Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Živé krevety se v puse ještě mrskají. Je proto potřeba je pořádně opít

Milujete sushi? A nikdy neodoláte sašimi? Pak jste možná už dříve slyšeli o pokrmu, který najdete na jídelních lístcích japonských restaurací pod názvem Odori Ebi.

Tahle poměrně drahá, přesto však mezi strávníky nesmírně oblíbená pochoutka je opět jednou z položek, které jsme neváhali zařadit do kategorie „extrémní kuchyně“. Jde totiž o „tak trochu“ jiné sushi, které musíte před konzumací pořádně opít. V opačném případě se asi příliš nenajíte…

Mladé krevetky jen pro ty nejotrlejší

Základem pokrmu Odori Ebi jsou mladé krevety (Pandalus borealis nebo Marsupenaeus japonicus), které jsou zaživa zbaveny skořápky a někdy i hlavy. Tyto části někteří kuchaři smaží a podávají společně s mrskajícími se nebohými tvory, kteří čekají na svoji poslední cestu.

Samotné krevety se nijak tepelně neupravují, a strávník je proto konzumuje zaživa. Krevetky tak stále pohybují nohama a tykadly (pokud jim kuchař hlavu v předchozím krok neuřízl). Pro hosta luxusní restaurace, kde se tahle specialita obvykle servíruje, tak může být poměrně komplikované krevetu pozřít bez toho, aby se u něj spustil dávicí reflex.

Pokrm Odori Ebi
Mladé krevety zemřou až v puse hosta luxusní restaurace.
Zdroj:
Shutterstock

Alkohol zabrání úprku z talíře

Zatímco v některých japonských restauracích se podává Odori Ebi se sklenkou saké k namáčení a omámení krevetek, v jiných jsou už nebohé krevety v alkoholu přímo naložené.

Důvod je prostý. Krevety se tímto způsobem omámí, neprchají z talíře a lépe se konzumují. Ono „pochutnávat“ si na jídlu, které se vám uvnitř pusy mrská, je přece jen poměrně náročné i pro ty nejotrlejší strávníky.

Pravdou ovšem zůstává, že Odori Ebi je ceněná specialita, kterou mohou připravit jen ti nejzručnější kuchaři. Ochutnají ji pro změnu jen ti nejmovitější. Cena za porci se totiž pohybuje okolo 25 dolarů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

36° 44' 50.6069", 140° 23' 59.0346"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Živé krevety se v puse ještě mrskají. Je proto potřeba je pořádně opít