Přejít k hlavnímu obsahu

V nejstarším thajském kabaretu vystupuje stovka žen, které bývaly muži

Kabaret je v Thajsku oblíbená zábava a turistický cíl. Tisíce mladíků po celé zemi touží, že se díky němu proslaví a stanou se celebritou v ženských šatech.

Katoey je v Thajsku velmi skloňovaný termín. Do angličtiny se překladá jako lady boy. V praxi znamená, že člověk stojící před vámi vypadá jako krásná žena, s pohlavím, které má zapsané v pasu, to ale nejspíš nekoresponduje. Mladí transexuálové vystupující v kabaretech jsou vnímáni jako celebrity, vystupují v televizních show, vyjadřují se k veřejnému dění. A to i přes to, že je Thajsko celkem konzervativní země. V oblasti transexuality a transgenderu je však velmi benevolentní a často se stává destinací, kam turisté míří za jednoduchou změnou pohlaví. Cestování do Thajska se tak stává perspektivní pro trochu netradiční skupinu turistů. Thajský zákon ovšem změnu pohlaví nezná.

Kabaretů jako je Tiffany's je po celé zemi stovky.
Zdroj: Colin Tsoi, Flickr.com

Katoey tak napůl

Některé z mužů vystupující na jevišti operace čeká, jiní jsou „napůl cesty“ - mají vytvarovaná prsa, ale mužské pohlaví, a jiní mají změnu za sebou. Faktem je, že země je rájem kabaretů, kde vás mladíci v podprsenkách a s nebesky dlouhými nohami ošálí a předvedou vám, co znamená show! Kvalitní průvodce Thajskem by měl obsahovat tipy na vyhlášené podniky tohoto rázu.

Každý den se v thajských kabaretech běžně konají tři vystoupení, v sezóně pak čtyři.
Zdroj: Sergey, Flickr.com

Nejstarší kabaretní představení - Tiffany's - vzniklo před téměř čtyřiceti lety a funguje s velkým úspěchem dodnes. Z původního tříčlenného ansámblu je dnes stočlenný sbor, který každý večer odehraje tři až čtyři představení po dvou tisících návštěvnících. Jeho součástí jsou laškovné lekce z dávné historie Thajska a Číny či muzikálové číslo a taneční vystoupení. Kabaret pořádá také soutěž Miss Tiffany's Universe, které se mohou zúčastnit všichni transsexuálové a transgenderové.

Katoey dávají velký důraz nejenom na vzhled, ale také na vystupování nebo výšku hlasu.
Zdroj: Ohconfucius, Wikimedia Commons

Kabarety učí toleranci

Po každém vystoupení se hvězdy představení objeví mezi návštěvníky a rozdávají autogramy, případně se nechají fotit. Dychtiví diváci se tak mohou přesvědčit, že být katoey neznamená jenom nechat si změnit pohlaví. Jste-li ženou, musíte se jako žena chovat a mluvit. Nenechte se ale mýlit. Thajské kabarety nejsou žádná freak show. Naopak je to oblíbená zábava pro celé rodiny a cesta k toleranci vůči odlišnostem.

 
 

Místo

12° 55' 39", 100° 52' 31.0008"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V nejstarším thajském kabaretu vystupuje stovka žen, které bývaly muži