Přejít k hlavnímu obsahu

Koupání v Plzni a okolí: Necháte se zlákat biotopy nebo rašelinou?

Plzeň si řada z nás spojuje s nejznámějším pivovarem v Česku. Čtvrté největší město republiky ale není zaslíbené jenom pivu. Najdete tady vyhlášená koupaliště, z nichž některá jsou v našich končinách naprostým unikátem. 

#1 Kotynka

Dobřany, které najdete asi čtrnáct kilometrů od centra Plzně, se můžou pochlubit přírodním koupacím biotopem, který prošel v minulých letech mnohými rekonstrukcemi. Namísto malých kamínků zachytávajících nečistoty byl obvod koupaliště vybetonován, takže se jeho návštěvníci mohou těšit z průzračně čisté vody té nejvyšší kvality. Novinkou je i Wi-Fi v areálu, který na první pohled připomíná spíše park, než veřejné koupaliště.

#2 Škodaland

Jezírko Škodaland u přehrady České údolí bylo poprvé veřejnosti otevřeno v roce 2011. Ani tady není voda chemicky upravovaná a jde tak o další oblíbený biotop, který navštěvují jak obyvatelé Plzně, tak návštěvníci z jejího blízkého i vzdálenějšího okolí. Voda bez chlorované úpravy je vhodná i pro alergiky nebo osoby s citlivou pokožkou. Návštěvníci si tady můžou půjčit loďku nebo šlapadlo a vyrazit na rozlehlou přehradu. Okolí jezírka Škodaland tvoří kameny a písečná pláž. K dispozici jsou také lehátka a slunečníky.

#3 Kdyně Hájovna

Letní koupaliště Kdyně Hájovna najdete kousek za Plzní na úpatí impozantního vrchu Koráb (773 m n.m.) s rozhlednou a výletní restaurací. Součástí areálu koupaliště je rozlehlá travnatá pláž, samotné koupaliště má vybetonované dno, takže se může pochlubit čistou vodou. Najdete tady i nespočet stánků s občerstvením, hřiště na volejbal, nohejbal a tenis i skluzavky a skokanská prkna.

#4 Biotop Blovice

Další z přírodních skvostů, který potěší zejména alergiky, najdete v Blovicích na Plzeňsku. Pro veřejnost bylo koupaliště poprvé otevřeno v roce 2014 a u místních i návštěvníků z okolí si vydobylo čestné místo, alespoň co se tedy oblíbenosti týče. V okolí biotopu je dětské hřiště a dvě koupací nádrže spojuje skluzavka, kterou si oblíbili především malí návštěvníci. Biotop, jehož vodu čistí ve třech mělkých nádržích nad dvěma koupacími lagunami mikroorganismy společně s rostlinami, město postavilo s pomocí evropských peněz.

#5 Přehrada Hracholusky

Hracholusky
Po přehradě se můžete projet legendárním parníkem Plzeň.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za zábavou a odpočinkem se můžete vydat také na přehradu Hracholusky, která je od Plzně vzdálená jen 25 kilometrů. Místo je vhodné pro rodiny s dětmi, protože nabízí i rekreační objekty, chatky a kempy. Nedaleko najdete také zříceninu hradu Buben a k dispozici je i možnost projet se po přehradě legendárním parníkem Plzeň.

#6 Lobezské jezírko

Lobezské jezírko najdete v městské čtvrti Lobzy, asi půl hodiny od centra města. Jezírko obklopuje parková zeleň a dlouhá travnatá pláž. Tu skvěle doplňuje pláž písčitá. Vstup je zdarma a v okolí jezírka najdete toalety a dětské hřiště. U  jezírka najdete vyhlídkové molo.

#7 Lom Starý Klíčov

Lomu se říká taky Lomeček a nabízí ideální podmínky pro letní koupání. Zatopený lom se může pochlubit dostatkem travnatých ploch i písčitých mini-plážiček. Přírodní koupaliště najdete nedaleko Domažlic u obce Starý Klíčov. Zajímavostí této lokality je největší podvodní pozorovatelna v Česku, odkud skrz padesáticentimetrová okna sledujete vodní svět. Pozorovatelna je zapuštěná v osmimetrové hloubce a vstup je sem možný pouze s průvodcem.

#8 Koupaliště Tlučná

V areálu najdete 50 metrový chemicky ošetřovaný bazén, dětské brouzdaliště se skluzavkou a dětské hřiště. Součástí je i volejbalové hřiště a restaurační zařízení s teplou i studenou kuchyní. Na koupaliště se dostanete pohodlně autem i autobusem č. 55 (CAN Plzeň - Tlučná u restaurace na Schůdkách). Dospělí zaplatí za celodenní vstup 60 Kč, děti a důchodci o polovinu méně.

I Ostrava se může pochlubit řadou krásných koupališť!

#9 Velký bolevecký rybník

Pokud o velkém boleveckém rybníku (místními označovaný za „Bolevák“) řekneme, že jde o nejoblíbenější místo ke koupání na Plzeňsku, rozhodně nebudeme daleko od pravdy. Rybník, který byl vybudován v letech 1460-1461, je součástí unikátní Bolevecké rybniční soustavy. Díky 53 ha je největším a nejstarším v celé téhle soustavě. U rybníka najdete pláž Ostende s několika moly, kde si můžete půjčit loďku nebo šlapadlo. Sportovně založení návštěvníci využijí nově zrekonstruované hřiště například na volejbal.

#10 Koupaliště v Rokycanech

Cca 25 minut jízdy autem z Plzně vás dělí od plaveckého areálu v Rokycanech, který prošel v minulých letech několika významnými úpravami a rekonstrukcemi. Třeba v místě dosavadního pískoviště tam vznikla písková plocha s herními prvky. Další novinkou rokycanského areálu je přesun tobogánu z krytého bazénu na koupaliště. Zájemci si také nově budou moci vypůjčit knihu ke čtení přímo v areálu.

#11 Košutecké jezírko

Místo, které zalahodí oku, i duši nejednoho romantika najdete kousek od centra Plzně. Košutecké jezírko vzniklo zatopením pískovcového lomu s travnatou pláží, ze které je pozvolný vstup do vody. Genius loci tohoto jedinečného místa dotváří i strmé skály vinoucí se kolem části břehů jezírka. Vstup je bezplatný a najdete tady i písečnou pláž, toalety a hřiště pro malé návštěvníky.

#12 Sportovní areál Líně

Unikátní koupaliště napájené přírodní vodou vyvěrající z rašeliniště nabízí spoustu možností sportovního i relaxačního vyžití. K dispozici je třeba trampolína, dětské brouzdaliště, které je oddělené od zbytku vodní plochy a zahrát si tady můžete i kuželky, volejbal nebo basketbal. Koupaliště, které prošlo moderní rekonstrukcí, najdete asi 11 kilometrů jihozápadně od centra Plzně. Velikost vodní plochy činí 70 m x 50 m a voda tady má přirozeně nahnědlou barvu. Obsahuje prý látky prospěšné tělu.

#13 Přehrada Smolov

V Českém lese najdete další skvost. Nově vybudovaná nádrž v samotném srdci lesa se nachází nedaleko obce Smolov u Bělé nad Radbuzou. Vstup je zdarma a lokalita zaručuje vysokou míru soukromí. Díky jedinečnému umístění si budete připadat tak trochu jako v jiném světě. Přehradu obklopenou stromy a kopci si zamilují především romantické duše nebo vyznavači nudismu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

49° 47' 36.6936", 13° 8' 40.3836"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Koupání v Plzni a okolí: Necháte se zlákat biotopy nebo rašelinou?