Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět v Gdaňsku? Typické hanzovní domy i Neptuna v akci

Gdaňsk je jedno z nejstarších a největších polských měst a společně s městy Gdyně a Sopoty tvoří významné Trojměstí. Kam byste se v něm měli vypravit?

Když se do oblasti Gdaňska dostanete, určitě to nebude náhodou. Leží totiž až na severovýchodním okraji Polska, co by kamenem dohodil od hranice s Kaliningradskou oblastí. Láká ale třeba na moře a vyhlášené pláže. Pokud si libujete v objevování Polska, určitě Trojměstí navštivte a užijte si zdejší jedinečnou atmosféru. Gdaňsk je od Prahy vzdálen asi 800 kilometrů, delší i kratší trasy se při jízdě autem časově víceméně vyrovnávají. 

Gdaňsk podle všeho vznikl už v roce 997, ale první zmínky o osídlení oblasti v podobě rybářské osady, sahají dokonce až do 7. století. Historie města je pestrá nejen díky tomu, že je takhle dlouhá, ale je daná i polohou. Gdaňsk totiž postupem času patřil hned do několika státních útvarů, třeba do polské monarchie, Polsko-litevské unie, Pruska, Německého císařství, Výmarské republiky nebo do Třetí říše. Teprve od roku 1945 „má klid“ coby součást Polské republiky (a svého času Polské lidové republiky).

Zajímavé je na městě i to, že ho dodnes obývají Kašubové, původní slovanský národ s touhle oblastí nedomyslitelně spjatý. Jde o etnografickou podskupinu polského národa, která se od většiny Poláků do jisté míry liší kulturou a jazykem. Většina hovoří kašubsky a polsky, ale třeba 5 % Kašubů považuje za svůj rodný jazyk němčinu. Ke Kašubům se hlásí například polští politici Donald Tusk a Lech Walesa.

Připravili jsme pro vás seznam 10 míst, která v Gdaňsku stojí za návštěvu. Užijte si je!

Radnice 

Gdaňsk má beze sporu naprosto úchvatnou radnici. Pochází ze 14. století, její nepřehlédnutelná, 83 metrů vysoká věž je pak o něco mladší. Ačkoli původně byla budova gotická, po požáru v polovině 16. století se dočkala rekonstrukce v manýristickém slohu. Interiér je zdoben „rukou“ významných malířů, k nimž patřil například Hans Vredeman de Vriese nebo Simon Herle.

Nejzajímavější částí je pravděpodobně Červená síň, které se dřív říkalo spíš Velká zasedací síň. Je v ní nádherný renesanční krb a taky stropní apoteóza města. 

Chcete-li si prohlédnout město z výšky, je radniční věž jedním z nejlepších míst. Když už v budově budete, můžete tu taky zajít do Muzea Gdaňska, které sídlí právě tady.

Zdroj:
Bigstockphoto

 

 

 

Neptunova fontána 

Jen kousek od radnice můžete spatřit nejznámější gdaňskou kašnu, Neptunovu fontánu. Ta tu stojí od 17. století, několikrát prošla opravami a během 2. světové války dokonce místní její hlavní část odmontovali a schovali mimo město. Po válce se dočkala renovace, v roce 1957 byla znovu zprovozněna a od roku 1988 už „nepohoršuje“ – Neptunovo přirození zakrývá fíkový list.

Zdroj:
Bigstockphoto

 

 

 

Artušův dvůr

Když už budete u Neptunovy fontány, nahlédněte taky do Artušova dvora, který vznikal v letech 1348-50. Původně šlo o místo, kde se setkávali obchodníci a odehrával se tu společenský život, později tu byla burza a dneska je tady pobočka Muzea Gdaňska. Dvůr byl několikrát opravován, citelně byl poničen například během 2. světové války.

Zdroj:
Bigstockphoto

 

 

 

 

Katedrála v Gdaňsku

Nejvýznamnějším kostelem Gdaňska je Konkatedrální bazilika Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie v Gdaňsku. Říká se jí taky Mariánská bazilika a představit si můžete římskokatolický gotický kostel. Zvláštní na něm je, že v jednu dobu sloužil katolíkům i protestantům, později jen protestantům a tehdy (1572-1945) byl druhým největším luterským kostelem na světě.

