Přejít k hlavnímu obsahu

Užijte si jaro v Česku: Máme pro vás tipy na netradiční výlety s dětmi napříč celou republikou

Procházky bez neustálého „a už tam budem‘?“ vám mohou připadat jako nedostižný sen. Pokud se ovšem necháte inspirovat následujícími tipy, tuhle otázku určitě neuslyšíte. 

Kam na výlet s dětmi během jara? Máme pro vás seznam několika méně známých míst, kde si delší odpoledne nebo klidně celý den užijí všechny věkové skupiny. 

Mandloňové arboretum v Hustopečích

Sady nad jihomoravskými Hustopečemi jsou nejseverněji umístěné mandloňové sady v Evropě. Během března a dubna se tohle místo zahalí do závoje bílých voňavých květů, které jsou vděčným cílem amatérských i zkušených fotografů. Pořiďte nové fotky do rodinného alba uprostřed unikátního genofondu mandloní ve střední Evropě. Vzhledem k oblíbenosti tohoto místa se sem na výlet s dětmi vydejte ale raději ve všední den.

Za krápníky i netopýry do Punkevních jeskyní

Jarní výlet do Punkevních jeskyní má rovnou několik výhod. Protože je tady celoročně zhruba 8 °C, nemusíte se bát přílišných teplotních výkyvů. Navíc jsou jarní termíny prohlídek mnohem pohodovější, než když se sem vydáte během prázdninových měsíců. Nejvyhledávanější jeskyně Moravského krasu, které leží 2 kilometry od Skalního mlýna, jsou prošpikované krápníky, a pokud budete mít štěstí, zahlédnete i nějakého toho netopýra.

Jeskyně nedaleko Macochy
Punkevní jeskyně jsou nasvícené a občas tady hraje i líbila hudba.
Zdroj:
Shutterstock

I v Česku si můžete připadat jako ve světě: Toskánsko nebo vyhlídku jako z Arizony máme totiž za humny

Herní krajina Pecka

Kam na výlet s dětmi v Královéhradeckém kraji? Pokud vás nelákají klasická „mainstreamová“ místa a zároveň máte menší děti, vyrazte s nimi do Herní krajiny Pecka u horní stanice Portášek nad Velkou Úpou. Uvidíte tady unikátní soubor soch a objektů na motivy krkonošské zvířeny a zabavíte se na lanových stezkách nebo prolézačkách. Naučná stezka v pětimetrové výšce pod korunami stromů vás zase provede několika čapími hnízdy.

Nejlepší turistické trasy v okolí Pece pod Sněžkou. Tudy se musíte projít!

Mořský svět v srdci Prahy

Máte Prahu prochozenou tam i zpátky a nevíte, jak děti zabavit ve chvíli, kdy vás zradí počasí? Zkuste to v Mořském světě – největším akváriu v České republice, které vzniklo před více než 20 lety. V současné době má největší nádrž, kterou obývají žraloci, objem 100 000 litrů mořské vody. Kromě žraloků tady narazíte ale také na elegantní medúzy a různé expozice, z nichž ta nejnovější vás zavede do pohoří Západní Ghát.

Akvária
Největší nádrž v mořském světě má objem 100 000 litrů mořské vody a obývají ji žraloci.
Zdroj:
Shutterstock

Papilonia Ostrava

Motýlí domy dnes už najdete v mnoha českých městech. Posledním „přírůstem do rodiny“ a zároveň čerstvým tipem na výlet s dětmi je Papilonia Ostrava. Největší stálá expozice motýlů v Česku je domovem tisícovky exotických motýlů, kteří pocházejí ze všech tropických krajů světa – Amazonie, Filipín, Thajska, Afriky či Austrálie. Nezapomeňte se obléct do výrazných barev (doporučujeme třeba žlutou) a mějte oči dokořán. Pokud budete mít štěstí, spatříte zrození motýla na vlastní oči.

Našli jsme ty nejzábavnější parky v Česku. Tady si můžete nakrmit zvířata nebo pohladit dinosaury

Farmapark Soběhrdy představuje zvířata z farem celého světa

Jen pár kilometrů od Prahy najdete unikátní místo pro rodiny s dětmi, kde poznáte zvířata z celého světa a můžete zde strávit celý den v dokonalém souladu s přírodou. Oním místem je Farmapark Soběhrdy, který leží jen 29 kilometrů od Prahy a rozprostírá se na rozloze 250 000 metrů čtverečních.

Žijí zde například velbloudi, klokani, pštrosi, buvoli, lamy, prasátka, vysokohorské krávy a dalších skoro 250 zvířat. Děti i dospělí si mohou zvířátka pohladit, nebo je dokonce nakrmit v rámci organizovaného krmení, které probíhá každou půl hodinu na více než deseti stanovištích!

Farmapark
Místo, kde strávíte den v souladu s okolní přírodou a jejími zástupci.
Zdroj:
Shutterstock

Zážitková muzea Film Legends

Kam na výlety s dětmi, když vám plány na venkovní aktivity zhatí aprílové počasí? Třeba do zážitkových muzeí Film Legends. Jak už název napovídá, jedná se o unikátní expozice, jejichž součástí jsou sochy, figurky, busty a repliky filmových legend. U jednotlivých exponátů jsou i popisky, ze kterých se kromě informací o vystaveném exponátu dozvíte i zajímavosti vztahující se k danému filmu. Film Legends Museum najdete v Praze, Poděbradech, Kroměříži a Českém Krumlově.

5 nejlepších aquaparků v Česku, kde si den užije každý

Obůrka Bílá

Obůrku v obci Bílá najdete jen pár kilometrů od Ostravy. Mini-zoo s divokou zvěří je umístěno v lese za loveckým zámečkem a je rozdělena na 6 samostatných ohrad. V ohradách narazíte na jelení i srnčí zvěř, daňky a další obyvatele lesa. Návštěvu obůrky můžete spojit s procházkou k Čurabskému klauzu nebo pramenu sirné říčky Smradlavy. Nedaleko se nachází i Ski park Bílá, který nabízí řadu zimních i letních atrakcí pro všechny věkové skupiny.

Albín
Mimo jiných zvířat najdete v obůrce i albínského jelena lesního.
Zdroj:
Shutterstock

Nejlepší zoo v ČR: méně známé, přesto krásné a plné života

Ledová výstava inspirovaná pohádkami

Od 11. prosince do 14. dubna 2024 můžete obdivovat unikátní výstavu ledových soch v kouzelném prostředí Riegrových sadů pouhých 10 minut od Václavského náměstí. První ročník této originální výstavy je inspirován známými pohádkami vytvořenými uměleckými řezbáři v čele s Adamem Bakošem. Obdivovat můžete například kolosálního mamuta Mannyho inspirovaného Dobou ledovou, který váží přes 20 200 kilogramů, nebo Včelku Máju a Vilíka v nadživotní velikosti.

Použité zdroje:

  • pec-ka.cz 
  • punkevni.caves.cz
  • papilonia.cz/cs
  • morsky-svet.cz
  • farmapark.eu
  • hustopece.cz
  • icemagic.cz 
  • filmlegendsmuzeum.cz
  • kudyznudy.cz 
  • obecbila.cz
 
 

Místo

48° 57' 12.0944", 16° 44' 31.2179"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Užijte si jaro v Česku: Máme pro vás tipy na netradiční výlety s dětmi napříč celou republikou