Přejít k hlavnímu obsahu

Letadlo přistálo na špatném letišti. Pilot ignoroval přístroje a letěl po paměti

Zdá se vám nemožné, že v roce 2016 může letadlo přistát na úplně jiném letišti? Včera se to stalo v Indonésii. A není to ojedinělé.

S tolika přesnými přístroji, které mají letci na palubě, je takřka nemožné splést si cíl cesty. A v tom to právě je. Pilot ignoroval ukazatele v kokpitu, protože se domníval, že ukazují chybné hodnoty. Spoléhal se na navigační schopnosti sebe a ostatních členů posádky. Chybné hodnoty ovšem byly jen v jejich hlavách.

Dopravní letadlo mířilo z Medanu do Padangu, největšího města na západním pobřeží ostrova Sumatra. Pro civilní lety se tam používá Mezinárodní letiště Minangkabau. Jenomže pilot přistál na vojenském letišti Tabing, na nějž už více než 10 let komerční letadla nedosedají.

Pasažéři letu SJ-21 společnosti Sriwijaya tak skončili úplně někde jinde, než plánovali. Celkem jich cestovalo 96. Letiště jsou relativně blízko sebe, takže omyl se projevil teprve když pilot hlásil, že klesá na dráhu, zatímco dispečeři v kontrolní věži nic takového nevidělo. Naštěstí nedošlo k žádné nehodě.

Podobné omyly se občas dějí na různých místech světa. Například v červenci přistál letoun společnosti Delta Airlines na jiném letišti v americkém státě Severní Dakota. Místo v Rapid City dosedl v 18 km vzdáleném Ellsworthu. Shodou okolností šlo opět o vojenské letiště, jehož personál byl velmi překvapen. Aby ellsworthští zjistili, co se děje, vyslali k letadlu ozbrojenou hlídku se psem, která nakázala všem odstínit okna a nevystupovat z letadla. Vše se nakonec vyjasnilo a cestující s dvouapůlhodinovým zpožděním mohli pokračovat v cestě.

 
 

Místo

-0° 47' 9.816", 100° 17' 8.124"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Letadlo přistálo na špatném letišti. Pilot ignoroval přístroje a letěl po paměti