Přejít k hlavnímu obsahu

Kam turisté mířili v červnu 2021? Vedla Moskva, v závěsu byl New York

Současná situace, kterou komplikují nejrůznější mutace koronaviru, cestování stále příliš nenahrává. To ale neznamená, že by to bylo nemožné.

Naopak – lidi prostě touží konečně zase cestovat. Vidět je to třeba na průzkumu společnosti Kiwi, která vyhodnotila červnová data a přinesla zajímavé výsledky. 

Kam chtěli turisté z Česka a kam ti světoví?

Mezi globálně nejhledanější destinace se probojovala Moskva, na druhém místě v těsném závěsu byl New York. První pětici pak doplnila města Istanbul, Paříž a Los Angeles. Češi nejvíc hledali Kyjev, Barcelonu, Moskvu, Londýn a pětici završila Palma de Mallorca. 

Jistý rozdíl je ale patrný v tom, kam se nakonec cestující vypravili (podle rezervací) – vyhrál Istanbul, Kyjev, Londýn, Milán a Bukurešť. Češi si pak vybírali hlavně Kyjev, Řím, Malagu, Barcelonu a Paříž.

Trendy velí na jih a východ

Z průzkumu, který společnost Kiwi provedla, je patrné, že Češi chtěli hlavně na jih Evropy nebo do její východní části. Očekává se ale, že zájem o východ bude opadávat především v návaznosti na zařazení Ruska mezi extrémně rizikové země na cestovatelské mapě (z hlediska výskytu a šíření koronaviru). 

Podstatné zjištění je i to, že se prodlužuje doba mezi rezervací a odletem – přestáváme se bát zařizovat něco hodně dopředu a upouštíme od last minute bookingu, a to jak v Česku, tak ve zbytku světa.

Agentura STEM/MARK zase přišla se zjištěním, že 49 % Čechů dává přednost cestování na kratší vzdálenosti, a to nejen kvůli možným opatřením a komplikacím, ale i díky příznivým cenám za letenky po Evropě.

Zdroj: Kiwi.com (měsíční report), Best Communications

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam turisté mířili v červnu 2021? Vedla Moskva, v závěsu byl New York