Přejít k hlavnímu obsahu

Divočina v Praze. Na strmém kopci se schovává chuchelská minizoo

Když se řekne Chuchle, vybaví se každému koně. Tamní fauna je ale pestřejší, než by se mohlo zdát. Hlavně v zookoutku na kopci nad Malou Chuchlí.

Běžíte si lesem, necháváte se nabíjet přírodou a najednou před sebou vidíte ohradu s kamerunskou kozou. Pro ty, kdo jako já neměli o zookoutku Malá Chuchle tušení, jsou výběhy na vrcholu chuchelských hřebenů příjemným překvapením.

Nejvíc zábavy si užijete při pozorování stád daňků a muflonů ve velkém výběhu. Mají mezi sebou i mláďata, na které je obzvlášť kouzelný pohled.

Zookoutek provozují Lesy hlavního města Prahy. Najdete tu mnoho raněných zvířat, které stanice pomáhá uzdravovat. Ve voliérách se setkáte s dravci, sovou, havranem a dalšími ptáky, narazit tu můžete i na rysa. Někteří jedinci v klecích jsou docela plaší, a tak je váš příchod přiměje k rychlému přesunu dál od mříží. I tak ale rozhodně je na co se koukat.

Dostihové závodiště dělí od zookoutku pouhé 2 kilometry.
Zdroj: bigstock.com

Trochu drsný výšlap

Občerstvení si tu sice můžete koupit jen v určitých hodinách (převážně přes léto), ale pokud si chcete třeba jen zpestřit procházku lesem, podívat se na zvířata můžete kdykoliv. Vše je volně přístupné. Jen ta cesta sem prověří váš zájem o nevšední zážitek v přírodě.

Pokud totiž jdete směrem od Malé Chuchle (50.0246486N, 14.3929972E), čeká vás strmý výšlap. Obzvlášť po dešti není terén příliš přívětivý k botám a oblečení turistů. Stojí to ale za to. Cesta vede krásnou přírodou kolem potůčku, Mariánského pramenu a kapličky Panny Marie.

Cestou od Velké Chuchle (50.0138256N, 14.3775475E) sice ujdete delší úsek, ale mnohem méně náročný a vhodný třeba i pro kočárky. Navíc trasu zpestřuje nejvýznamnější chuchelská pamětihodnost – kostel z 1. poloviny 18. století.

 
 

Místo

50° 1' 22.1844", 14° 23' 16.5696"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Divočina v Praze. Na strmém kopci se schovává chuchelská minizoo