Přejít k hlavnímu obsahu

Na čem si pochutnává svět během Vánoc? Někde nesmí chybět smažená křidélka, jinde dřevěné poleno

Jiný kraj, jiný mrav – říká se. Zatímco u nás si nedovedeme představit štědrovečerní večeři bez ryby a bramborového salátu, ve světě bychom touhle kombinací příliš neoslovili.

Na čem si během vánočních svátků pochutnávají v Anglii, Austrálii nebo třeba Japonsku? Čtěte dál a dozvíte se to!

Francie: Dřevěné polínko

Francouzi jsou opravdoví gurmáni a potrpí si na dobré jídlo a pití. Není se proto čemu divit, že přípravě vánoční tabule věnují spoustu anergie a času. Na slavnostně prostřeném stole tak nesmí chybět šampaňské a předkrm z uzeného lososa, humra, ústřic či jejich proslulých palačinek.

Tradičním francouzským jídlem je i le reveillon, které se podává o půlnoci a skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Tradičním jídlem je i foie gras – coby paštika z husích nebo kachních jater. Jako dezert si Francouzi připravují čokoládovou roládu se svěžím máslovým krémem, která vypadá jako poleno a podle toho se tak i jmenuje.

Vánoční polínko – roláda
Roláda, která připomíná dřevěné poleno, nesmí na slavnostně prostřeném francouzském stole chybět.
Zdroj:
Pixabay

Itálie: Kilo vážící sladkost

Bez těstovin by to v Itálii nešlo. A to ani během Vánoc. Slavnostní večeře se na Boží hod skládá z italských předkrmů, těstovin, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je potom panettone. Jde vlastně o sladké, asi kilo vážící pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou a pomerančovou kůrou, které se podává se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

Španělsko: Hranolky obalené v cukru

Ve Španělsku jsou zvyklí večeřet hodně pozdě. A ani během Vánoc tuhle tradici neporušují. Proto se tradiční vánoční večeře servíruje kolem jedenácté hodiny v noci. Na slavnostně prostřeném stole nesmí chybět nejrůznější druhy tapas (třeba sýry, olivy a uzeniny). Oblíbená je i polévka s dary moře.

Hlavním chodem jsou potom úhoři, krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Dalším tradičním jídlem je i sušená šunka jamón. Jako dezert se ve Španělsku podávají marcipánové sušenky a hranolky z odpalovaného těsta, obalené v cukru a skořici, známé coby churros (čuros).

Anglie: Vánoční puding

Nikdo si v Anglii nedokáže představit Vánoce bez tradičního pudingu. Jde vlastně o ovocný koláč, který doplňuje sušené ovoce, koření a ořechy. Saturací alkoholem a následným zahříváním se z něj pak stane vánoční puding. Než je podáván, znovu se vaří, polévá brandy a zapaluje. V některých rodinách do něj dokonce zapékají minci. Ten, kdo ji najde, bude mít v následujícím roce štěstí.

Německo: Pečená husa

Naši němečtí sousedé si dopřávají tradiční vánoční večeři až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se tady servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním německým dezertem je potom vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.

Kachna na vánočním stole
Někde si Vánoce nedokážou představit bez kachny, jinde zase bez smažených křidélek z KFC.
Zdroj:
Pixabay

Polsko: Sladká babka

Štědrovečerní večeře se v Polsku zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se tady podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby, servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky, nebo babka, což je vlastně pečený sladký uzel se skořicí.

Filipíny: Bambusová rýže

S oslavami Vánoc na Filipínách tradičně začínají už kolem 16. prosince. Pouliční prodejci obklopí kostely a nabízejí věřícím horkou čokoládu a tradiční vánoční jídlo, které nese název puto bumbong. Jde vlastně o barvenou rýží ochucenou kokosem a třtinovým cukrem, vařenou a servírovanou v bambusu.

Štědrovečerní večeře se na Filipínách neobejde bez šunky pečené na medu nebo rožněného selete. Polévkou je vývar z hovězí oháňky. Jako dezert se servíruje takzvaná kalamay - opět lepivá rýže s kokosem, burákovým máslem, cukrem a kokosovým mlékem.

Japonsko: KFC

Kdo by to byl řekl, že tradičním vánočním jídlem Japonců je smažené kuře ze známého fastfoodového řetězce KFC? Japonci si tuhle „lahůdku“ na Štědrý večer objednávají klidně i dva měsíce dopředu. To proto, aby se na ně dostalo.

O absolutní boom a zařazení smažených kuřecích jídel na štědrovečerní menu se zasloužila masivní reklamní kampaň v 70. letech. Abychom ale Japoncům nekřivdili, dodáme, že na slavnostně prostřeném stole se objevuje i bílý houbovitý dort se smetanou a jahodami.

Vánočně nazdobené perníčky
Kdo by to byl řekl, že i na Islandu nesmí během Vánoc chybět slaďoučké perníčky?
Zdroj:
Pixabay

Rumunsko: Nakládané zelné listy

I v Rumunsku začínají s oslavami Vánoc s předstihem. Tradiční vánoční oslavy začínají totiž už 20. prosince, kdy se jako pocta svatému Ignáci poráží prase. Naporcované vepřové pak tvoří základ rumunské vánoční hostiny. Pečínka se podává s domácími nakládanými okurkami, připravují se vepřové klobásky a také sarmale, což jsou vlastně nakládané zelné listy, plněné rýží a vepřovým masem.

Tradiční pochoutkou je i levandulový chléb ve tvaru kříže, o který se Rumuni dělí se svými sousedy.

Island: Nevábně páchnoucí rejnok

Oslavy Vánoc začínají na Islandu už 23. prosince. Tehdy se totiž slaví den svatého Thorláka, kdy Islanďané pojídají nepříliš voňavého fermentovaného rejnoka s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Na štědrovečerním stole pak bývá uzené jehněčí, solená vepřová žebra a různé druhy drůbeže a pernaté zvěře. Ze sladkých pokrmů pak nesmí chybět slazená rýžová kaše a cukroví – nejčastěji perníčky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 34' 49.2096", -1° 58' 44.76"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na čem si pochutnává svět během Vánoc? Někde nesmí chybět smažená křidélka, jinde dřevěné poleno