Přejít k hlavnímu obsahu

5 věcí, na které si dát pozor na dovolené v zahraničí

Na dovolené chceme všechno hodit za hlavu a jen si užívat. I v době odpočinku si ale musíme dávat pozor na spoustu věcí, aby se z ní nestala noční můra. Co bychom si měli ohlídat?

5. Jistota je jistota

Ještě před tím, než vycestujete, připlaťte si za pojištění na cestách za hranicemi. Cestovní kanceláře nabízejí pojištění v různém rozsahu již v balíčku zájezdu. Cestovní pojištění můžeme rozdělit na pojištění léčebných výloh, odpovědnosti za škodu, zavazadel, storna zájezdů a např. rizikových sportů. Pamatujte, že zásadním kritériem není jen cena pojištění a co vše zahrnuje, ale výše pojistného plnění v případě pojistné události. Určitě na pojistné myslete, i když jedete bez cestovky. Stojí pár desítek korun na den a může vám ušetřit velké finanční částky.

4. Pozor na peníze

Dejte si pozor na osobní doklady a peníze. Ať už platíte vše kartou, nebo v hotovosti, nenechávejte své doklady a finanční prostředky na hotelovém pokoji. Využijte safu, který je dnes již běžnou součástí vybavení pokojů, a pokud není v ceně, raději si za něj připlaťte. Nenoste s sebou velké částky v hotovosti a vyvarujte se podivných herních podniků. Většina z nich je tam právě kvůli turistům, kteří na dovolené rádi popustí uzdu své herní vášni. Raději si zahrajte Casino Hry Zdarma a nebudete muset ráno partnerovi či partnerce vysvětlovat, kde jste nechali půlku rozpočtu vašeho výjezdu.

3. Exotická dovolená a exotické nemoci

Pokud míříte dál než do Evropy, určitě se informujte na nebezpečí spojená s nákazami v dané oblasti a zjistěte si, zdali vaše cesta nevyžaduje dodatečná očkování. Tyto informace se dnes dají vyhledat online, nebo se můžete objednat na konzultaci do některého z center očkování a cestovní medicíny. Pokud se chystáte na dlouhodobý pobyt a třeba do rozvojových zemí, je dobré vědět, že se tyto záležitosti musí řešit již několik měsíců před cestou.

2. Netradiční pokrmy a voda

Taková otrava jídlem na dovolené, to není nic hezkého. Ono to není nic hezkého ani doma, ale v zahraničí se s tímto jevem můžeme setkat mnohem častěji. Nemusí jít třeba ani o otravu, ale jen o alergickou reakci na potraviny, na které nejsme běžně zvyklí, nebo na vodu. Tak jako v určitých zemích můžete vodu pít z kohoutku, v jiných se jí raději ani nedotýkejte, a i přes své přesvědčení, že voda v plastu je nesmírné zlo, si vodu v plastu zakupte. Neznámá jídla zkoušejte v rozumném množství a nepouštějte se do konzumace věcí z neznámých zdrojů. Pravda, v Thajsku na tržišti budou tyto rady dost těžko aplikovatelné, nicméně se alespoň můžete přesvědčit, že jsou potraviny použité pro přípravu čerstvé.

1. Bezpečnost

V určitých destinacích je jistě přínosné se zaměřit na svou bezpečnost a bezpečnost vaší rodiny. Opět se před odjezdem můžete informovat, např. u cestovní kanceláře, jestli je daná oblast bezpečná a jaká je třeba případně přijmout opatření a kam se nevydávat. V době, kdy se pouštíme stále dále a chceme poznávat a objevovat svět, je toto naprostou součástí a patří k tomu i uvědomění si možnosti teroristických útoků. Místo šílenství a paniky je fajn se na takové záležitosti připravit a vědět, jak se v dané situaci nejlépe zachovat.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 věcí, na které si dát pozor na dovolené v zahraničí