Přejít k hlavnímu obsahu

Podivně křivé stromy rostou v Křivém lese. Ten je pro turisty učiněným lákadlem

Polsko nabízí spoustu zajímavostí. Kdo by to byl ale řekl, že se tu dá najít les, příznačně pojmenovaný jako Křivý les, v němž se borovice hned u země ohýbají v devadesátistupňovém úhlu a všechny směrem na sever?

A rozhodně nejde o dva nebo tři stromy. Borovic, které upoutají na první pohled svým zahnutím, jsou tu asi čtyři stovky! Část lesa, ve kterém se tyto stromy nacházejí, platí za skutečnou turistickou atrakci vyhlášenou nejen v oblasti u města Gryfino, konkrétně u obce Nowe Czarnowo v Západním Pomořansku.

Záhada. Vědci důvod ohýbání zatím nevysvětlili

Stromy, které se takřka hned u země tvarují do písmena J, jsou staré přes 80 let. Vysázeny byly ve 30. letech a podle všeho k ohýbání došlo, když rostly 7-10 let. To všechno se ví. Co se ale neví, je to, proč se to vlastně dělo. I když o teorie není nouze, je jich hned několik.

Jedna z nich si pohrává s myšlenkou kolísající gravitace, která na místě působila. Jenže se nedá nijak prokázat a gravitační síla, jak známo, táhne věci k zemi, nikoli do stran.

Křivý les u města Gryfino láká nejen Poláky.
Zdroj: Bigstockphoto

Další teorie myslí na spousty sněhu, které se v oblasti v dané době mohly vyskytovat. Pod tíhou sněhu se totiž prohne nejedna větev, a když je sněhu opravdu hodně, tak proč ne strom? Jenže! Těch 400 ohnutých borovic obklopují další stromy, které rostou úplně normálně. Přitom na ně případný sníh musel působit stejně tak.

Protože jde o 30. léta, ve hře je samozřejmě i vpád německého vojska na území Polska v roce 1939. Časově by to snad odpovídalo. Vojáci prý měli tak silně poničit mladé stromky, že ty nakonec rostly křivě. Jenže tu opět vyvstává otázka, proč by se tak stalo jen v jedné části celého lesa?

Vysvětlení je možná nadmíru prozaické

Nakonec se spekuluje o tom, že stromy záměrně ohýbali místní lesníci. To by bylo i nejsnáze uvěřitelné. Takto umně zdeformované dřevo se pak dalo používat na výrobu ohýbaného nábytku nebo pro stavbu dřevěných lodí. To by nebylo ničím výjimečným. Invaze Němců do Polska pak přirozeně Polákům plány zhatila, měli najednou plno jiných starostí než si pohrávat s matičkou přírodou. Takže tu po nich nakonec zůstala neobvyklá část lesa.

Na Novém Zélandu je na tom les podobně

Na Novém Zélandu mají taky pořádně křivý les, ale tam je vysvětlení jasné. Stromy tu ohýbá jednostranný silný vítr. To, co se děje v Polsku, ale asi zůstane nevyřešeno, protože ani pamětníci, kteří by mohli vyprávět, už nežijí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

53° 12' 50.9544", 14° 28' 32.4804"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podivně křivé stromy rostou v Křivém lese. Ten je pro turisty učiněným lákadlem