zúčastnit se ho můžete od 26. října 2018 od 11:00 hodin, do středy 30. října 2018 a 19:00 hodin. Během pěti dnů plných cvičení, animace a zábavy ve stylu halloweenu se můžete těšit také na speciální dětské saunování, pohybové hry a malý dárek pro každého malého návštěvníka. V sobotu na zahájení akce je navíc prodloužená doba koupání do 22:30.

Kde akce proběhne: Termály Losiny, Komenského 235, 788 15 Velké Losiny.

Kdy akce proběhne: Od soboty 26. října do středy 30. října 2019.

Tip č. 8: Podzimní prázdniny na Lipně

Na akci Lipno dětem budou připraveny soutěže, výpravy a den zakončí opékání buřtů.

Jihočeská nádrž nabídne nejmenším hned dvě akce během prodlouženého víkendu. Tak jako každou sobotu se i 26. 10. v tamním Království lesa ukáže Lišák Fox a tentokrát uspořádá velkolepou kouzelnickou show.

V neděli 28. října proběhne akce s názvem Lipno dětem aneb velká podzimní výprava, jejíž součástí bude odpoledne plné her zakončené opékáním buřtů u Janusovské lampy. Děti se navíc mohou zúčastnit soutěže o volné vstupenky do Královského lesa. Od 13 do 15.00 hodin budou děti plnit různé úkoly a vydají se na podzimní výpravu od hlavního parkoviště u nástupu na lanovou dráhu až ke Stezce korunami stromů. Akci zakončí zmíněné opékání buřtů.

Kde akce proběhne: Lipno nad Vltavou 87, 382 78 Lipno nad Vltavou.

Kdy akce proběhne: V sobotu 26. října ve 13:00 a v pondělí 28. října od 13:00.

Tip č. 9: 50 let na Měsíci v pražském planetáriu

 

Podzimními prázdninami vrcholí a končí oblíbená speciální expozice 50 let na Měsíci. Planetárium Praha ji připravilo u příležitosti 50. výročí přistání člověka na Měsíci. Přímo v budově planetária u Stromovky mají příchozí možnost prohlédnout si reálný model (1:1) lunárního modulu Eagle, který 20. července 1969 dopravil Buzze Aldrina a Neila Armstronga na povrch přirozené družice Země.

Ve Štefánikově hvězdárně na Petříně ale čeká zvídavé návštěvníky velká bomba – dotknou se povrchu měsíce. Měsíční kámen si mohou přímo osahat, přestože většina světových muzeí ho chrání za neprůstřelným sklem.

Kde akce proběhne: Planetárium Praha, Královská obora 233, Praha a Štefánikova hvězdárna na Petříně, Strahovská 205, Praha 1.

Kdy akce proběhne: Od července až do 30. října 2019.

Tip č. 10: Čokoládový festival na zámku ve Valticích

 

Čokoládou jsme začali a čokoládou i skončíme. Konkrétně na zámku Valtice v okrese Břeclav. Během prodlouženého víkendu si tam můžete s dětmi užít na čokoládových slavnostech. Jde o největší událost tohoto druhu v republice, při níž vás čeká vaření s čokoládou, degustace, gastronomické show, soutěže, workshopy, stánkový prodej a zábavné atrakce pro děti.

Jestliže je pro vás Břeclavsko trochu z ruky, nezoufejte. Během čtyř listopadových víkendů podobná akce potěší jedlíky čokolády ještě v Ostravě (Černá Louka), Hradci Králové (OC Futurum), Blansku (Kulturní dům) a České Lípě (KD Crystal).

Kde akce proběhne: Zámek 1, Valtice.

Kdy akce proběhne: Pátek 25. až pondělí 28. října 2019.

 
 

Místo

50° 17' 12.7248", 15° 1' 28.3836"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Toulky po Česku: 10 tipů, na místa, kde si podzimní prázdniny doopravdy užijete