Přejít k hlavnímu obsahu

V duhové bažině jednorožci nežijí. Ekologové za magickým jevem vidí benzín

To, že se na obloze zjeví čas od času duha, už asi nikoho neohromí. Že je ale taková duha součástí bažiny, to už dokáže překvapit. 

Začátkem listopadu roku 2018 vyrazil Ross Brenten, fotograf z Virginie, společně se svou přítelkyní do parku First Landing State Park. Pořídil tam dechberoucí fotografie, na kterých zachytil bažinu hrající všemi barvami. Jde o podfuk? Nebo snad optický klam?

120 000 lajků během 24 hodin

duhová bažina detail
Někteří lidé za vznik duhové bažiny viní mimozemské civilizace. Pravda o jejím vzniku je však někde jinde.
Zdroj:
Shutterstock

Na sociálních sítích dostaly fotografie během 24 hodin neuvěřitelných 120 000 lajků a okamžitě se vyrojil nespočet názorů s možným vysvětlením tohoto netradičního jevu. Někteří lidé se přiklánějí ke konspiračním teoriím o mimozemské látce a návštěvě z jiné planety, místní ekologové tvrdí, že se v bažině vyskytl nový reflexní prvek – benzín. Někteří také říkají, že se řasy uvnitř bažiny naučily vyrábět čistou naftu.

Pando v americkém Utahu: les klonů tvoří jeden strom

Kde je pravda?

Podle odborníků však tento jev vzniká rozkladem vegetace a uvolňováním obsažených přírodních olejů. V bažině je přítomná kyselina gallová, známá také jako kyselina taninová či duběnková. Kyselinu najdete v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích a v dalších rostlinách. Díky ní vzniká na hladině tenký film, který láme světlo a dává tak vzniknout netradiční podívané.

Pouze pro vyvolené

Jev ale nelze zachytit jen tak. Rozklad látek uvnitř bažiny trvá opravdu dlouho. Navíc stačí menší větřík, který film na hladině naruší a okouzlující podívaná je pryč jako mávnutím kouzelného proutku. Duhová bažina se údajně objevuje každé 3 nebo 4 roky vždy v období kolem února.

Eternal Flame Falls v Buffalu: vodopád, za kterým stále hoří, ale nikdo neví proč

Použité zdroje:

  • newsweek.com/rainbow-pool-appeared-virginia-great-dismal-swamp-1784780
  • bbc.com/news/blogs-trending-46346026
 
 

Místo

36° 54' 26.3808", -76° 1' 10.758"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V duhové bažině jednorožci nežijí. Ekologové za magickým jevem vidí benzín