Přejít k hlavnímu obsahu

Valentýn ve světě: Arabové si ho zakázali, v Německu si dávají prasátka a na Filipínách pořádají hromadné svatby

Ať už Valentýna slavíte, nebo ho úspěšně ignorujete, přečtěte si, jak se slaví svátek zamilovaných u našich sousedů i daleko za oceánem!

Zatímco někde si u příležitosti oslav všech zamilovaných posílají milenci romantické a anonymní přáníčka, jinde si nadělují prasátka nebo holubice. Naštěstí ne ty živé...

Tchaj-wan

Valentýn na Tchaj-wanu se nese ve znamení opulentních pugétů růží. Mimořádně důležitá je nejen barva, ale také počet růží, neboť skrývá významné poselství. Parádních 99 růží údajně znamená věčnou lásku, v kytici, kde se nachází o 9 růží více, je pro změnu zašifrovaná nabídka k sňatku.

Filipíny

Na Filipínách, podobně jako v Singapuru, místní věří, že když svatba proběhne přímo na Valentýna, vnese do manželského života mnohem více lásky a štěstí, než kdyby se uskutečnila v jiném termínu. Proto jsou během 14. 2. pořádány hromadné svatby a tenhle termín mají budoucí novomanželé „vybookovaný“ dost dlouho dopředu.

Tipy pro romantiky: Kde to na Valentýna nebude „mainstream“?

Ghana

Valentýn se v Ghaně oficiálně neslaví. Tady totiž svátek všech zamilovaných přejmenovali na národní den čokolády. Nebylo to samozřejmě jen tak. Ghana tím – coby jeden z největších světových producentů kakaa – chtěla zvýšit turismus a odbyt sladkého zlata.

Dánsko

V Dánsku se Valentýn slaví poměrně krátce, a to zhruba od 90. let 20. století. Není tady sháňka po rudých růžích, ale po lisovaných bílých květech. Dánové si kromě Valentýnek posílají taky žertovný dopis zvaný gaekkebrev, který obsahuje vtipné básničky a autor, podepsán pouze třemi tečkami, zde zůstává neznámý.

Anglie

V Anglii si zamilovaní jedinci darují holubice a labutě (tedy dárečky v jejich tvaru). Tihle opeřenci jsou totiž symbolem věrnosti, která je u Angličanů v žebříčku hodnot opravdu vysoko. Na Valentýna se také v Anglii darují (zpravidla anonymní) valentýnky, květiny, drobné dárečky, připravuje se domácí večeře a pečou se speciální valentýnské buchty

Zámečky na mostě v Anglii
V Anglii si zamilovaní jedinci darují holubice a labutě.
Zdroj:
Shutterstock

Saudská Arábie

Tady s romantickými valentýnkami nepočítejte. S největší pravděpodobností v Saudské Arábii během 14. 2. nenarazíte ani na infantilní srdíčkové balónky, plyšové medvědy nebo pugéty květin. Saúdská Arábie je jednou z několika zemí, kde je svátek sv. Valentýna zakázán, neboť milenecká láska mezi mužem a ženou (tedy před manželstvím) je zde považována za hřích

Argentina

V Argentině se svátek zamilovaných slaví rovnou celý týden. Oslavy začínají třináctého února a končí o týden později. Veselí se tady nese v duchu dobrého jídla a kvalitního pití a hlavně sladkých drobností, podle kterých získal zmíněný týden přívlastek „sladký“. 

Kam letos na Valentýna? Na místa, která jsme pro vás vybrali s láskou

Finsko

Ani ve Finsku na Valentýna v podobě, v jaké ho slavíme například u nás, nenarazíte. Tady jde totiž nikoliv o svátek všech zamilovaných, ale přátelství. Čtrnáctého února Finové telefonují starým přátelům ze školy, kolegové z práce chodí na společné večeře, do sauny nebo na bowling.

Estonsko

Za to v Estonsku je 14. únor speciálním dnem. A to nejen pro zamilované, ale také pro ty, kteří na tu pravou lásku ještě stále čekají. V tento den totiž po silnicích jezdí speciální autobusy lásky, do kterých mohou nastoupit osamělí muži či osamělé ženy a seznámit se s lidmi s podobným osudem.

Jihoafrická republika

V některých zemích se o slavení Valentýna zajímá spíše jen něžnější pohlaví. Příkladem budiž třeba Jihoafrická republika, kde si místní ženy připínají na rukávy srdíčko se jménem muže, který se jim líbí.

Japonsko

I v Japonsku si během svatého Valentýna rozmazlují ženy své drahé mužské polovičky. Těm posílají nejen zamilované vzkazy, ale především čokoládové dobroty, a to nejčastěji pralinky s oblíbenou náplní. Muži jim ale jejich pozornost oplácejí o měsíc později během oslav tzv. Bílého dne. Ten vznikl právě proto, aby mohli zase muži obdarovat své ženy – obvykle bílou čokoládou, ale také květinami či šperky.

Žena dává dárek muži
V Japonsku obdarovávají na Valentýna ženy své partnery. O měsíc později naopak dávají dárečky muži ženám.
Zdroj:
Shutterstock

Německo

V Německu se Valentýn slaví velmi podobně jako u nás. S tím rozdílem, že kromě květin, drobných dárečků a čokolády si Němci vzájemně darují roztomilá prasátka z perníku.

Použité zdroje:

  • radiozurnal.rozhlas.cz/valentyn-americky-svatek-svatek-vsech-zamilovanych-ma-ryze-evropske-koreny-7184321
  • idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/svaty-valentyn-ve-svete.A170213_154209_kolem-sveta_hig
  • kup-kytici.cz/o-kvetinach/svatek-svateho-valentyna-a-tradice-svatku-v-ruznych-castech-sveta
  • eppi.cz/tipy-na-darek/valentyn/valentyn-ve-svete
 
 

Místo

23° 27' 42.42", 120° 54' 28.8871"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Valentýn ve světě: Arabové si ho zakázali, v Německu si dávají prasátka a na Filipínách pořádají hromadné svatby