Přejít k hlavnímu obsahu

Rok 2024: Splněný sen českého fanouška! Co nás čeká a nemine?

Rok 2024 se pro české sportovní fanoušky rýsuje jako rok snů. Kalendář je nabitý velkými událostmi, které slibují napínavé zápasy, silné emoce a nezapomenutelné momenty. 

Ať už fandíte hokeji, fotbalu, cyklistice, nebo jinému sportu, v tomto roce si každý přijde na své. Pojďme se podívat, na co se můžeme těšit! 

Zažijte světový sport naživo: MS v cyklokrosu a biatlonu se konají v Česku!

Hned na začátku roku si čeští fanoušci mohou vychutnat Mistrovství světa v cyklokrosu a biatlonu, a to na půdě České republiky
Oba sporty slibují nezapomenutelné chvíle plné napětí, emocí a strhující podívané. 

Cyklokrosaři se utkají o prestižní tituly v jihočeském Táboře, který tyto závody hostí již počtvrté, a biatlonisté budou bojovat o medaile na Moravě.

Mistrovství světa v cyklokrosu 2024

Od 2. do 4. února 2024 se v malebném Tábor uskuteční cyklokrosové mistrovství světa, které slibuje atmosféru, která zvedne ze židle každého fanouška tohoto populárního sportu. 

V areálu Komora se rozdá sedm sad medailí v sedmi kategoriích a o prestižní tituly se utkají nejlepší cyklokrosaři z celého světa.

Tipy, co navštívit v Táboře a okolí

Ať už máte zájem o historii, umění, zábavu, nebo jen chcete relaxovat v krásném prostředí, Tábor vám má co nabídnout. Přinášíme vám tipy na místa, která byste měli určitě navštívit.

Táborská radnice

Tato krásná gotická radnice z 16. století je dominantou náměstí a sídlem Husitského muzea. Prohlédnout si kromě galerie výtvarného umění můžete i středověké podzemí pod radnicí.

Hrad Kotnov

Z věže hradu Kotnov se vám naskytne krásný výhled na Tábor a okolí. Jedná se o nejstarší památku v Táboře, kterou jako bonus můžete navštívit i v deštivém počasí. 

K hradní věži přiléhá jediná dochovaná městská brána, zvaná Bechyňská. V té vznikla při její rekonstrukci nová expozice o historii města.

Muzeum čokolády a marcipánu

V tomto muzeu se dozvíte vše o historii čokolády a marcipánu a také si budete moci pochutnat na sladkých dobrotách.

Muzeum Lega

Toto muzeum je rájem pro všechny fanoušky Lega. Naleznete tu modely z Lega všech velikostí a tvarů, a dokonce si budete moci postavit vlastní model.

Zoo Tábor

V táborské zoo naleznete přes 200 druhů zvířat z celého světa, přičemž více než třetina z nich patří mezi chráněné druhy. Zoo je otevřena celoročně a nabízí i různé vzdělávací programy a akce.

Muzeum pivovarnictví

Muzeum pivovarnictví nabízí vše o historii pivovarnictví v Táboře. A jako třešničku na dortu zde ochutnáte i místní pivo.

Botanická zahrada Tábor

Botanická zahrada v Táboře je výjimečná tím, že netřídí rostliny podle čeledí, ale z hlediska jejich užitečnosti a významu. Seznámíte se tu jak s „pozitivními“ rostlinami, tak s jejich „negativními“ protějšky – plevely a rostlinami jedovatými i halucinogenními.

Tábor samozřejmě nabízí mnohem více vyžití, toto je jen zlomek míst, která můžete navštívit. 

Mistrovství světa v biatlonu 2024

Mistrovství světa v biatlonu se uskuteční v Novém Městě na Moravě. Čeští biatlonisté budou bojovat o medaile na domácí půdě, a to v termínu 7.–18. února 2024 v Aréně Vysočina

Disciplíny, na které se můžete těšit, jsou sprint, stíhací závod, vytrvalostní závod, závod s hromadným startem, štafeta, smíšená štafeta a smíšený závod dvojic.

Tipy, co navštívit v Novém Městě na Moravě a okolí

Chystáte se fandit do Nového Města na Moravě? Pak svou cestu spojte s návštěvou zajímavých míst, které město a blízké okolí nabízí. Máme pro vás několik tipů:

Historické centrum

Projděte se po historickém centru města a objevte krásné náměstí s kostelem sv. Kunhuty a dalšími památkami.

