Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm tipů na výlet v okolí rybníka Velké Dářko

Velké Dářko – asi neexistuje známější rybník Žďárských vrchů. Rozloha rybníka činí 206 ha, a přesto, že je velký, není vůbec hluboký. Jeho maximální hloubka činí pouhopouhé čtyři metry. Je tak oblíbeným cílem turistů z Českomoravské vrchoviny, jejího blízkého i vzdáleného okolí. Pokud vás přestane povalování u rybníka, windsurfing nebo vyjížďka na loďkách bavit, nechte se inspirovat následujícími sedmi tipy na výlety v jeho okolí.

 

Národní přírodní rezervace Radostínské rašeliniště

Od samotného rybníku to máte k rezervaci Radostínské rašeliniště opravdu co by kamenem dohodil. Národní přírodní rezervace je totiž od Velkého Dářka vzdálená necelý jeden kilometr. A na co se tu můžete těšit? Na 35 hektarů velké rašeliniště, které je součástí druhého největšího rašelinného ložiska Březina. Až do první světové války se tady těžila rašelina, dnes slouží místo k vědeckému výzkumu. Rezervaci lemují borovice, smrky, ale i keříčky borůvek a brusinek. Ze zástupců zvířecí zvíře tady můžete potkat více než 350 druhů motýlů, obojživelníky i plazy. V místě běžně hnízdí třeba datel černý, puštík obecný, bekasina otavní, linduška luční nebo bramborníček hnědý. 

Radostínské rašeliniště

35 hektarů velké rašeliniště je součástí druhého největšího rašelinného ložiska Březina. Zdroj: cittadella.cz, Zdeněk Patzelt.

Národní přírodní rezervace Dářko

Nejrozsáhlejší rašeliniště na Českomoravské vrchovině se nachází u obce Radostín, asi 3,5 kilometru od rybníka Velké Dářko na Žďársku. Dnešní území rezervace bylo kolem roku 1480 ovlivněno založením zmíněného rybníka. Oblast je okrajově přístupná prostřednictvím naučné stezky ochrany přírody Dářko. Zahlédnout tady můžete rašeliníky a mechy, ale i bílé trsy suchopýru pochvatého. Rezervace patří k jedné z nejstarších na našem území. Založena byla v roce 1933. Cílem ochrany je zachování rašeliniště s charakteristickými a vzácnými rašelinnými rostlinnými a živočišnými společenstvy.

Přírodní rezervace Dářko

Oblast je okrajově přístupná prostřednictvím naučné stezky ochrany přírody Dářko. Zdroj: ochranaprirody.cz.

Přírodní rezervace Štíří důl

Přesně 4,2 kilometrů od rybníka Velké Dářko najdete další přírodní raritu. Je jí rezervace Štíří důl v nadmořské výšce 570–620 metrů. Za přírodní rezervaci byla oblast vyhlášená v roce 1988 na ploše 18,8 ha. Ačkoli by se mohlo zdát, že se v místě objevují nebezpeční štíři, nenechte se zmást. Oblast získala své pojmenování kvůli výskytu a rozmnožování mloka skvrnitého. Právě mlokům a čolkům se v lidovém pojmenování říkalo štíři – odtud název rezervace. Díky dřívějšímu výskytu raritního mechu byla rezervace navrhnuta na evropsky významnou lokalitu.

Štíří důl

Ve Štířím dole štíři nežijí. Narazíte tady naopak na chráněné mloky skvrnité. Zdroj: cs.wikipedia.org.

Zaniklá lesní úzkokolejka Borky–Cikháj

Rok1930 byl pro obyvatele Žďárských lesů velice náročný. Místo totiž zasáhla obří sněhová kalamita. Během několika chvilek napadlo více než 75 centimetrů nového sněhu. Když se k tomu přidal silný vítr, který polámal a vyvrátil na 3,5 mil. m³ dřeva, z lesa se rázem stala neprostupná hradba. Bylo tak potřeba narychlo vybudovat úzkorozchodnou dráhu, po které se dřevo odvezlo k pilám na zpracování. Jedna ze tří tratí vedla od pily v Borkách (dnes hájovna) na Cikháj. Využívaná byla v letech 1931-1934 a dnes slouží jako připomínka a oblíbená cesta turistů. Od samotného rybníka je zaniklá lesní úzkokolejka Borky–Cikháj vzdálena necelých 6 kilometrů.

Úzkokolejka Borky-Cikháj

Úzkokolejka Borky-Cikháj byla v místě vybudovaná v roce 1930 po nebezpečné vánici, která proměnila les v neprostupnou džungli.  Zdroj: www.turistika.cz.

Salón Expres Vagon

Necelých deset kilometrů od rybníka najdete atrakci pro malé i velké. Zábavní areál Salón Expres Vagon se nachází na prostorné louce za vesnicí. Lemují ho koleje, po kterých každou celou hodinu vyráží na desetiminutovou vyjížďku vláček Salón Expres. Za svezení dáte třicet kaček. Na děti tady čekají i dva závodní okruhy. Na tom menším se mohou v traktorech a autíčkách na baterku prohánět menší děti, na tom větším jsou k půjčení čtyřkolky a buginy, které ocení především milovníci adrenalinu. V parku je rovněž menší zoopark, nafukovací hrad, lanové prolézačky, vodní čluny, lanovka, kolotoče či vodní děla.

Dětský park Salon Expres Vagon

Za vstup do dětského parku Salón Expres Vagon se neplatí. Menší i větší děti si tady užijí zábavu za pár kaček. Zdroj: vagonpolnicka.cz.

Historický kamenný most

Kamenný dvouobloukový most zde byl postaven v roce 1846. Vedla po něm tehdejší hlavní komunikace ze Žďáru nad Sázavou do Svratky. Most najdete v jihozápadní části obce Světnov. V jeho bezprostředním okolí jsou pak k vidění Boží muka. Most leží v nadmořské výšce 591 metrů nad mořem a vede po něm zeleně značená turistická cesta od Pilské nádrže na Tři Studně. Od rybníka Velké Dářko je most vzdálený asi 9,5 kilometrů.

Kamenný most ve Světnově

Přes kamenný most vede zeleně značená turistická cesta od Pilské nádrže na Tři Studně. Zdroj: www.sedletin.cz.

Minipivovar Richard

Tenhle výlet ocení především tatínci a vůbec všichni milovníci dobrého piva. Na jedno takové si totiž můžete zajít do třináct kilometrů vzdáleného minipivovaru Richard v Račíně. Pivovar byl otevřen v roce 2015 a tradiční metodou z těch nejkvalitnějších surovin a zdejší vody tady vaří přírodní nefiltrované a nepasterizované pivo. Pochutnat si můžete třeba na Račínské cyklistické desítce a během zimních měsíců pak na 13°, která nese název Račínský žitný speciál. Během léta jsou pak k dostání limitované řady speciálů.

Minipivovar Richard v Račíně

Ochutnejte vyhlášené pivo a sezónní pivní speciály. Zdroj: pivo-richard.cz

 
 

Místo

49° 38' 27.186", 15° 53' 40.8084"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm tipů na výlet v okolí rybníka Velké Dářko