Přejít k hlavnímu obsahu

Tuniská medina: Místo plné historie a příběhů

Láká vás atmosféra rušných trhů s orientálním zbožím, arabská kultura a procházky spletitými uličkami připomínající labyrint? Navštivte medinu třeba v Tunisku!

Co je medina?

Slovo označuje staré části severoafrických měst. Toto opevněné centrum plné úzkých ulic stavěli Arabové už v 9. století. Najdete v nich mešity, paláce a další významné památky, za kterými nyní hojně míří turisté. Zatoužili jste také tuto oblast plnou příběhů a historie navštívit? Zadejte do vyhledávače Tunisko dovolená, vyberte si zájezd a navštivte fascinující medinu v hlavním městě Tunis nebo v Sousse. Obě jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Co nevynechat v medině v Tunisu?

Plno návštěvníků má medinu spojenou hlavně s nakupováním, ale dá se toho zde dělat daleko více. Třeba ochutnávat! Stačí se porozhlédnout po místě zvaném Dar. Toto slovo v arabštině znamená domov a na zdejších trzích v takto označených restauracích ochutnáte tradiční tuniské pokrmy

Za všudypřítomné vůně mátového čaje se nepochybně zatouláte i do srdce mediny⁠, kde spatříte mešitu Zitouna Mosque. Ta dříve sloužila jako univerzita. Stavba má působivé nádvoří, které jistě bude krásnou připomínkou vaší dovolené ve vzpomínkách i fotoalbu. Pokud plánujete mešitu navštívit, nezapomeňte mít zakrytá ramena a kolena. Ženy by neměly zapomenout ani na pokrývku hlavy. 

Severně od mešity stojí obchůdek s koberci, kde najdete jeden z nejhezčích výhledů na Tunis. Najdete ho dnes vedle Café Souk. Stačí vstoupit a požádat o prohlídku střechy obchodu. Krásu kachlových obkladů budete obdivovat ještě dlouho po návštěvě.

A když jste blíž Sousse?

Archeologické muzeum je ideálním bodem, kde odstartovat výlet po starém městě. Nachází se v pevnosti z 11. století a nabízí moc pěknou vyhlídku na okolí. V muzeu najdete dechberoucí a detailní mozaiky, které umožňují nahlédnout do života severní Afriky až 3 000 let zpátky. 

Krátkou cestou z kopce směrem od muzea se dostanete do oblasti Bab il Gharbi. Tu si oblíbíte pro místní obchůdky, řemeslné výrobky, pouliční jídlo i kavárny. 

Dominantou, známou široko daleko, je mešita známá pod jménem The Grand Mosque. Poté co prozkoumáte její místnosti, zamiřte i na věž. Je odtud skvělý výhled na moře.

Pokud vás zajímá, kde se odehrává autentický život, zamiřte na do Bab Jadid. Trh s čerstvými potravinami je hlavním zdrojem týdenních rodinných nákupů. Jde o jednu z nejméně turistických částí mediny, ale věříme, že o to víc vám bude sympatická. Však kde jinde ochutnat ryby, zralé ovoce a pořídit orientální koření než na tržišti, kam chodí místní.

 
 

Místo

36° 48' 23.3856", 10° 10' 53.5152"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tuniská medina: Místo plné historie a příběhů