Horácké muzeum

Horácké muzeum nabízí expozice o lidové kultuře, sklářství, železářství a historii města. Pro děti je největším lákadlem pohyblivý Vírský mlýnek, který se na požádání v infocentru spouští v každou půl a celou hodinu, a také strašidelné podzemí!

Ski Arena Vysočina

Areál pro lyžování a biatlon, dějiště světových pohárů. V létě se tu dá jezdit na kole nebo běhat.

Žďárské vrchy

V okolí města vás nadchne krásná horská oblast s turistickými trasami, cyklostezkami a památkami. Žďárské vrchy jsou ideálním místem pro čas strávený v přírodě. 

Zoo koutek

V malém zooparku s domácími zvířaty a rybkami můžete trávit čas se svými dětmi. Jako bonus je vstup do koutku zdarma.

Hokejová horečka v květnu! MS v ledním hokeji v Praze a Ostravě

V roce 2024 se do České republiky vrátí po 9 letech prestižní hokejový šampionát. Bude se jednat už o 87. mistrovství světa v ledním hokeji pořádaného Mezinárodní federací ledního hokeje.

Čeští fanoušci tak mají příležitost fandit od 10. do 26. května 2024 svému národnímu týmu na domácí půdě, konkrétně v Praze a Ostravě

V Praze se bude hrát ve víceúčelové O2 Areně s kapacitou 17 220 diváků a v Ostravě v Aréně Ostrava, která bude druhým dějištěm mistrovství světa IIHF.

Připravte se na to, že český tým odstartuje MS hned v pátek 10. května duelem proti Finsku, takže si dopředu tuto událost rezervujte ve svém kalendáři, ať o nic nepřijdete!

Vstupenky na MSLH IIHF 2024

Prodej vstupenek byl zahájen už v úterý 10. října 2023 v 10 h. Pokud si chcete zajistit své místo v hledišti, neváhejte a vstupenky si pořiďte co nejdříve! Nakoupit je můžete online na webu IIHF

Tipy na výlety v Praze

Projděte se po Pražském hradě, prohlédněte si katedrálu svatého Víta nebo navštivte pověstnou Zlatou uličku, kde v minulosti žili zlatníci a kováři. Máme pro vás 26 tipů na top místa v Praze, která byste rozhodně neměli minout

Tipy na výlety v Ostravě

Blízko Ostravy vás zaujme největší dinopark Česka, který se nachází v obci Doubrava. V oblíbeném Aquaparku Olešná ve Frýdku-Místku se zábaví celá rodina. A zaujmout by vás mohl také jeden z nejrozsáhlejších hradních komplexů v České republice – hrad Hukvaldy.

Co dělat v Ostravě, když prší: Prohlédněte si město z výšky nebo uspořádejte adrenalinové závody

Fotbalové EURO v Německu: Zažijte vrchol fotbalového umění!

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se sice nebude konat u nás, ale odehraje se hned vedle, v sousedním Německu. Česká reprezentace si zahraje své zápasy ve dvou krásných městech – v Lipsku a Hamburku.

Kde a kdy uvidíte naše fotbalisty v akci?

V úterý 18. června 2024 od 21.00 hod. první zápas ve skupině proti Portugalsku odehraje česká reprezentace v Red Bull Areně v Lipsku

Tento moderní stadion s kapacitou 42 000 diváků je domovem fotbalového klubu RB Lipsko. Vzdálenost z Prahy do Lipska je cca 2 hodiny autem, takže se dá očekávat velký zájem českých fanoušků.

Další dva zápasy ve skupině se budou konat v Imtech Areně v Hamburku. Tento stadion s kapacitou 50 000 diváků je domovem fotbalového klubu Hamburger SV. Do Hamburku se z Prahy autem dostanete zhruba za 6 hodin.

A kdy se budou konat zápasy v Hamburku? 

První je naplánovaný na sobotu 22. června 2024 od 15.00 hod. proti vítězi baráže C (Gruzie, Lucembursko, Řecko nebo Kazachstán).

Druhý bude ve středu 26. června 2024 od 21.00 hod. proti Turecku

Zažijte víc než jen fotbal! Tipy na výlety ve městech MS 2024 

Pokud se chystáte vydat do Lipska a Hamburku autem, byla by škoda této příležitosti nevyužít i pro výlet v okolí. Máme pro vás proto skvělé tipy, jak si čas zkrátit poznáváním místních krás a památek.

