Přejít k hlavnímu obsahu

Porcelánová věž v Nankingu přestála lidskou krutost i zásah bleskem

Porcelánová věž v Nankingu je považována za jeden z nejblyštivějších a nejváženějších klenotů Číny. A že neměla vůbec jednoduchý osud!

Památka stará více než 600 let

Tuto honosnou památku naleznete na jižním břehu řeky Qinhuai v čínské provincii Nanking. Věž byla součástí chrámu Bao'en, který nechala postavit dynastie Ming. Výstavba samotné Porcelánové věže započala v roce 1402, aby byla téměř o dalších 22 let později s velkou pompou a slávou dokončena.

Věž byla osmiboká a její základna měla v průměru úctyhodných 30 metrů. V určitou dobu dokonce představovala jednu z nejvyšších staveb v celé Číně, a to díky svým 79 metrům a 9 podlažím. Ne nadarmo ji někteří zařazovali mezi starobylé divy světa k pyramidám v Gíze, Semiramidiným zahradám nebo majáku na ostrově Faros.

Kamenný les Shilin: podivuhodné útvary jsou hříčkou fantazie přírody

Rok 1801 započal sérii katastrof

Bohužel osud nebo rozmar přírody tomu chtěl a věž v roce 1801 zasáhl blesk, který odstartoval éru její destrukce, k níž nemalou měrou přispěli účastníci povstání tchaj-pchingů. V 19. století byla památka z velké části zcela zničena především lidmi a o její obnově by si netroufal uvažovat ani ten největší optimista.

Všechny předsudky a dohady ale smetl ze stolu čínský podnikatel Wang Jianlin, který v roce 2010 věnoval městu Nanking celou jednu miliardu čínských jüanů (asi 156 milionů korun), jež měla sloužit k jeho obnově. Nemalá část finančních prostředků samozřejmě putovala také na opravu Porcelánové věže, která se jako mávnutím kouzelného proutku přiblížila bývalé kráse.

Porcelánová věž Nanking
Okouzlující je za světla i za tmy.
Zdroj:
Shutterstock

Jeden z divů světa povstal z popela

Věž postavená z porcelánových cihel v odstínech zelené, žluté a hnědé s bílými vzory opět během dne odráží sluneční paprsky a v noci září tisícovkou světel, které upozorňují na její nevšední krásu i rány, jež jí uštědřil zub času, sama Matka příroda, ale především člověk. Nám nyní nezbývá nic jiného než doufat, že to špatné už má tato porcelánová kráska s křehkým srdcem za sebou.

Krásná a nebezpečná: silnice Tianmen je jen pro zdatné řidiče

Použité zdroje:

  • edition.cnn.com/travel/article/nanjing-china-reconstructed-porcelain-tower/index.html
  • simple.wikipedia.org/wiki/Porcelain_Tower
  • 7wonders.org/asia/china/nanjing/porcelain-tower/
 
 

Místo

32° 4' 33.2292", 118° 47' 9.312"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Porcelánová věž v Nankingu přestála lidskou krutost i zásah bleskem