Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam na roadtrip v Itálii, Rakousku a Slovinsku? Máme tipy, které nezklamou

Září je jako stvořené pro roadtrip po Evropě. A je jedno, jestli se na něj vydáte obytňákem, nebo osobním autem. Nechte se u nás inspirovat!

Tahle trojice zemí je naprosto fantastická, takže se nebojte je spojit v jednu putovní dovolenou. Než bude v horách sníh, ještě můžete objevit jejich krásu a nakombinovat ji s poznáváním měst a vším, co k nim patří.

Kam v Rakousku?

Tady se toho nabízí opravdu požehnaně.

Linz

Začít můžete v Linci, který nabízí od všeho kousek. Atmosféra je tu značně komornější než ve Vídni, což může ledaskomu i imponovat. Co nevynechat?

  • Mariendom je beze sporu dominantou města. Katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie byla dostavěna v roce 1924 a údajně jde o největší stavbu svého druhu v Rakousku
  • Alter Dom, tedy kostel sv. Ignáce, vaše oči taky určitě oblaží. Barokní stavba ze 2. pol. 17. století je obdivuhodná i uvnitř – o interiér se starali i významní italští umělci.
  • Linzer Schloss, zámek ze 17. století, tu vznikl díky Rudolfu II., na místě původního hradu, jehož historie sahala do 8. století. U zámku dodneška stojí zbytky opevnění a uvnitř zase najdete Zámecké muzeum se sbírkami Zemského muzea.

Nakonec se můžete podívat i na vrch Pöstlingberg. Pokud se vám nebude chtít jít pěšky, svezte se historickou horskou dráhou a pak si užijte nezapomenutelný výhled na město.

Linz Rakousko
Linz nabízí komornější atmosféru než Vídeň. A je v něm krásně!
Zdroj:
saiko3p / Shutterstock

Jezera Solné komory

Pokračovat můžete k jezerům v Solné komoře. Na koupání už to nejspíš nebude, ale příroda je tady nádherná, krásně se tu jezdí na kole a můžete se vydat i na kopce – třeba na Schafberg nebo Krippenstein. Obojí skýtá úchvatné výhledy, tedy za příznivého počasí.

Schafberg Rakousko
Výhled ze Schafbergu je naprosto dechberoucí!
Zdroj:
Shutterstock

Jezer je tu celá řada, k těm nejznámějším ale patří Wolfgangsee, Traunsee, Attersee a samozřejmě Hallstättersee, u kterého můžete na vlastní kůži zakusit krásu ikonického městečka Hallstatt.

Grossglocknerská vysokohorská silnice

Pokud máte v pořádku brzdy, projeďte se Grossglocknerskou vysokohorskou silnicí. Je to nezapomenutelný zážitek. Na 50 kilometrů dlouhé trase vedoucí pohořím Vysoké Taury se vám naskytne tolik dechberoucích výhledů, až tomu sami nebudete chtít věřit. 

Silnice spojuje dvě rakouské spolkové země – Salcbursko a Korutany. Čeká vás na ní 26 číslovaných zatáček a převýšení téměr 1 750 metrů. Otevřeno je tu od začátku května do konce října a denní doba, kdy můžete na silnici vjet, se mění podle měsíců. Vždy se ale začíná v 6.00 hod. a končí nejdéle v 21.00 hod. 

Grossglocknerská vysokohorská silnice Rakousko
Toužíte-li po nezapomenutelné projížďce, pak zamiřte na tuhle vyhlídkovou silnici.
Zdroj:
Shutterstock

Kam ve Slovinsku?

Utajené poklady Slovinska začali Češi v poslední době houfně objevovat. A rozhodně je na co se tady dívat.

Lublaň

Návštěvu hlavního města Slovinska rozhodně doporučujeme. Střed metropole je poměrně maličký a příjemný. Projděte se tu Čopovou ulicí, zavítejte na zdejší náměstí, užijte si chvilku na nábřeží, usaďte se v některé z kavárniček a nezapomeňte navštívit hrad na městem, kam můžete jít pěšky nebo vyjet lanovkou.

Vintgar

Obdivuhodných 1 600 metrů dlouhá soutěska řeky Radovna je místem, na které jsou Slovinci právem hrdí a které si získává oblibu turistů. Ti sem díky Jakobu Žumerovi (tehdejší místní starosta a kartograf) a fotografovi Benediktu Lergetporerovi chodí obdivovat přírodní krásu už od roku 1893. 

Soutěskou, jejíž skály jsou i 250 metrů vysoké, se projdete po dřevěných chodnících, které místu dodávají na malebnosti. Na konci procházky vás pak čeká 16 metrů vysoký vodopád Šum

Bledské a Bohinjské jezero

Když Slovinsko, tak Bled a Bohinj. Pokud tedy zrovna nemyslíme na Triglav a národní park, který po něm získal jméno.