Sport a vášeň v srdci Francie: Zažijte olympijské hry v Paříži!

Letní olympijské hry 2024 se uskuteční v Paříži a slibují nezapomenutelný zážitek pro všechny fanoušky sportu. Česká republika u toho samozřejmě nesmí chybět.

Hry se konají od 26. července do 11. srpna 2024, přičemž slavnostní zahájení proběhne hned první den na Stade de France, což je 6. největší stadion v Evropě, který byl postavený pro Mistrovství světa ve fotbale v roce 1998. Olympijská vesnice se nachází jen 7 kilometrů od centra Paříže.

Soutěže se budou konat v Paříži a dalších francouzských městech, včetně Bordeaux, Marseille, Lyonu a Nice.

Na programu je 32 sportů s 329 disciplínami. 

Vstupenky na olympijské hry

Vstupenky na olympijské hry v Paříži 2024 si můžou fanoušci zakoupit pouze prostřednictvím oficiálního webu organizátorů her.

Paříž jako na dlani: Jaká místa navštívit 

Paříž, město lásky, umění a historie, láká turisty z celého světa. Navštivte i vy jeho vyhlášené památky, pohlédněte na Eiffelovu věž nebo prozkoumejte malebné uličky Latinské čtvrti. Paříž vám má rozhodně co nabídnout.

Bazilika Sacré-Coeur

Bazilika Nejsvětějšího srdce Ježíšova na kopci Montmartre je jednou z nejvyhledávanějších zajímavostí v celém městě. Vstup máte zdarma a otevírací doba je od 6 do 22 hod. Využijte volného času a vydejte si užít úchvatný výhled na město.

Katedrála Notre Dame

Prohlédněte si exteriér a interiér této gotické katedrály na ostrově Ila de la Cité na Seině. Vstup do krypty a věže je sice zpoplatněn, ale návštěva stojí rozhodně za to.

Louvre

Prozkoumejte jedno z největších a nejslavnějších muzeí umění na světě. První neděli v měsíci je vstup zdarma pro občany EU do 26 let.

Pařížské katakomby jsou plné kostí a lebek. Vydáte se sem?

Tři týdny plné cyklistické vášně: Tour de France

Milovníci cyklistiky se můžou těšit na další napínavý ročník Tour de France! Nejprestižnější cyklistický závod světa se uskuteční od 29. června do 21. července 2024.

Tour de France se ani letos nerozjede z Francie, ale startovat bude v Itálii, konkrétně ve Florencii.

Neobvyklý však bude cíl trasy. Protože soutěži těsně předchází olympiáda, namíří konec závodu do jihofrancouzského Nice na Azurovém pobřeží.

Co nás na Tour de France čeká? 

Celková délka trasy je 3 492 kilometrů, což je o něco více než v roce 2023.

Jezdci projedou 21 etap, z nichž 7 bude horských, 8 rovinatých, 4 středně kopcovité a 2 individuální časovky. 

Trasa protne 4 země a 4 pohoří, takže si na své přijdou jak vrchaři, tak sprinteři.

Za stopou Tour de France: Vyšlápněte si legendární etapy!

Florencie – Rimini 

Co vidět ve Florencii

Ve Florencii byste rozhodně neměli vynechat katedrálu Santa Maria del Fiore, Giottovu zvonici, která stojí vedle ní, radnici Palazzo Vecchio a most přes řeku Arno Ponte Vecchio

Co vidět v Rimini

V proslulém italském letovisku Rimini navštivte Augustův most, Augustovu bránu a Fórum. Dále se vydejte na hrad Castel Sismondo a prohlédněte si jeho impozantní opevnění a muzea. Dóm Tempio Malatestiano vás ohromí svou krásnou renesanční fasádu a interiéry. A nakonec nevynechejte ani archeologické muzeum a jeho rozsáhlou sbírku starověkých artefaktů.

V okolí Rimini můžete dále navštívit třeba San Marino, které se nachází nedaleko, nebo Riccione, kterému se přezdívá „zelená perla Jadranu“.

San Marino: pohádkové království s křivolakými uličkami, ze kterých dýchá středověk

Cesenatico – Bologna 

Co vidět v Cesenaticu

Přímořské letovisko Cesenatico láká k návštěvě místního muzea Museo della Marineria, jehož součástí jsou historické rybářské lodě zakotvené na kanálu.

