Přejít k hlavnímu obsahu

„Jakmile vejdeš, není cesty zpět!“ Poušť Taklamakan je jednou z nejextrémnějších lokalit na zemi

Na světě existuje nespočet zajímavých míst, z nichž na některých panují opravdu drsné podmínky. Tahle poušť ale dokáže konkurenty hravě strčit do kapsy.

Ne nadarmo její název v překladu znamená „jakmile vejdeš, není cesty zpět“. Co je na krásce jménem Taklamakan tak drsného a proč i přesto stojí za návštěvu?

327 000 km² čirého pekla

Poušť pokrývá oblast 327 000 km² v Tarimské pánvi a přes její severní a jižní okraje procházela Hedvábná stezka. Tuny písku, skrze které nevedou prakticky žádné cesty, najdeme v čínské provincii Sin-ťiang. Obdivuhodných 85 % povrchu pouště tvoří pohyblivé písečné duny, vysoké až 300 metrů. Asi nikoho tak nepřekvapí, že tyhle „třístovky“ jsou těmi vůbec nejvyššími písečnými dunami na světě.

Písečné hurikány

Poušť Taklamakan je většinu času mírná, ale srážky jsou tu značně nízké, což v kombinaci s převládajícími větry často vede k prachovým bouřím o síle hurikánu. Trvale tady žije jen několik kolonií živočichů, kteří se stahují zejména k okraji pouště. Pokud budete mít opravdu velké štěstí, můžete narazit na vlky, lišky, gazely i vzácné sibiřské jeleny. Svůj „domov“ tady našel i tamaryšek taklamakanský – příbuzný židovníku.

Duny na poušti Taklamakan
Zdejší nejvyšší písečné duny mají až 300 metrů!
Zdroj:
Shutterstock

Životadárné oázy, které nejsou fata morgánou

Součástí rozpáleného pekla, kde v zimě teplota klesá na -30 °C, v létě teploty stoupají k 50 °C a ani několik let po sobě tu zpravidla nezaprší, je několik životadárných oáz. Největší a klíčové oázy jsou Kašgar, Jarkend a Chotan na jihozápadě, Kchu-čche a Turfan na severu a Lou-lan a Tun-chuang na východě.

Archeologické nálezy překvapily

Zajímavostí je, že i tady stéká z okolních hor několik řek. Největší je Bílá nefritová řeka, řeka Jarkend a řeka Torkan. Místo je i přes svou drsnou povahu vyhledávaným cílem archeologů a milovníků historie. Nálezy, ke kterým se v minulosti propracovali, potvrdily významný tatarský, helénistický, indický a buddhistický kulturní vliv.

Drsný domov drsných lidí

Mezi nejvýznamnější nálezy patří tzv. tarimské mumie, které dokazují rozličnost etnik, která se v oblasti vyskytovala. Vědce při nálezu značně udivilo, že mnoho z mumií má evropské rysy. Ačkoliv v minulosti poušť kontrolovali Turci a následně Číňané, dnešní populace se skládá zejména z Ujgurů a Kazachů. Ve větších městech převládají čínští Chanové.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

38° 52' 16.098", 82° 8' 24.9947"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Jakmile vejdeš, není cesty zpět!“ Poušť Taklamakan je jednou z nejextrémnějších lokalit na zemi