Přejít k hlavnímu obsahu

Miliony míčků plavou na hladině nádrže na pitnou vodu pro Los Angeles

Na vodě není nic zajímavého, řeknete si, ale hladina kalifornské nádrže Ivanhoe vás upoutá na první pohled. Vodu totiž neuvidíte, zakrývají ji miliony černých plastových míčků. Z jakého důvodu?

V roce 2007 kalifornské úřady oznámily, že vody nádrží Silver Lake a Ivanhoe, které zásobovaly Los Angeles, čtyřmilionové druhé největší město Spojených států amerických, obsahují karcinogenní bromičitany.

Látky vznikly reakcí bromidu a chlóru (starajících se o kvalitu vody) se slunečními paprsky. Jak se s nimi vypořádat? Vedení města nechalo obě nádrže vypustit, napustit nezávadnou vodou na hladinu Ivanhoe vysypat černé plastové míčky o průměru 10 cm.

Od roku 2015 celkem pokrývá hladinu Ivanhoe asi 96 milionů balónků. Aby při poryvech větru neodletěly, mají uvnitř trochu vody jako zátěž. Míčky zabraňují slunečnímu světlu reagovat s bromidem a chlórem. Navíc nedovolí růst vodním řasám a brání odpařování vody.

Nádherné panorama Los Angeles
Los Angeles, město, které má v mnohém zajímavé zásobování vodou.
Zdroj:
Bigstock.com

Pokrýt rezervoár pitné vody se zdá být úžasné řešení, má to ovšem drobný háček. V případě Ivanhoe to stálo více než 34 milionů dolarů, v přepočtu přes tři čtvrtě miliardy korun. Zabrání se však výparu vody v hodnotě miliard (v horké Kalifornii je opravdu silný) a zkažení rakovinotvornými látkami.

Ivanhoe pojme 12,5 miliardy litrů vody. To 600 tisícům domácnostem Los Angeles nyní stačí, a tak druhý rezervoár Silver Lake ponechaly úřady mimo zásobovací systém. Pokrýt jeho několikanásobně větší hladinu by si vyžádalo enormní náklady.

 

 
 

Místo

34° 6' 10.7892", -118° 15' 56.2356"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Miliony míčků plavou na hladině nádrže na pitnou vodu pro Los Angeles