Dále zde můžete vidět pomník Marca Pantaniho, slavného cyklisty a rodáka z Cesenatica, nebo se projít po promenádě Viale Giosué Carducci.

Co vidět v Boloni

Bologna je historické město, ve kterém najdete mimo jiné i nejstarší univerzitu v Evropě. Prozkoumat zde můžete Piazza Maggiore, což je živé náměstí v srdci Bologni. Zaujme vás také gotická bazilika San Petronio s nedokončenou fasádou nebo věže Asinelli a Garisenda – dva symboly Bologni, z nichž se otevírá panoramatický výhled na město.

Piacenza – Turín

Co vidět v Piacenza

Projděte se po Piazza dei Cavalli (historickém centru Piacenzy) a obdivujte jezdecké pomníky vévodů Alessandra I. a Ranuccia I. z rodu Farnese. 
Navštivte Palazzo Farnese, impozantní palác ze 16. století, který sloužil jako sídlo rodu Farnese. Dnes v něm sídlí muzea a galerie. Nebo se vydejte do Duomo, impozantní katedrály s románskou fasádou a gotickou lodí.

Co vidět Turíně

V Turíně prozkoumejte historické centrum Piazza Castello s královským palácem, zbrojnicí a muzeem antického umění. Navštívi můžete symbol města, Mole Antonelliana, který nabízí panoramatickým výhled na město. A nezapomeňte se také zastavit u Palazzo Madama, což je palác z 18. století, který sloužil jako rezidence francouzské princezny Kristýny.

Eurovíkend v Miláně: 7 míst, která musíte navštívit

Pinerolo – Valloire

Co vidět v Pinerolo

Vydejte se prozkoumat Piazza Vittorio Veneto, hlavní náměstí Pinerola s radnicí, a Palazzo Vittone, kde se konají trhy. Za návštěvu také stojí katedrála San Donato nebo bazilika San Maurizio z 11. století. 

Co vidět ve Valloire

Valloire je atraktivní lyžařské středisko ležící v samém srdci údolí Maurienne v jižním Savojsku. Na své si zde přijdou milovníci přírody a horské turistiky. 

Východ Francie: tipy na výlet a dovolenou

Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas

Co vidět v Saint-Jean-de-Maurienne

Saint-Jean-de-Maurienne je obec v jihovýchodní Francii v regionu Rhône-Alpes. V její blízkosti se nachází lyžařské středisko Arves a Národní park Vanoise.

Z kulturních památek zde můžete vidět katedrálu Saint-Jean-Baptiste, farní kostel Notre Dame nebo palác biskupů. Navštívit zde můžete také jedno ze tří místních muzeí. 

Co vidět v Saint-Vulbas

V okolí Saint-Vulbasu je spousta krásných míst. Ať už milujete turistiku nebo cyklistiku, Saint-Vulbas je region, kde na vás čeká mnoho skrytých pokladů k prozkoumání.

Mâcon – Dijon

Co vidět v Mâconu

Mâcon je město s krásnou architekturou. Jeho náboženské stavby patří k nejvýznamnějším lokálním památkám.

Navštivte zde Muzeum Ursulinek v bývalém klášteře, objevte život Mâconova nejslavnějšího syna, romantického básníka a politika, nebo navštivte muzeum Lamartine a jeho rodný zámek Château de Lamartine.

Co vidět v Dijonu

Všichni Dijon v Burgundsku znají pro jeho hořčici, ale toto starobylé město nabízí mnohem víc. Je to město, které se může pochlubit více než 100 hektary nádherných památek a středověkých budov. 

Sever Francie: tipy na výlet a dovolenou

Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin

Co vidět v Nuits-Saint-Georges

Prozkoumejte Grande Rue, hlavní pěší zónu Nuits-Saint-Georges, a nakoukněte do obchodů, kaváren a barů. Nezapomeňte si koupit lahev místního vína! 

Dále zde najdete například zvonici Nuits-Saint-Georges ze 17. století, která se tyčí nad náměstím, nebo kostel Saint-Symphorien z 12. století.

Co vidět v Gevrey-Chambertin

V historickém centru Gevrey-Chambertin lákají k návštěvě malebné uličky a starobylé budovy. Nezapomeňte zajít ke kostelu Saint-Symphorien z 12. století a podívat se na radnici. Za vaši pozornost také stojí Château de Gevrey-Chambertin, impozantní zámek ze 14. století, který je obklopen vinicemi. 

