Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy, jak a kde sehnat levné letenky a na co si dát při jejich koupi pozor

O levném cestování po světě sní snad každý z nás. Jak si ale tenhle sen splnit, aniž by nás stál veškeré úspory?

Základem levné dovolené jsou nepochybně levné letenky. Jak a kde je shánět a na co si dát při jejich koupi pozor? Máme pro vás praktického průvodce!

Nákup letenek přímo u letecké společnosti

Chcete-li se vyhnout zbytečným komplikacím, kupujte letenky přímo u letecké společnosti. Ideálně té nízkonákladové (např. Ryanair, Wizzair, EasyJet apod.). Levné letenky „ulovíte“ v různých akcích. Typickým příkladem je blížící se Black Friday, případně spuštění nové letecké linky, o níž společnosti v dostatečném předstihu informují. Místo toho, abyste neustále kontrolovali, jaké akce konkrétní letecká společnost připravila, nechte si je posílat v rámci newsletteru přímo do e-mailu. Díky tomu můžete ulovit letenky za pár stovek.

Extra levné letenky můžete pořídit díky tzv. error fare, kdy je cena letenky nízká kvůli chybě společnosti. V takovém případě s nákupem dlouho neotálejte, protože se může stát, že taková letenka bude v nabídce jen pár minut.

Nákup letenek přes prostředníka

Jistou možností je také nákup levných letenek přes nejrůznější prostředníky a zprostředkovatele. Mezi nejznámější u nás patří třeba Kiwi.cz, Skyscanner.cz, Honzovy letenky, Momondo, Letuska.cz nebo ZaletSi.cz. Letenky bývají obvykle o něco dražší než u leteckých společností, nákup je tady ale mnohem intuitivnější, a proto ho zvládnou i naprostí začátečníci.

V tomto případě je výhodné kupovat letenky s dostatečným časovým předstihem (klidně i několik měsíců dopředu). Výhodnější cenu si zajistíte i ve chvíli, kdy budete kupovat letenky s odletem v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Nejdražší letenky pak zpravidla najdete s odletem o víkendu, o svátcích nebo v dovolenkové sezóně. Velkou roli hraje samozřejmě také hodina odletu. Levně letenky nakoupíte především v okrajových denních hodinách.

Náš tip: Hledejte výhodné letenky v anonymním okně prohlížeče. Vyhnete se tak umělému navyšování cen. Při procházení webu po sobě totiž zanecháváte digitální stopu, která jde ruku v ruce s tímto umělým navyšováním ceny. Vybraný web vás tak tlačí k tomu, abyste s pořízením letenky neotáleli.
Kufřík na letišti
Cestování, které vás nezruinuje, je snem snad každého z nás.
Zdroj:
Shutterstock

Dávejte pozor na letiště i nejrůznější příplatky

Obecně budou letenky levnější, pokud budete odlétat ze zahraničních letišť, z nichž některá máme dokonce za humny. Buďte proto při výběru letiště flexibilní, a pokud máte odvoz, netrvejte na tom, že budete přilétat na letiště, ze kterého jste odlétali.

Co si vzít s sebou do letadla? Nezapomeňte na léky, žvýkačku a pozor na zapalovače

Specifickou situací, která nastává zejména u nízkonákladových společností, jsou nejrůznější příplatky. Příplatek si může letecká společnost účtovat nejen za další (nebo větší) zavazadlo, ale také za to, že budete sedět vedle sebe společně s ostatními členy výpravy. Proto si dopředu zjistěte všechny podstatné informace, abyste za levnou cestu ve finále nezaplatili balík peněz.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 6' 6.819", 14° 15' 47.4134"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy, jak a kde sehnat levné letenky a na co si dát při jejich koupi pozor