Přejít k hlavnímu obsahu

Vydejte se na kole po Evropě

Evropa, to je kontinent plný historických měst, nádherných scenérií a velkého kulturního dědictví. I kdybychom cestovali desítky let, stále by tu bylo co objevovat.
 

A jak jinak Evropu poznávat než ze sedla kola, díky čemuž spojíte dohromady báječnou dovolenou s oblíbeným sportem. Mnoho zemí v Evropě je navíc cyklistice velmi nakloněno, takže tam najdete ty nejlepší cyklostezky a báječnou infrastrukturu pro všechny, kteří se rádi opírají do pedálů.

Je dovolená na kole po Evropě to pravé pro mě?

Možná si říkáte, že dovolená v Evropě není nic pro vás a že už jste všechna známá místa viděli. I když jste ale byli v Paříži, lyžovat v Alpách a Barcelonu navštívili dvakrát, rozhodně máte stále co objevovat. Obzvlášť ze sedla kola, odkud budete mít úplně novou perspektivu a všechny zážitky budou silnější. Vyzkoušejte třeba baltské pobřeží Polska s písečnými dunami, azurové pobřeží ve Francii, kde si uděláte zastávku v Saint Tropez a budete obdivovat levandulová pole, nebo divokou krajinu balkánských zemí, kde ochutnáte jedinečnou kuchyni a zažijete opravdové dobrodružství.

kola u Labe
Zdroj:
Pixabay

To, že pojedete na kole, má navíc celou řadu výhod. Během jednoho dne se dostanete mnohem dál, než kam byste kdy mohli dojít pěšky. Díky tomu toho uvidíte mnohem více, než kdybyste se stali jen pěším turistou. Na kole se také dostanete na místa, kam je jinak autobusem nebo autem obtížné dojet. Navíc se budete moci pyšnit po dovolené nohama jak z katalogu.

Aktivní dovolená

I když jste možná dosud byli zvyklí jezdit na dovolenou k moři do hotelu, uvidíte, že se vám aktivní dovolená zalíbí. A pokud pochybujete o svých cyklistických schopnostech, pořiďte si na dovolenou pomocníka. Tento test elektrokol srovnává ta nejlepší elektrokola, která vám v případě potřeby trochu pomohou, takže se tolik neunavíte. S takovým kolem navíc zvládnete i podstatně kopcovitější terén, než na jaký byste si troufli normálně. S elektrokolem můžete vyrazit klidně i do Pyrenejí nebo Tater.

Dovolenou na kolech navíc můžete propojit i s dalšími aktivitami. Dobrou volbou je například horská turistika, kdy pěšmo můžete vyrazit na hůře dostupná místa, zatímco jiné dny na kolech ujedete delší vzdálenosti. Báječná je také jízda na kolech podél pobřeží v letních měsících. Večer se totiž můžete osvěžit v chladném moři a smýt ze sebe celodenní pot. Na některých místech navíc můžete vyzkoušet i surfování nebo šnorchlování. Zajímavé je také propojení dovolené na kolech s via ferratami nebo lezením.

senioři na výletě
Zdroj:
Pixabay

Jak dovolenou na kolech naplánovat?

Pokud jste usoudili, že je dovolená po Evropě na kolech to pravé pro vás, možná si říkáte, jak přesně byste ji měli podniknout. Jednou z možností je najít si hezký hotel nebo penzion a vyjíždět každý den do jeho okolí na výlety. Tou druhou, nesmírně lákavou, je zkrátka jet a pořád ujíždět dál a dál. Tak budete moci každý den ujet tolik, kolik zvládnete a poznáte opravdu velký kus nějaké země.

stanování
Zdroj:
Pixabay

Ideální pro takovou dovolenou na kolech je potom spaní ve stanu. Tady najdete recenze stanů a přestože vás možná v první chvíli napadlo, že to nebude zrovna pohodlná dovolená, zamyslete se nad výhodami, které vám stan přinese. Nebudete muset mít žádné rezervované ubytování a každou noc zkrátka složíte hlavu právě tam, kam zrovna dojedete. Nemusíte tedy nic plánovat a uvidíte, kam vás vaše kola dovezou.

Dovolená na kolech v Evropě může být velkým dobrodružstvím, na které budete vzpomínat celý život. Cyklisté navíc tvoří skvělou komunitu, a tak možná potkáte cestou i přátele na celý život. A třeba cyklistice propadnete a budete pravidelně vyjíždět na kolo i v našich lesích a hájích.

Tak šup, nasedat, a můžete vyrazit směrem do Evropy!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vydejte se na kole po Evropě