Semur-en-Auxois – Colombey-les-Deux-Églises

Co vidět v Semur-en-Auxois

Pojděte si historické centrum Semur-en-Auxois s jeho dlážděnými ulicemi, starobylými domy a malebným náměstím. Nezapomeňte navštívit kostel Notre-Dame ze 13. století a čtyři věže, které jsou pozůstatkem hradu Semur ze 17. století.

Co vidět v Colombey-les-Deux-Églises

V okolí Colombey se nachází mnoho krásných turistických a cyklistických tras. Můžete se projít po lesích, loukách a vinicích a vychutnat si krásnou krajinu.

Troyes

Co vidět v Troyes

Projděte se po historickém centru Troyes a obdivujte krásnou architekturu, včetně hrázděných domů, kostelů a kašen. Nezapomeňte při své obchůzce navštívit i náměstí Place de l'Hôtel-de-Ville, kde se nachází radnice ze 16. století. 

Dále by vás mohla zajímat katedrála Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Tato gotická katedrála ze 13. století je jedním z nejvýznamnějších památek Troyes. Uvnitř ní si můžete prohlédnout krásné vitráže a sochy.

Orléans

Co vidět v Orléans

Zde byste neměli minout gotickou katedrálu Sainte-Croix. Ze zvonice se vám naskytne dechberoucí výhled na město.

Centrální náměstí Place du Martroi je zase živým centrem plným kaváren, restaurací a obchodů. Posaďte se a pozorujte lidi nebo obdivujte sochu Johanky z Arku.

Vede tudy také cyklistická stezka Loire à Vélo, která vás provede kouzelnými místy v okolí města.

Západ Francie: tipy na výlet a dovolenou

Orléans – Saint-Amand-Montrond

Co vidět v Saint-Amand-Montrond a okolí

Tady vám doporučujeme prohlídku zámku v Culanu, který je jedním z nejzajímavějších v regionu. Zámek se nachází 23 km jihozápadně od Saint-Amand-Montrond a nabízí prohlídky s průvodcem, krásné zahrady a úchvatný výhled na okolní krajinu.

Asi 29 km jihovýchodně od Saint-Amand-Montrond můžete navštívit historické centrum Hérissonu. A povinností je také prohlídka katedrály v Bourges, která je impozantní stavbou ze 13. století s pozoruhodnou kamennou výzdobou. Katedrála se nachází 40 km severozápadně od Saint-Amand-Montrond a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Évaux-les-Bains – Le Lioran

Co vidět v Évaux-les-Bains

Projděte se po historickém centru Evaux-les-Bains a navštivte lázně, které jsou proslulé svými léčivými prameny. Můžete si také užít procházku v parku Thermes nebo se vydat na túru do okolních kopců.

K návštěvě zde vyzývá Musée de l'Eau et de la Terre, které se věnuje historii a geologii regionu. Nebo se vydejte na výlet do nedalekého města Montluçon, kde můžete navštívit hrad Château des Ducs de Bourbon nebo prozkoumat historické centrum. 

Co vidět v Le Lioran

Užijte si panoramatické výhledy z vrcholu Plomb du Cantal. Vylezte na lanovce Le Téléphérique du Plomb du Cantal a vychutnejte si výlet na vrchol sopky.

Doporučujeme také výlet do nedalekého města Saint-Flour.

Aurillac – Villeneuve-sur-Lot

Co vidět v Aurillac 

Projděte se po malebných dlážděných uličkách starého města a navštivte impozantní kostel Saint-Géraud z 15. století, který se pyšní krásnými freskami mořských živočichů.

Obdivujte gotickou katedrálu Notre-Dame-aux-Neiges, která byla kdysi součástí kláštera Cordeliers, nebo se vydejte po Place de l'Hôtel-de-Ville a obdivujte impozantní radnici. 

Tipy na výlet do Villeneuve-sur-Lot

Navštivte impozantní brány Porte de Paris a Porte de Pujols, které kdysi chránily město. Také si prohlédněte Rue de Paris, hlavní obchodní ulici, a prozkoumejte arkádové obchody na Place Lafayette.

