Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Dost bylo vtipů o mouše v polévce! Tenhle ramen s půlmetrovým členovcem ji snadno trumfne

Diskuze o hmyzu coby novodobé potravině jitří nálady ve společnosti. V některých asijských státech by se nad tímhle tématem příliš nepozastavovali.

Tady si totiž pochutnávají na jiných „dobrotách“. Příkladem budiž více než půlmetrový stejnonožec z hlubin, kterého vám naservírují společně s polévkou ramen v jedné z tchajwanských restaurací.

Extrémní kuchyně: Ramen s krokodýlí nohou prý v srdci probudí bezpodmínečnou lásku

Moucha v polévce? Slabota!

Existují desítky a možná i stovky vtipů o mouše v polévce. V Tchaj-wanu se ale asi nevypráví. Tady si totiž můžete dát vskutku netradiční ramen, který pod půlmetrovým živočichem pravděpodobně velmi snadno přehlédnete.

Oním záhadným a hrdě servírovaným živočichem je Bathynomus obrovský, kterého běžný člověk prakticky nemá šanci spatřit. Stejnonožec, který může vážit až 2 kilogramy a dorůstat do délky 60–70 centimetrů, žije v hloubkách okolo 1 000–2 000 metrů

Živí se těly uhynulých živočichů, a protože žije prakticky v naprosté tmě, jeho tělo je bezbarvé a tvoří ho krunýř, sedm párů článkovaných nohou, dva páry tykadel a složené oči. Protože potravy není v takto extrémních hloubkách mnoho, pokud se přece jen k nějaké té mršině dostane, je schopen sníst až polovinu svojí hmotnosti. Poté může vesele hladovět. A to klidně i několik dlouhých let.

Extrémní kuchyně: Dvoukilový losí čenich plný chrupavek, zubů a chlupů je opravdovou gastrovýzvou

Bathynomus obrovský
Pod tělem tohohle mrchožrouta z hlubin servírovaný ramen snadno přehlédnete.
Zdroj:
Shutterstock

Specialita šéfkuchaře

Bathynomus je ve zmíněné restauraci podávaný jako specialita šéfkuchaře a najdete jej na velmi extravagantním menu. Že jste si poručili mrchožrouta z hlubin, nepoznáte jenom podle názvu, ale také podle ceny. Za jeden speciální ramen s bathynomem tady zaplatíte zhruba tisícovku, což je asi 10x více, než jaká je cena běžného ramenu podávaného v typické tchajwanské restauraci.

A jak se vlastně tahle netradiční ingredience připravuje? Po vylovení z hlubin je ze stejnonožce odstraněn žaludek. Vykuchání podléhají taky vnitřnosti. Žlázy ale tvorovi zůstávají. Zbylé maso se společně s krunýřem uvaří v páře a podává se s krémovým ramenem, jehož součástí je nejen maso bathynoma, ale najdeme v něm také fermentované části tuňáka pruhovaného a mořské plody.

Ti, kteří už měli tu čest netradiční ramen s bathynomem ochutnat, se vesměs shodují na tom, že pohled na porci sice není nikterak lákavý, samotný mnohonožec má ale nesmírně šťavnaté maso, které chutná jako kombinace humra a krabí pasty. Nám nezbývá než dotyčným věřit. 

Extrémní kuchyně: Převážení švédské speciality zakázaly i některé letecké společnosti. I ti největší drsňáci totiž zvrací už při jejím otevírání

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

23° 37' 35.9995", 120° 56' 30.5151"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Dost bylo vtipů o mouše v polévce! Tenhle ramen s půlmetrovým členovcem ji snadno trumfne