Přejít k hlavnímu obsahu

Zažijte Chorvatsko jinak! 5 tipů, kam se vydat, když vás pláž omrzí

Co se vám vybaví, když se řekne „dovolená v Chorvatsku“? Většinu asi napadne válení u moře. Přitom tahle panonsko-jadranská země nabízí mnohem víc. Jaká místa rozhodně musíte navštívit, když chcete od dovolené i něco jiného, než jen ležení na pláži?

Víte, že je Chorvatsko plné přírodních krás?

Naplánovali jste si volno, sbaleno máte a vaše dovolená v Chorvatsku už je za rohem. Zbývá jediné – vymyslet, kam se chcete podívat. Jestli prahnete spíše po přírodních úkazech, nabízí se návštěva Plitvických jezer kousek od Zadaru. Národní park skýtá 140 vodopádů a 20 jeskyň, které můžete prozkoumat až 6 prohlídkovými trasami.

Neméně krásné prostředí je v národním parku Krka nedaleko města Šibenik. Mohutné Skradinské vodopády, jinak také nazývané „vodopády řeky Krky“ jsou právem hlavní dominantou této chorvatské destinace.

Necelý kilometr od Dubrovníku najdete ostrov Lokrum. Jakožto přírodní rezervace přináší návštěvníkům pohled na rozmanitou flóru plnou vavřínů, dubů a borovic, pod kterými si můžete ve stínu odpočinout. Na ostrově to ale i žije - určitě navštivte místní restauraci, botanickou zahradu a prohlédněte si novogotický zámek, který slouží jako muzeum.

Kulturní vyžití pro upršené dny

Užíváte si dovolenou a krásy Chorvatska plnými doušky, ale chtělo by to něco navíc? Nebo vás čekají dny plné deště? Schovku před nepříjemným počasím a kulturní obohacení vyřešíte návštěvou Diokleciánova paláce ve městě Split. Jeho historická hodnota jej zapsala do seznamu světového dědictví UNESCO. Atmosféru podtrhuje život v malých uličkách, kde potkáte spoustu umělců, hudebníků, muzeí a restaurací. Součástí paláce je i katedrála sv. Domnia, která je nejstarší funkční katedrálou na světě.

Milovníky zajímavostí nadchne muzeum zničených vztahů v Záhřebu. Nevšední výstava návštěvníkům dává náhled do útrob zlomených srdcí a ukazuje krátké příběhy reálných lidí. Lidí, kteří do muzea věnovali věc související s jejich nevydařeným vztahem. Jakkoliv bizarně to může znít, recenze tvrdí, že je to „must see“ vašeho chorvatského pobytu.

Tak co na to říkáte? Poznejte nepoznané a odneste si z dovolené víc, než jen pár suvenýrů a bronzové opálení. A pro ještě komfortnější cestování si nezapomeňte přibalit polštář na cesty.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zažijte Chorvatsko jinak! 5 tipů, kam se vydat, když vás pláž omrzí