Pozastavte se u kostela Eglise Sainte Catherine z 19. století, který vás uchvátí svou jedinečnou cihlovou věží a zdobeným interiérem. Přejděte přes starý most Pont Vieux a na závěr dne si užijte výhled na řeku Lot a kapli Notre Dame.

Agen – Pau

Co vidět v Agenu

Zde na vás čeká impozantní katedrála Saint-Caprais z 12. století s bohatě zdobeným interiérem a fascinující historií nebo Musée des Beaux-Arts, což je umělecké muzeum s rozsáhlou sbírkou obrazů, soch a dalších uměleckých děl, včetně děl francouzských impresionistů.

Co vidět v Pau

Projděte se po Boulevard des Pyrénées a užijte si panoramatický výhled. Nezapomeňte se podívat na pamětní desky věnované cyklistům Tour de France.

Zastavte se u Château de Pau, hradu ze 14. století, který byl kdysi domovem francouzských králů. Projděte si jeho bohatě zdobené interiéry a prozkoumejte jeho zahrady.

Objevte také Quartier du Château, historické centrum Pau s malebnými uličkami, dlážděnými náměstími a starobylými domy.

Pau – Saint-Lary-Soulan (Pla d'Adet)

Co vidět v Saint-Lary-Soulan 

Vydejte se na některý z legendárních cyklistických průsmyků: Pic du Midi, Aspin, Azet, Peyresourdes, Portet d'Aspet a Hourquette d'Ancizan. 
Tyto průsmyky nabízí náročné, ale obohacující stoupání s úchvatnými panoramatickými výhledy na Pyreneje. 

Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek vody a jídla a oblečte se teple, protože počasí se může v horách rychle měnit.

Pro turisty vede v okolí Saint-Lary mnoho turistických tras, které prochází přes malebné horské scenérie. Můžete si vybrat z krátkých a snadných procházek až po náročné túry na vrcholky hor.

Andorra: krása tady střídá nádheru a jeden kruhový objezd druhý

Loudenvielle – Plateau de Beille

Co vidět v Loudenvielle

Rozhodně byste se měli podívat na horské průsmyky. Například Col de Peyresourde, Col d'Aspin a Col du Tourmalet.

Nedaleko můžete také navštívit Saint-Bertrand-de-Comminges. To je historické město s katedrálou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO a s úchvatným výhledem na okolní krajinu.

Co vidět v Plateau de Beille

Planina Beille nabízí síť turistických tras pro všechny úrovně zdatnosti. Můžete se projít po horských loukách, lesích a údolích a užít si krásnou scenérii. Je to také ráj pro horská kola. Můžete si vybrat z náročných tras i lehkých cyklostezek vhodných pro rodiny s dětmi.

Gruissan

Co vidět v Gruissanu

Projděte se po malebném centru Gruissanu a navštivte historické památky, jako je kostel Saint-Jacques a věž Barbarossa.
Navštivte solné lány v Gruissanu a užijte si projížďku lodí po růžovém jezeře.

Gruissan – Nîmes

Co vidět v Nîmesu

Navštivte centru Nîmes a obdivujte jeho římské dědictví. Navštivte Place du Marché s jeho krokodýlí a palmovou fontánou a prozkoumejte historické uličky.

Vstupte do Maison Carrée, jednoho z nejlépe zachovaných římských chrámů na světě, a obdivujte jeho architekturu.

Jih Francie: tipy na výlet a dovolenou

Saint-Paul-Trois-Châteaux – SuperDévoluy

Co vidět v Saint-Paul-Trois-Châteaux

Prozkoumejte historické centrum Saint-Paul-Trois-Châteaux. Za vaši pozornost určitě stojí majestátní katedrála z přelomu 12. a 13. století s románskou architekturou, mozaikou z té doby zobrazující Jeruzalém a pozlacený hlavní oltář ze 17. století.

Co vidět v SuperDévoluy

Vydejte se prozkoumat rozsáhlé lesní pásmo v okolí Superdévoluy. Můžete si vybrat z mnoha značených tras různých obtížností, které vás provedou malebnou krajinou. Na horských kolech si užijete jízdu po značených trasách s různými stupni obtížnosti.

Gap – Barcelonnette

Co vidět v Gapu

V Gapu byste měli vidět především historické centrum, spletité uličky a malebné domy s růžovými a okrovými fasádami. 

Navštivte Place Jean-Marcellin, rušné náměstí s trhem, nebo katedrálu Notre-Dame-et-Saint-Arnoux, impozantní gotickou katedrálu z 12. století. 

