Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Tipy na výlety v okolí Gdaňsku: písečné duny, výběžky do moře i hit mezi jezery

Gdaňsk je nová dovolenková superstar! Trávit letní volno v Polsku se poslední roky vydává čím dál víc Čechů. Spousta z nich míří právě na severovýchod země.

Krásné město, které má rozhodně co nabídnout všem věkovým kategoriím, jež uspokojí všechny, kteří mají rádi relax na pláži i poznávání historických zákoutí. Právě tak by se dal jednoduše popsat šestisettisícový Gdaňsk. Jde o jedno z nejstarších a největších polských měst, nachází se na pobřeží Baltského moře a je součástí Trojměstí Gdaňsk, Gdyně a Sopoty. Odehrála se tu taky nejedna důležitá historická událost.

A samozřejmě jsou tu rok od roku lepší služby, moře, písečné pláže a Polsko je stále zemí, v níž pobyt vychází o dost levněji než třeba v tolik populárním Chorvatsku nebo třeba v Itálii.

Kam se tedy podívat v okolí Gdaňsku kromě Gdyně a Sopot, když tu budete chtít strávit víc než pár dní?

#1 Helská kosa

Helská kosa nebo taky poloostrov Hel je místo okouzlující svým tvarem i přírodou, která tady kraluje. Celá Helská kosa je 35 kilometrů dlouhý pás písečných dun, které tu vznikly vlivem větru a mořských proudů. 

K relaxaci si tu můžete vybrat jednu ze zdejších písečných pláží, klidně se tu můžete projet na kole – po cyklostezce, ve stínu borovicových lesů, místo je skvělé pro vodní sporty nebo tady taky můžete navštívit Fokarium, záchrannou stanici pro tuleně. Nezapomeňte nahlédnout na duny a taky na maják!

Helská kosa
Víc než 30 kilometrů dlouhý pás písečných dun, pláže a stezka pro pěší a kola. To je Helská kosa.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Viselská kosa

Podobnou atmosféru včetně možnosti krásné procházky nebo projížďky na kolech nabízí i Viselská kosa, která se nachází asi 45 minut jízdy autem na východ od Gdaňsku. 

Centrem Viselské kosy je městečko Krynica Morska, kde najdete nejeden fajn podnik k občerstvení a odpočinku, zejména děti tu pak může potěšit lanový park a lunapark. 

Krynica Morska
Centrem Viselské kosy je Krynica Morska.
Zdroj:
Shutterstock

Viselská kosa sice započíná v Polsku, překračuje ale i hranici s Ruskem, respektive s Kaliningradskou oblastí. Rusy přesto na dohled mít nebudete – zhruba 1,5 kilometru před hranicí jsou z jejich strany zátarasy a pohybují se tu příslušníci pohraniční stráže. 

#3 Leba a Słowiński park narodowy

Asi hodinku cesty od Gdaňsku najdete letovisko Leba, která je na polském pobřeží vyhlášená. Zároveň turisté, kteří se v ní ubytovávají, z ní často vyrážejí do nedalekého Słowińskeho parku narodoweho. Ten je známý obrovskými písečnými dunami, krásné jsou ale i pobřežní bory. A samozřejmě jsou i jezera, louky, bažiny a lesy.

Słowiński park narodowy
Podívat se můžete i na Słowiński park narodowy a nedaleké městečko Leba.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Lębork 

Cestou z Leby zpátky do Gdaňsku se můžete zastavit v malebném Lęborku. Město, které čítá necelých 35 tisíc obyvatel, nabízí k vidění pozůstatky středověkých hradeb, hradu a věží. Najdete tu i muzeum, které představuje historii města i celého regionu, obdivuhodná je i budova radnice, měšťanské domy z přelomu 19. a 20. století nebo gotický kostel sv. Jakuba z přelomu 14. a 15. století.

Lebork radnice
Po Leborku si udělejte příjemnou procházku. Líbit by se vám mohla třeba budova radnice.
Zdroj:
aerrant / Shutterstock

#5 Mazurská jezera

Turistickým hitem poslední doby jsou Mazurská jezera, k nimž je to z Gdaňsku něco přes hodinu a půl cesty. Oblast, která zahrnuje na 2 000 jezer, je mezi Poláky velice oblíbená a Češi začínají její krásu taky objevovat. Je to místo ideální na koupání i pro vodní sporty, nouze tu není o krásná malá městečka, kam můžete zavítat jen tak ze zvědavosti nebo třeba něco dobrého k jídlu.

Mazurská jezera
Na nádhernou jezerní oblast jsou Poláci náležitě pyšní.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

54° 21' 7.2864", 18° 38' 47.9004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlety v okolí Gdaňsku: písečné duny, výběžky do moře i hit mezi jezery