Přejít k hlavnímu obsahu

Jedinečné skalní útvary. Takové najdete jen v Kokořínsku

Atypické pískovcové skály, převisy, jeskyňky, romantické rokle a věžičky. Překrásné krajině Kokořínska dominují především skalní útvary a pískovcové skály ojedinělých tvarů. Podívejte se s námi na ty nejznámější.

Palice nad Čapským dolem

Znáte Čapskou palici? Monumentální skalní kyj se zvedá na ostrohu strmé skály nedaleko Dubé na místě původního hradu, který dnes připomíná jen příkop a zahloubená světnička. Unikátní skalní kyj ze železitého pískovce vznikl zvětráváním díky různé tvrdosti hornin a návštěvníkům Kokořínska nabízí jeden z nejkrásnějších rozhledů na Dokeskou pahorkatinu a lesy Českého středohoří.

K originálnímu symbolu Kokořínska se nejlépe dostanete z obce Pavličky, od které se po modré dostanete k rozcestí U kamenných schodů. K palici pak od rozcestí vystoupáte prudkým svahem značeným zelenou barvou.

Mšenské pokličky
Mšenské pokličky.
Zdroj:
Wikipedia (povoleno k užití).

Nevíte kam na houby? Tady najdete ty největší

Při ústí Kokořínského a Vojtěšského dolu vás nedaleko Mšena čeká neméně neobvyklý útvar. Mšenské pokličky připomínají přerostlé houby a vznikly různou intenzitou zvětrávání. Tyčí se zhruba pět kilometrů od kokořínského hradu při vyústění rokle Močidla a lákají ke zdolání kdejaké horolezce, výstupy na skály jsou však vůči bezpečnosti a zachování přísně zakázané.

Rezervujete-li si ubytování v Mšenu, dostanete se k útvaru pěšky během chvíle. Od Kokořína se k pozoruhodné skalní formaci dostanete po červené turistické stezce, která vás povede podél vod Pšovky. Nachází se zde také parkoviště.

Lysá skála
Lysá skála.
Zdroj:
Wikipedia (povoleno k užití)

Rozhlédněte se z Lysé skály

Severně od Provodína tvoří skupinka Provodínských kamenů skutečnou dominantu kraje v čele s Lysou skálou, nejvyšším vrcholem téhle vulkanické formace. Čedičová skála s nezalesněným skalnatým vrcholem se pyšní jediným přirozeným rozhledem svého druhu v širokém okolí. Vrchol je porostlý květenou vyžadující vyšší teploty, skalnaté úpatí pak porůstají habry, lípy a kleny.

Výchozím bodem pro návštěvu Provodínských kamenů je místní část Srní u České Lípy v Provodíně, kudy vás k vrchu Lysé hory zavede značená turistická stezka.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jedinečné skalní útvary. Takové najdete jen v Kokořínsku