Tahle dvě jezera (i jejich okolí) jsou nesmírně příjemnými místy, kde si můžete užít vodních sportů, projížďku na lodi nebo prostě jen relax. Mimochodem – právě Bledské jezero už jste nejspíš viděli na fotkách. Je známé díky ostrůvku, na němž stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie

jezero Bled Slovinsko
Bledské jezero je známé pro svůj ostrůvek s kostelem. Panorama dokresluje i hrad na jeho břechu!
Zdroj:
Shutterstock

Kam v Itálii?

Itálie, to je nádherná a rozmanitá příroda, vyhlášená gastronomie a pohoda. Když se rozhodnete zařadit do svého roadtripu i její severní část, neuděláte chybu.

Dolomity

Až už se v Dolomitách vydáte kamkoli, nikdy nebudete litovat. Tyhle hory jsou naprosto fascinující a je jedno, jestli dáte přednost notoricky známým místům, jako je Tre Cime di Lavaredo, Seceda a Cinque Torri, nebo těm, na kterých potkáte míň lidí. 

Kam se ještě vyplatí udělat si túru? Třeba na třítisícovku Piz Boé, Passo Sella nebo Lagazuoi.

cesta k Piz Boé
Na cestě k Piz Boé si budete připadat jako při průchodu měsíční krajinou.
Zdroj:
Shutterstock

Lago di Garda

Další místo v Itálii, které nezklame. Stejně jako u rakouských jezer, ani tady už si nejspíš vzhledem k teplotám neužijete koupačku, zato se ale můžete podívat do zdejších městeček (třeba do toho okouzlujícího Sirmione) nebo na hory nad jezerem – parádní výlet si můžete udělat přes Monte Baldo, kam vás během chvilky vyveze lanovka.

Vy už si jen užíváte bezchybné panorama a buď se svezete zpátky dolů, nebo půjdete po svých dolů do Malcesine (asi 18 kilometrů, případně 11 kilometrů kratší cestou).

Monte Baldo Itálie
Prohlédněte si Gardské jezero z výšky, je to nádhera!
Zdroj:
Shutterstock

Milán

A pak je tu hvězda mezi městy severní Itálie. Milán si užijete, i kdybyste nechtěli. Přepravovat se po něm můžete metrem (což se hodí, zvlášť pokud cestujete obytňákem nebo máte zapřažený karavan) a těch zajímavostí!

  • Duomo. Tuhle katedrálu v Miláně musíte vidět, jinak jste v něm prostě nebyli. Dominanta města se nachází přímo v jeho středu a patří k největším katolickým kostelům na světě. Zároveň jde o nejvýznamnější gotickou památku v Itálii. Stavba začala už během 14. století, neustále se ale protahovala a měnily se koncepce, takže kompletně hotová byla až v roce 1965. Při návštěvě interiéru vás asi nejvíc zaujmou mozaiková okna z 15. století a vylézt se dá i na střechu, která je neuvěřitelně zdobená – najdete tu 135 věžiček a víc než 3 400 soch.
  • Galleria Vittorio Emanuelle II. Ačkoli jde o nákupní pasáž (a ještě ne v pravém slova smyslu), obdivovat tu můžete úchvatnou renesanční architekturu, takže není divu, že na její „námět“ vznikla nejedna nákupní pasáž na světě. Navíc si tu můžete zadělat na štěstí! Stačí najít mozaiku býka na zemi, šlápnout mu na varlata a 3x se otočit kolem své osy.
  • Castello Sforzesco. Nejdřív palác, potom hrad. Teď je tohle sídlo dynastie Sforzů místem, kde najdete víc než desítku muzeí. Navíc prý jde o nejhezčí hrad v Itálii!
  • La Scala. Další budovou, kterou musíte při návštěvě Milána vidět, je La Scala na náměstí Piazza della Scala. Jde o jednu z nejvýznamnějších operních scén na světě, a máte-li tenhle druh umění rádi, tady si přijdete na nezapomenutelný zážitek. Ceny tu začínají na 30 eurech, ale vyšplhat se můžou i na 500 eur!
  • Corso Como. Je libo nákupní třídu? Pak vás může uspokojit právě Corso Como, jíž vévodí obchodní dům 10 Corso Como, v němž najdete kolekce světových návrhářů (ale nejen ty). Na 200 metrů téhle třídy to žije ve dne v noci, takže si vždycky vychutnáte ranní a odpolední kávu, skvělou večeři i nějaký ten drink během noci.
Duomo Milán Itálie
Symbolem města je Duomo. K němu zamiřte stoprocentně.
Zdroj:
Shutterstock

Vydáte se letos na roadtrip? Pak přejeme šťastnou cestu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

45° 45' 51.8688", 10° 48' 36.864"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na roadtrip v Itálii, Rakousku a Slovinsku? Máme tipy, které nezklamou