Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Zeměpisné rekordy Evropy: „nej“ najdeme v Norsku, Británii i Rusku

Naše planeta je ohromující a některé její vlastnosti jsou pro nás nepředstavitelné až nepochopitelné. Podívejme se společně tentokrát na ta „nej“ u nás v Evropě!

Evropa je nádherná, úchvatná. Nabízí tak rozmanitou přírodu, hluboké fjordy a prolákliny, vysoké hory, rozsáhlá i hluboká jezera, fascinující řeky… Pojďme si zopakovat některá evropská „nej“, které už jste možná od školy zapomněli, nebo je teď hledáte, abyste s nimi seznámili děti. 

Sever, jih, východ, západ

Ačkoli se říká, že nejsevernější bod na pevnině je v Evropě Nordkapp, pravda je jinde. Mys Nordkinn leží ještě severněji, Nordkapp ovšem slouží jako „turistický nejsevernější bod“. Najdete na něm potřebné zázemí, za hezkého počasí se tu v létě pokocháte půlnočním sluncem, ale úplný sever je ještě o kousek dál. 

Pokud bychom počítali i s ostrovy, je tím nejsevernějším bodem mys Fligeli v ruské Zemi Františka Josefa. 

Naopak nejjižnějším bodem na pevnině je mys Marroqui ve Španělsku a i s ostrovy je to řecký ostrůvek Gavdós, jenž se nachází jižně od Kréty.

Nejvýchodnější bod na evropské pevnině je ústí řeky Bajdarata do Bajdaratského zálivu Karského moře v Rusku. Tady se ovšem prameny rozcházejí, protože je těžké určitě přesně hranici Evropy a Asie. Když započítáme i ostrovy, bude nejvýchodnějším bodem mys Flissingskij na Severním ostrově v ruské Nové Zemi. 

Nejzápadnější bod pevninské Evropy je mys Roca v Portugalsku, jinak je jím ale Faj Granda na ostrově Flores na Azorských ostrovech (náležících k Portugalsku).

mys Roca
Nejzápadnějším bodem pevninské Evropy je mys Roca.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Nahoru i do hloubky

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvyšší horu Evropy najdeme v Alpách, na francouzsko-italském pomezí. Jmenuje se Mont Blanc a tyčí se do výšky 4 807 m n. m. Poprvé byla dobyta v roce 1786, první žena na hoře stanula v roce 1808.

Nejnižší místo v Evropě je proláklina Kaspické nížiny, která  je 28 m pod úrovní hladiny Baltského moře.

Nejhlubší propast Evropy je zároveň tou nejhlubší na světě. Je jí Gouffre de la Pierre St. Martin v Pyrenejích ve Francii. Hloubka dosahuje 1 174 metrů.

Nejhlubší jezero se rozkládá v Norsku a najdeme ho pod názvem Hornindalsvatnet. Je hluboké 514 m.

Řeky, moře, ostrovy a hory

Evropa moc moří nemá, nicméně z těch, které má, je tím nejrozlehlejším Středozemní moře. To se pyšní 2 556 000 kilometry čtverečními. Evropa má dokonce nejsladší moře na světě – je jím to Baltské, jehož salinita se pohybuje mezi 6 a 7‰.

Volha
Nejdelší řekou Evropy je Volha.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Největším jezerem Evropy je Ladožské jezero v Rusku, rozkládá se na 17 703 kilometrech čtverečních. V Rusku se nachází i nejdelší řeka (Volha dlouhá 3 534 kilometry) a nejdelší pohoří (Ural dlouhý 2 400 kilometrů). 

Ural
Nejdelším pohořím v Evropě je Ural.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Největším evropským ostrovem je Velká Británie. Zaujímá 216 777 kilometrů čtverečních. Největší poloostrov je ten Skandinásvký, která má 774 000 kilometrů čtverečních.

A největší ledovec hledejme v Norsku. Je to Jostedalsbreen se 487 kilometry čtverečními.

Jostedalsbreen
Největším ledovcem v Evropě je norský Jostedalsbreen.
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

55° 45' 20.97", 37° 37' 2.2728"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zeměpisné rekordy Evropy: „nej“ najdeme v Norsku, Británii i Rusku