Dovnitř se vejde až 2 500 osob. V interiéru jsou k vidění gotické, manýristické a barokní prvky. Známá je například Deska milodarů nad kostelní pokladničkou, která má příchozí pobídnout k milodaru, a zmínit musíme taky orloj, který tu během let 1464-70 sestrojil Hans Dürunger. Na hodinách můžete vidět nejen celé hodiny a dny, ale i fáze Měsíce a data pohyblivých svátků. Když budete poblíž kostela přes poledne, podívejte se na průvod několika postav – k vidění je tu Adam, Eva, apoštolové, Tři králové a Smrt.

Katedrála v Gdaňsku
Zdroj:
Bigstockphoto

Dluga ulica

Dlouhá ulice je jednoznačně ulicí, kterou byste se měli projít, i kdybyste se v Gdaňsku nemohli příliš zdržet. Je to totiž přehlídka nádherné architektury, barevných domečků, najdete tu i nějakou tu galerii a atmosféru tu dotvářejí taky pouliční umělci. Společně s Dlouhým trhem tvoří tahle ulice základ Královské cesty, kterou do města vjížděly průvody při královských návštěvách.

Dlouhá ulice Gdaňsk
Zdroj:
Bigstockphoto

Nábřeží řeky Motlavy

Podél řeky Motlavy, která Gdaňskem protéká, se můžete projít po Dlouhém nábřeží. Tady na vás dýchne nefalšovaná atmosféra přímořského a hanzovního města. K vidění je tu starý jeřáb, historické budovy, ruské kolo i pirátské lodě. Když se sem vydáte na procházku po setmění, okouzlí vás všechny ty odlesky světel v řece a vy si taky užijete něco, na co jen tak nezapomenete.

nábřeží Gdaňsk
Zdroj:
Bigstockphoto

Pevnost Wisłoujście

Wisłoujście je název unikátní pevnosti na pravém břehu Visly, jediné námořní pevnosti na jižním pobřeží Baltského moře. Původně sloužila k obraně vjezdu do místního přístavu. První (tehdy dřevěná) pevnost tu vznikla ve 14. století a až do 16. století byla přímo u moře – později tady sedimenty vytvořily pevninu a pevnost tak „odsunuly“. 

Základem pevnosti je okrouhlá cihlová věž, která byla postupně opevňována. Poslední bitvu musela svést během 2. světové války. Po ní prošla rekonstrukcí a dneska je součástí Historického muzea Gdaňsk.

pevnost Wisłoujście
Zdroj:
Bigstockphoto

Zlatý dům

Zlatý dům považují obyvatelé i návštěvníci Gdaňska za jeden z nejhezčích v celém městě. Dům začal vznikat v roce 1609 podle návrhu Abrahama van den Family, a to na přání tehdejšího primátora města Jana Speymana. Dokončen byl v roce 1617. Návrh zahrnoval i sochařskou výzdobu interiéru, která byla dokončena až v roce 1816. Na dům se sem svého času jezdili dívat studenti architektury z celé Evropy. Aby ne, fasáda se zlacenými sochami a reliéfy je opravdovou perlou města!

Zlatý dům Gdaňsk
Zdroj:
Bigstockphoto

Zelená brána

V Gdaňsku najdeme i několik bran, pro vás jsme vybrali Zelenou, která směrem od řeky Motlavy uzavírá Dlouhý trh a Královskou cestu. Coby vodní brána tu vznikla už v roce 1568 v holandském manýristickém stylu.

Zelená brána v Gdaňsku
Zdroj:
Shutterstock

Poloostrov Westerplatte

Při návštěvě Gdaňska nesmíte vynechat procházku po oválném poloostrově Westerplatte. Ten tu vznikl teprve v polovině 18. století, kdy nad vodní hladinu vystoupila část pevniny. Před 1. světovou válkou tu byla pláž, během 20. let tu vzniklo překladiště, které chránila vojenská jednotka. Útokem na ni 1. září 1939 začaly zdejší boje 2. světové války.

Westerplatte Gdaňsk
Zdroj:
Bigstockphoto

Poláků bylo tenkrát oproti Němcům málo, ale přesto se dokázali dobře bránit. Na památku jejich chrabrosti vznikl na Westerplatte v 60. letech pomník vysoký 25 metrů a sestávající z 240 žulových bloků. Bystré oko na poloostrově nepřehlédne zbytky bunkrů a polských kasáren nebo tank T-34

Vypravte se do Gdaňska a užijte si jeho nádhernou atmosféru přes den i v noci!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

54° 21' 7.2864", 18° 38' 47.9004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět v Gdaňsku? Typické hanzovní domy i Neptuna v akci