Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se připravit na dovolenou u moře?

Už je to dlouho, že? Možnost dovolené tu dlouho nebyla. Co si nezapomenout sbalit a na co dávat pozor? Více v našem praktickém článku.

Jedny, dvoje nebo troje?

Co by to bylo za dovolenou u moře, kdybychom nezmínili kvalitní plavky. S sebou si určitě zabalte více jak jedny plavky. Někdy se může stát, že se musíte schovat a mokré studené plavky na sebe určitě dávat nechcete. Zaprvé to nevypadá dobře a zadruhé je to opravdu nepříjemné. A mít v zásobě víc druhů je vždy plus. Nikdy nevíte, kdy se objeví nějaký defekt. 

Plavky vám musí padnout, nikde se nezařezávat, ale ani vám padat. Netvrdíme, že je pláž přehlídkové molo, ale cítit se dobře určitě nikdy není na škodu. Jaké jsou trendy pro léto 2021? O nic jiné než pro předchozí rok. Neon, střapce, hnědé, vyšívané, obyčejné černé, vyříznuté, kreativní, elegantní, … Jediný trend, který přišel s rokem 2021, je hnědá barva.

Do čeho věci zabalit

Kufr. To je takové klasické téma. Je lepší skořepinový nebo textilní? Mám si pořídit kufr se zámkem? A stačí mi jen příruční? Co se týká velikosti, většinou se musíte orientovat podle toho, jakou jste si zakoupili letenku. Low Cost lety většinou obsahují pouze příruční kufr, který si berete s sebou k sedačce. Do takového kufru se vám vejdou základní věci a něco navíc. Proto vždy přemýšlejte, co vše potřebujete. Opravdu unosíte patery kalhoty? Nestačí vám dvoje? A co ty čtvery tenisky? Jste u moře, ne v posilovně. 

Vždy musíte přemýšlet prakticky. Vzpomeňte si na roky předtím, co jste doopravdy potřebovali. Možná, že je lepší nápad uvolnit místo na důležitější věci – například opalovací krém, lékárničku anebo batoh.

U typu kufru je těžké poradit. Textilní kufr méně váží a nehrozí, že praskne. Naopak skořepinový kufr vám ochrání věci uvnitř, nepromokne ale pod velkým tlakem může křupnout. Ty nejkvalitnější skořepinové kufry jsou vyrobené z duraflexu, který je lehký, odolný a pružný.

Hlavně se nespalte

Mnoho z nás na opalovací krém zapomíná. Je to chyba. Rakovina kůže je vážná nemoc, kterou si nízkou nebo žádnou SPF ochranou můžete přivolat. Nepodceňujte to. Češi mají poměrně světlou pokožku, takže by určitě neměli jít pod SPF 30. I přes tuto ochranu se krásně opálíte. Na obličej používejte SPF 50, které vás ochrání před vráskami a vysušenou kůží. Nezapomeňte si namazat i uši, které jsou ke spálení extrémně náchylné. 

opalovací krém pro děti
Zdroj:
Zalando

Opalovací krém reaplikujte každé dvě hodiny. Pro děti se dají koupit i krémy na citlivou pokožku nebo proti sluneční alergii. Opravdu je lepší se chránit, než půlku dovolené chodit rudý jako rak. Většinou se stejně začnete loupat a opálení vydrží mnohem méně. 

Připraveni na vše

Základní léky a zdravotní potřeby by měl vozit každý z nás. Co patří do základní výbavy? Léky proti alergii, bolesti hlavy a škrábání v krku. Určitě se hodí i prášky proti průjmu, nevolnosti a kapky do očí. Nezapomeňte ani na nepálivou dezinfekci, panthenol, fenistil, obvaz a náplasti.

Proč si tyto léky vozit s sebou? Ne každý z nás umí cizí slovíčka pro léky, proto je lepší se spolehnout na sebe. Navíc některé léky jsou v zahraničí drahé či naprosto nedostupné. 

Malá lékárnička vás také zachrání na výletě, kde není široko daleko žádného živáčka. Pořezalo se vaše dítě o ostré kameny? Štípla ho vosa? Buďte připraveni opravdu na vše. Hlavně pokud cestujete s dětmi, které tyto situace zvládají obvykle hůř než dospělí.

dovolená
Zdroj:
Zalando

Pozor na úpal

Určitě si dávejte pozor na to, jestli vám nesvítí příliš dlouho sluníčko na hlavu. Následná nevolnost vám v noci určitě radost neudělá. Chraňte se, jak to jde. 

Jakou pokrývku hlavy koupit? To záleží na vašich preferencích. Někomu vyhovuje kšiltovka, dalšímu rybářský klobouček (bucket hat) a ženy rády volí větší klobouky, které chrání temeno a vršek ramen. 

Dětem můžete pokrývku namočit do vody, aby byla stále trochu studená. Díky tomu zamezíte kritickému přehřátí. Pokud vybíráte bavlněné čepice, zvolte tmavé barvy. Světlé odstíny neodráží tolik světla a díky tomu je nemůžete ani namočit.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se připravit na dovolenou u moře?