Přejít k hlavnímu obsahu

Koupání v Liberci a okolí: tady vás budou horké letní dny bavit

Když se mluví o Liberci, zřejmě každý si vybaví krásné krajské město na severu Čech, jeho skvostnou radnici na náměstí Dr. E. Beneše, známou zoologickou zahradu a v neposlední řadě taky televizní vysílač na Ještědu.

Když ale přijdou letní horka, místní i přespolní, kteří tu třeba tráví dovolenou, přemýšlejí, kde se zchladit buď ve městě, nebo v jeho okolí. Máme pro vás tipy, které stojí za zkoušku!

#1 Vodní nádrž Harcov

Na „libereckou přehradu“ je to blízko jak z centra, tak z kolejí ve stejnojmenné městské části Harcov. Snadno se sem dostanete hromadnou dopravou z kteréhokoli kouta Liberce. Je tu pláž, travnatá plocha na slunění i na hry a hřiště na plážový volejbal. Nechybí ani občerstvení. V létě se teplota vody pohybuje kolem 24 °C. Koupání je tu přírodní se vším všudy.

#2 Koupaliště Vápenka

Rodinné retro koupaliště Vápenka se nachází v liberecké části Hanychov a jednoduše se k němu dá dostat tramvají (zastávka Vápenka). Najdete zde 50 m dlouhý bazén a brouzdaliště pro děti, travnaté plochy na odpočinek, dětské hřiště, občerstvení, sprchy, WC a převlékárny. Z koupaliště je mimochodem krásný výhled na Ještěd!

#3 Koupaliště Sluníčko

Pokud dáte přednost pobytu koupališti ve Vratislavicích nad Nisou (dostanete se sem tramvají nebo autem za 10 minut z centra), můžete si užít jak 36 m dlouhý bazén pro plavce, tak ten 48 m dlouhý pro neplavce. Kromě toho je tu dětský koutek, skluzavka, trampolína nebo hřiště na plážový volejbal. Na pokladně si můžete půjčit slunečník a taky se tu připojíte k wi-fi.

Nechybí ani základní občerstvení ani klasická restaurace, která je otevřená celoročně. A pokud dostanete chuť na něco opečeného, klidně si tu na vyznačeném místě můžete rozdělat oheň!

#4 Lesní koupaliště v Ruprechticích

Ještě kus za zoologickou zahradou směrem na Lidové sady (20 minut chůze od konečné stanice tramvaje) najdete přírodní koupaliště ve volně přístupném areálu. Voda sem přitéká z Jizerského potoka a koupaliště má dokonce dlouhou historii – vybudováno tu bylo ve 30. letech 20. století.

#5 Vodní nádrž Černá Nisa Bedřichov

Jen 12 kilometrů autem z centra Liberce (a pak kousek pěšky nebo na kole), v krásné přírodě Jizerských hor, se nachází vodní nádrž Černá Nisa. Její čistá voda svádí ke koupání všechny, kteří to už aspoň jednou zkusili. Pozor ale, hloubka tu dosahuje i 15 metrů! A taky by vás mohlo překvapit, že místo je oblíbené u naturistů.

Černá Nisa nebo taky Bedřichov je nejvýše položená vodní nádržČesku – najdete ji v nadmořské výšce 775 m n. m. Kromě toho, že se v ní v létě dá svlažit, taky zdejší voda napájí tři vodní elektrárny. Nádrž se ale nachází v chráněné oblasti, proto se k ní dostanete jen pěšky nebo na kole, jak už bylo napsáno.

#6 Koupaliště Lučany nad Nisou

Na kraji malých a skromných Lučan najdete koupaliště, jehož hlavní částí je 50 m dlouhý plavecký bazén se skákadlem a skluzavkou. Kromě toho je tu i brouzdaliště a slunit se můžete na travnaté ploše nebo na dřevěných platech. Trávíte-li rádi letní dny i aktivně, můžete si zahrát fotbal, plážový volejbal nebo pétanque. Až vám vyhládne, najíte se u místního občerstvení. Samozřejmostí jsou na tomhle koupališti převlékárny a sociální zařízení. Z centra Liberce je to sem 20 minut autem.

#7 Vodní nádrž Stráž pod Ralskem

Pokud vám nevadí jet za koupáním z Liberce 30 minut, nasedněte do auta a vydejte se na koupaliště do Stráže pod Ralskem, které je vyhlášené široko daleko. Krásná příroda podobná té u Máchova jezera, koupání v přirozeném prostředí… Co sem ale lidi láká nejvíc, to je zázemí pro vodní sporty – třeba pro vodní lyžování. Tato nádrž (nazývaná taky Horka) patří k těm nejstarším u nás, její obliba s přibývajícími roky ale rozhodně neslábne.

Odpočívat můžete na travnatých plochách, do vody se dostanete po mírně svažujících se písečných plážích. Kromě koupání se tu taky můžete bavit i jinak – třeba si půjčte loďku a projeďte se!

#8 Máchovo jezero

Když už jsme nakousli ten Máchův kraj, nemůžeme nezmínit Máchovo jezero u Doks, kterému ale spoustu minulých let nepřály přírodní podmínky a voda byla plná sinic. Nicméně – jsou tu čtyři krásné pláže, borovice, kam se podíváte, spousta dobrého jídla, vyžití pro děti a taky se tu můžete po jezeře (nebo vlastně po rybníce) projet výletním parníkem. Zdejší romantická krajina si rozhodně zaslouží pozornost. Z Liberce sem autem dojedete za 50 minut.

#9 Komárovský rybník

Jestli se nemůžete nabažit písku, trávy a jehličnatých lesů, můžete si tuhle báječnou trojku zopakovat i na Branžeži, respektive u Komárovského rybníka. A přidáme k tomu ještě pískovcové skály Českého ráje, které jsou skutečně, co by kamenem dohodil. Zdejší přírodní koupání je vhodné pro rodiny s dětmi. Je tu několik pláží, kemp i tábořiště. Najíte se v kiosku nebo v restauraci a kromě koupání a slunění si můžete taky půjčit loďku, zahrát si stolní tenis nebo plážový volejbal. Autem se sem z centra Liberce dostanete zhruba za 40 minut.

#10 Vodní nádrž Mšeno

A vracíme se blíž k Liberci. Pokud se chcete podívat do Jablonce nad Nisou, můžete se osvěžit tady, a to v nádrži Mšeno. Usídlit se můžete na jedné ze dvou písečných pláží nebo travnaté ploše a vybrat si pozvolný nebo strmý vstup do vody. K dispozici je zde sociální zařízení, sportovní plochy, dětský koutek s prolézačkami a taky se tu dá najíst. Uprostřed nádrže se nacházejí dva přístupné pontony. Z centra Liberce je to sem 20 minut autem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Koupání v Liberci a okolí: tady vás budou horké letní dny bavit