Přejít k hlavnímu obsahu

Vybrali jsme za vás: kam se vydat letecky, s polopenzí a vejít se do 15 tisíc?

Léto už je v plném proudu a vás to ještě nikam neodválo? Možná jste během roku přišli o cestovatelské sny a teď nevíte, kam se vydat. Nebo jste nepočítali s tím, že byste si vůbec mohli vzít dovolenou. Máme pro vás pár tipů.

Levná letecká dovolená se může odehrát hned v pěti nádherných destinacích. Tak se na ně pojďme podívat, třeba si vyberete.

Kos

Na řeckém ostrově Kos moc češtiny neuslyšíte, což je určitě dobrá zpráva. Se sousedy se na dovolené totiž potkat nechcete. Jde o jeden z těch nejmenších řeckých ostrovů, dlouhý je 45 km a široký 10 km. Klidně si tak kromě relaxaci na pláži můžete sbalit svačinku a vydat se pěšky z jednoho konce na druhý.

Nenechte se zmást. Na mapě to sice spíš vypadá, jako by ostrůvek patřil Turecku, ale není to tak. I když si sem výlet udělat můžete. Z Kosu se do tureckého přístavního města Bodrun dostanete asi lodí asi za 1,5 hodiny, jezdí tu dokonce pravidelná linka.

Ostrov Kos patří k těm nejmenším v celém Řecku.

Najdete tu několik krásných a známých památek, k ostrovu se ale pojí především to, že se zde narodil antický lékař Hippokratés. Na ostrově můžete vidět třeba Asklépion, starořecký léčebný chrám. Nachází se asi 4 km od hlavního města ostrova a právě tady se zmíněný lékař učil.

Co je ale pro většinu turistů hlavní, to jsou jedny z nejkrásnějších a nejčistších pláží v celém Řecku. Možná vás překvapí, že se tu za vstup většinou platí, ale právě díky tomu jsou pláže tak udržované a není tu hlava na hlavě. Navíc se tu k vám Řekové nebudou chovat jako k turistům, ze kterých by potřebovali vymámit každé euro. Atmosféra je tu úplně jiná, komornější. Tady si to užijete!

Primorsko

Malé bulharské městečko Primorsko a jeho přilehlé okolí, to je na rozdíl od Kosu dokonalé lákadlo právě pro Čechy. Není to sice tak krásné jako Sozopol nebo Zlaté Písky, ale pokud nevyžadujete na každém metru dech beroucí scenérii, vystačíte si tu.

Na sever a na jih od města najdete dvě dlouhé pláže. Voda je zejména na té jižní čistá, do hloubky se jde dlouho a slunečník a lehátko si tu půjčíte za pakatel. Destinace bude vyhovovat i těm, kteří se nedomluví cizím jazykem. V Primorsku jsou na Čechy zvyklí, česky tu minimálně rozumějí a jídelní lístky v restauracích jsou taky přizpůsobené našincům.

Pokud vám nevadí, že je tu Čechů jako v Chorvatsku, určitě si Primorsko oblíbíte.

Nemusíte navíc celou dovolenou zůstávat na pláži nebo ji strávit procházkami po městečku. Oblíbené jsou výlety do přírodní rezervace Ropotamo, a když obětujete 5 hodin jízdy autem, dostanete se i do Istanbulu.

Mallorca

I na největším ostrově Španělska si můžete užít levnou dovolenou. Mallorca láká turisty na krásné písečné pláže a dokonalou odpočinkovou atmosféru. Kromě přírody vás tu jistě okouzlí taky úchvatné historické památky a všudy přítomné pomerančovníky nebo piniové háje.

Perla Středomoří, jak se ostrovu často přezdívá, je asi 7x větší než Praha a na této ploše najdete snad úplně všechno, co na celém kontinentu – vysoká pohoří, moře, průsmyky, říčky, stepi a nížiny. Díky této rozmanitosti si na Mallorce na své přijde snad každý. Není divu, že si ostrov oblíbily i některé celebrity, jako třeba Michael Douglas nebo Claudia Schiffer.

Mallorca má pro každého něco - zábavu, přírodu, památky, moře...

Alanya

A přesuňme se na chvíli do Turecka, Alanya je totiž stále v kurzu, i když už ne tak jako třeba před 15 lety. Rádi se sem vydávají Turci i turisti z různých koutů světa bez ohledu na věk nebo zájmy – náplň dovolené tady totiž může být pestrá a bohatá.

Ideální dovolenou za pár korun si tady užije jak ten, kdo se chce jen odreagovat od všedních dní, když si lehne na pláž a bude si užívat moře, ale i milovník památek, pro kterého je tu třeba středověký hrad nebo rozvalina nejednoho antického města. Na každého, kdo si chce užít trochu přírody, tu čekají hory, horské pláně, řeky a dokonce i jeskyně.

Alanya má roky té největší slávy za sebou, i přesto ale stále některé turisty láká.

V Alanyi jsou dvě hlavní pláže. Východní je vhodná pro všechny, kteří chtějí jen tak dovádět ve vodě, a děti. Dno se totiž svažuje velmi mírně. Kleopatřina pláž zase láká fajnšmekry. Voda je tu čistá a teplá a na vlnách se bude dařit vyznavačům windsurfingu i dalších vodních sportů.

Malta

A nakonec ještě Malta, i na ni se dostanete za 15 tisíc korun letecky a vychutnáte si polopenzi. Možnostmi pro všechny věkové a zájmové skupiny se tak trochu podobá Alanyii, užije si to tu každý.

Úplným skvostem je hlavní město Valletta, která je už do roku 1980 na seznamu UNESCO. Dlouhou dobu přežila spousta historických staveb, ve kterých dnes najdeme útulné kavárničky a obchody. V kombinaci s úzkými uličkami, kostelíky a paláci jde o něco neuvěřitelně krásného. Kromě starých staveb tu najdete i ty barokní nebo neoklasicistní a moderní.

Malta je úplnou pokladnicí všeho, na co si vzpomenete - historie, příroda i zábava na vás čeká na každém kroku.

A co moře? To je tu krásné. Kdo by tady ale hledal písečné pláže, byl by zklamaný. Pobřeží je převážně kamenité, písek je tu jen výjimečně. Všechno vám ale vynahradí zdejší pohodová atmosféra a spousta zajímavých míst kolem.

Vybrali jste si? Pokud ano, přejeme vám příjemnou dovolenou!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vybrali jsme za vás: kam se vydat letecky, s polopenzí a vejít se do 15 tisíc?