Poté se projděte do Musée Départemental de Gap, které se nachází v bývalém klášteře a vystavuje rozsáhlou sbírku umění a artefaktů z historie regionu.

Co vidět v Barcelonnette

Vydejte se do historického centra Barcelonnette. Obdivujte malebné domy s arkádami, kašny a kostely. Nezapomeňte navštívit Musée de Barcelonnette, které se nachází v bývalé radnici a vystavuje sbírku artefaktů z historie a kultury regionu.

Vydejte se na výlet do údolí Ubaye. Užijte si malebnou jízdu autem nebo na kole a navštivte vesničky jako Saint-Vincent-sur-Ubaye a Jausiers. 
Pokud máte rádi turistiku, vyrazte na túru k jezeru Lac de Serre-Poncon.

Embrun – Isola 2000

Co vidět v Embrunu

Projděte se po historickém centru Embrunu. Začněte na Place Barthelon, kde se nachází radnice a kavárny, a dál přejděte do okolních uliček a užijte si atmosféru typického provensálského městečka. 

Nezapomeňte navštívit katedrálu Notre Dame du Réal, která je impozantní románskou stavbou s krásnou fasádou a interiérem.

Co vidět v Isola 2000

Vydejte se na procházku k vyhlídce nad řekou Durance, která nabízí panoramatický výhled na Embrun a okolní hory.

Protože se jedná o ráj pro cyklisty, v okolí najdete mnoho cyklostezek pro všechny úrovně. Isola 2000 ale nabízí i mnoho turistických tras. Prozkoumejte krásnou horskou krajinu a užijte si čerstvý vzduch.

Nice – Col de la Couillole

Co vidět v Nice

Jděte po Place Masséna, hlavním náměstí Nice, a obdivujte velkou fontánu a sedm vysokých soch. Navštivte také tržiště Cours Saleya a ochutnejte místní speciality.

Procházka po Promenade des Anglais, světoznámé promenádě podél oblázkové pláže Nice, vám zvedne náladu. Jako další tip na výlet je Castle Hill, který nabízí fenomenální výhled na město.

Monaco – Nice

Co vidět v Monacu

Zamiřte do Starého Města a navštivte Knížecí palác, katedrálu a Oceánské muzeum. Dále pak do Japonské zahrady princezny Grace nebo Exotické zahrady Monaka.

Pokud máte zájem o historii a kulturu, navštivte Muzeum antropologie nebo Muzeum námořnictví

Místa, která musíte vidět v Monaku, ráji hráčů a boháčů

Další sportovní události, o které v roce 2024 nesmíte přijít

MS hokejistek, Utica

Nejlepší hokejistky světa se opět sjedou, aby bojovaly o prestižní titul mistryň světa! Mistrovství světa v hokeji žen 2024 se tentokrát odehraje ve městě Utica, v americkém státě New York.

Turnaj proběhne od 3. do 14. dubna 2024 a o titul se utká celkem deset národních týmů. Kromě České republiky se fanoušci můžou těšit na Kanadu, USA, Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Japonsko, Německo, Maďarsko a Francii.

Cyklistické Giro d´Italia

Giro d'Italia, legendární cyklistický závod, každoročně uchvacuje srdce fanoušků po celém světě. 

Od 4. do 26. května 2024 se peloton elitních jezdců bude prohánět malebnou italskou krajinou a sousedními státy, aby zdolal náročné etapy. Už 107. ročník závodu odstartuje v italském Turíně a skončí v Římě.

Cyklistická Czech Tour

Od 25. do 28. července 2024 se na tuzemských silnicích utkají o titul elitní jezdci z celého světa. 

Ředitel závodu Leopold König slibuje skvělé novinky, které budou postupně zveřejňovány. Můžeme se těšit na napínavé etapy v malebných českých krajinách a na skvělou atmosféru.

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovství_Evropy_ve_fotbale_2024
  • letour.fr/en/
  • czechtour.com/
  • olympijskytym.cz/olympic/pariz-2024
  • kudyznudy.cz/zazitky-do-hodiny?mesto=596230
  • kudyznudy.cz/kam-pojedete/oblasti/toulava/tabor
 
 

Místo

45° 4' 13.2204", 7° 41' 12.7104"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Lucie Vořechová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rok 2024: Splněný sen českého fanouška! Co nás čeká a nemine?