Přejít k hlavnímu obsahu

Polské Tatry a tipy na výlet: Zajeďte si do „Papugarnie“, pokořte impozantní vápencový vrch nebo vyrazte do největší doliny

Řada z nás letos zvolila jako svou dovolenkovou destinaci Polsko. Pokud je to i váš případ a chystáte se letos do polských Tater, máme pro vás pár tipů na výlety.

Morskie oko

Morskie Oko je největším jezerem ve Vysokých Tatrách. Jeho úctyhodná hloubka činí 50,8 metrů a samotná vodní plocha leží v nadmořské výšce 1 395 metrů. Vede k němu asi osmikilometrová trasa po asfaltové silnici od záchytného parkoviště Palenici Białczanske, proto se není čemu divit, že během hlavní sezóny bývá v obležení turistů. Pokud se sem vydáváte během léta autem, doporučujeme brzkou rezervaci parkoviště, kterou můžete provést online.

Morskie oko v Polsku
Jedno z nejkrásnějších míst v polských Tatrách bývá během prázdnin poměrně přeplněné.
Zdroj:
Shutterstock

Vrch Giewont

Zřejmě nejnápadnějším štítem celých polských Tater je vrch Giewont (1 895 m), jenž se ohromnou, 600 metrů vysokou severní stěnou zdvíhá přímo nad městem Zakopane. Na vrcholu zahlédnete patnáctimetrový ocelový kříž, díky kterému je národní hora Polska jednoduše nepřehlédnutelná.

Pokud se rozhodnete na Giewont vyrazit, mějte na paměti, že závěrečný úsek jistí řetězy, a kvůli vysoké návštěvnosti je tu dokonce zaveden jednosměrný provoz. Smyčkou doprava se jde nahoru, smyčkou zleva scházíte dolů.

Vrch Giewont v Polsku
Impozantní vrch Giewont vás přivítá patnáctimetrovým ocelovým křížem.
Zdroj:
Shutterstock

Papugarnia Zakopane

Vstupní branou polských Tater je nepochybně město Zakopane, kde můžete navštívit kromě řady historických a architektonických památek i pestrobarevný svět papoušků. Nevšední zážitek v podobě návštěvy největší exotické "papouškárny" ve městě si užijí především rodiny s dětmi. Obdivovat tady můžete řadu různých druhů cizokrajných ptáků, a to od papoušků Kakadu přes Korely až po pestrobarevné Ara.

Zoo s papoušky v Polsku
V polské „papugarnii“ můžete obdivovat zvídavé papoušky Kakadu i pestrobarevné Ara.
Zdroj:
Shutterstock

Zakopane

Kdo navštívil polské Tatry a nenavštívil Zakopane, jako by tady ani nebyl! Za návštěvu jistě stojí Krupówki coby jedna z nejznámějších ulic v celém Polsku, aquapark Zakopane, kde najdete saunový svět, vířivku, divokou řeku a spoustu atrakcí pro velké i malé návštěvníky, tržiště Gubałowka, které patří k těm nejznámějším a největším v širém okolí nebo „insta-friendly“ park Rówień Krupowa, který doslova vybízí k pořízení dokonalých fotek a rodinnému pikniku.

Nedaleko pulzujícího centra města si můžete prohlédnout i skokanský můstek Wielka Krokiew, na kterém se skáče světový pohár a mimo závody vás sem vyveze lanovka.

Zakopané v Polsku
Jedno z nemalebnějších polských měst láká na tržiště, památky i úžasné výhledy.
Zdroj:
Shutterstock

Dolina Chochołowska

Pokud do polských Tater vyrážíte s kočárkem nebo s sebou máte děti či hůře pohyblivé osoby, na nějaké velké výstupy vás pravděpodobně neužije. Rozhodně se ale vydejte do největší doliny polských Tater, která má název Dolina Chochołowska.

Terén zde není náročný ani pro cyklisty či v zimě pro běžkaře. Odpočinout si a občerstvit se můžete v oblíbené turistické chatě. Pokud patříte mezi zkušené nebo amatérské fotografy, vydejte se sem během jarních měsíců, kdy tady rozkvétají pláně plné krokusů.

Dolina Chochołowska v Polsku
Největší dolina polských Tater je přístupná i s kočárkem.
Zdroj:
Shutterstock

Gubałowka a Butorowy Wierch

Máte chuť na pořádný trek? Vydejte se na dva nejznámější vrcholy Gubałowského pohoří. Vyrazit sem můžete nespočtem turistických tras po svých nebo se na vrchol nechat vyvézt lanovkou. Podél cesty mezi těmito vrcholy je velké množství prodejců upomínkových předmětů a možností občerstvení. Výhledy jsou tady nezapomenutelné a odradit by vás od nich nemělo ani množství turistů, kteří sem každoročně míří.

Butorowy Wierch v Polsku
Lákají vás vysokohorské treky? Tak to jste tady správně!
Zdroj:
Shutterstock

Dolina Kościeliska

Tahle dolina je považována za jednu z nejkrásnějších v celých polských Tatrách. Rozprostírá se severně od nejvyššího vrchu Bystrá (2 248 m) a ústí zhruba 8 km západně od centra Zakopaneho.

V nejužším a nejdivočejším místě (nad Polanou Pisana) se můžete dát po strmé stezce jištěné řetězy k jeskyni Raptawicka. Jakmile dorazíte ke vstupu do jeskyně, bude potřeba se přehoupnout přes jeho okraj a po čtyřmetrovém žebříku se spustit kolmo dolů do podzemí. Přivítá vás velký sál vysoký 10 metrů, který se rozbíhá do odnoží o celkové délce cca 150 metrů.

Dolina Kościeliska v Polsku
Dolina ukrývá jeskyni Raptawicka, kde jen vstup do ní je tak trochu adrenalin.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

51° 7' 22.471", 17° 4' 54.8376"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Polské Tatry a tipy na výlet: Zajeďte si do „Papugarnie“, pokořte impozantní vápencový vrch nebo vyrazte do největší doliny