Přejít k hlavnímu obsahu

Kam za vínem v Americe? Tahle místa musíte poctít návštěvou a degustací

Vydávat se do Ameriky za prvotřídním vínem nemá smysl? Omyl! I tady najdete vyhlášené odrůdy a vinařství s dlouhou a zajímavou historií. Kam během toulek Amerikou zamířit?

Napa Valley (Kalifornie)

O tomhle významném vinařském údolí jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Oblast se může pochlubit více než 400 vinařstvími a celý region je považován za jednu z nejoblíbenějších a nejvyhlášenějších vinařských oblastí na světě. Během toulek vinicemi nezapomeňte degustovat a ochutnávat vynikající speciality. Pokud vás tyhle aktivity přestanou bavit, zařiďte si tady třeba let balónem a zkoukněte vinice z ptačí perspektivy.

Texas Hill Country (Texas)

I v Texasu najdete několik vyhlášených oblastí, z nichž tou nejnavštěvovanějších je pravděpodobně Texas Hill Country, severně od San Antonia a západně od Austinu. Třetí největší americká vinařská oblast byla založena v roce 1991 a rozkládá se na 36 422 kilometrech čtverečních. Součástí oblasti je zhruba 80 vinic a většina odrůd zde pěstovaných pochází z Francie, Itálie nebo Španělska.

Americká vinice
I v Americe najdete vyhlášené vinařské oblasti.
Zdroj:
Shutterstock

Washington (USA)

Vinařský region Washington najdeme na západním pobřeží USA, asi 1 000 km na sever od výše zmíněného Napa Valley. Zajímavostí tohoto regionu je nepochybně i skutečnost, že patří mezi devět federálně uznaných vinařských oblastí. Vůbec první vinice tady byly vysázeny už v roce 1825 a od roku 1910 se potom rozšířily do všech částí regionu dle původního vytyčení pozemků prvních osadníků. Ochutnat tady můžete vína, která se vyrábějí z lahodných druhů. Většinou jde o červené odrůdy, ani bílé lahůdky tady ale nejsou výjimkou.

Sonoma Valley (Kalifornie)

Také další vinařskou oblast najdeme v proslulé Kalifornii. Oproti Napa Valley sice není tolik známá, to ale rozhodně neznamená, že byste jí neměli věnovat pozornost. Právě naopak! V Sonoma Valley je soustředěno více než 100 vinic, z nichž jedna tady stojí už od roku 1858 a je proto nejstarší rodinnou vinicí v Kalifornii. Mezi její speciality patří luxusní tramín červený a neodolatelné rulandské modré.

Benzinger (Kalifornie)

Pokud byste chtěli navštívit netradiční vinařství, pak rozhodně zamiřte do Benziger Family Winery, které pořádá prohlídky s výkladem o výrobě vína. Ty jsou vhodné jak pro dospělé, tak pro dětské návštěvníky a není potřeba je dopředu rezervovat. Pokud vám bude přát počasí, můžete se dokonce projet malým vláčkem mezi biodynamickými vinicemi. Během prohlídky vás čeká spousta nezapomenutelných zážitků a pět degustačních vzorků.

Vinice v Americe
Ochutnáte vína odrůdy Sauvignon Blanc, Gewurztraminer nebo dáte přednost oblíbenému Chardonnay?
Zdroj:
Shutterstock

Oregon (USA)

Mnozí vinaři a sommeliéři říkají, že stát Oregon je hlavní město Pinotu Noir za Atlantikem. A není se čemu divit. Zdejší klimatické podmínky této odrůdě skvěle nahrávají, proto se právě ona stala symbolem Oregonu. Oblíbené odrůdy se tady pěstují už více než 50 let a jejich potenciálu si všimli i vyhlášení francouzští vinaři, jejichž investice pomohly zlepšit projev i odbyt mimo kontinent. Vína z této oblasti vás překvapí nejen svou chutí a kvalitou, ale zejména cenou.

Frederigsburg (Texas)

Také další proslulou oblast najdete v Texasu. Frederigsburg navíc patří (společně s oblastí Lubbock) mezi největší a nejznámější centra vinařství. Určitě nám dáte za pravdu, že zmíněné názvy nezní ani trochu anglicky. Důvodem je první velká vlna přistěhovalců, kterou tvořili v polovině minulého století převážně Němci.

Geologicky leží zdejší vinice na pískovém podloží a v oblastech s teplotami okolo 18 až 22 °C. Kromě standardních odrůd Cabernet Sauvignon a Chardonnay jsou v nabídce červených vín výrazně zastoupeny i Cabernet Franc, Pinot Noir a Merlot. Z bílých odrůd pak můžete ochutnat třeba svěží odrůdu Chenn (původem z povodí Loiry), Sauvignon Blanc, Gewurztraminer a i Riesling-Johannisberg.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4 a zdroj 5

 
 

Místo

38° 17' 45.1552", -122° 26' 58.1578"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam za vínem v Americe? Tahle místa musíte poctít návštěvou a degustací