Přejít k hlavnímu obsahu

Kolik eur vyměnit na letošní dovolenou? Procestovali jsme oblíbené destinace a takhle vypadají aktuální ceny v Řecku a Chorvatsku

Řecko a Chorvatsko stabilně patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace. A ani pro letošní rok by tomu nemělo být podle prognóz cestovních kanceláří jinak.

Pokud sem plánujete cestu, určitě vás bude zajímat, kolik eur vyměnit. Za kolik si dáte v Řecku točené pivo a kolik stojí kopeček zmrzliny nebo „smažák“ v Chorvatsku? Máme pro vás aktuální ceny!

Kolik eur s sebou do Řecka?

Obecně platí, že ceny na ostrovech jsou o něco vyšší než na pevnině. Záleží taky na tom, jestli pro svoji letošní dovolenou zvolíte ubytování v soukromí a bez stravy, nebo si rovnou připlatíte za hotel s all inclusive.

Vzhledem k mezinárodní situaci v uplynulých letech není divu, že i Řecko se letos cestovatelům prodraží. S výjimkou energií a dalších nákladů na bydlení zdražilo proti loňskému roku takřka všechno.

Jak vypadají aktuální ceny? Za litr vody v restauraci zaplatíte 0,5 až 1,5 eura. Půllitr točeného piva vás vyjde na 4 až 6 eur. V lahvi je pivo o něco levnější a stojí asi 1,5 až 5 eur. Pokud chcete ochutnat místní ouzo, připravte si 3 až 8 eur za skleničku. Podobně je na tom i tsipouro. Za nachlazené frappe zaplatíte od 1,5 do 4 eur. Sklenka sangrie vás vyjde na 4 až 7 eur. Místní víno stojí okolo 2 až 5 eur a čerstvě vymačkaný pomerančový džus také tak.

Přímořská restaurace
Za kolik se letos najíte v Řecku nebo Chorvatsku? Ceny se různí v závislosti na roční době i oblíbenosti letoviska.
Zdroj:
Shutterstock

Dražší je samozřejmě i jídlo v tavernách, kde například za řecký salát (choriatiki) zaplatíte v průměru 5 až 8 eur. Lahodné tzatziki najdete na lístku většinou s cenovkou 4 až 6 eur za misku nebo talířek. Plněné vinné listy (dolmades) vás vyjdou na cca 5 až 7 eur. Stejně je na tom i plněný lilek nebo tradiční grilovaná zelenina. Za grilovaný sýr halloumi zaplatíte cca 6 až 8 eur. A přesně tolik eur budete muset vytáhnout z peněženky i za oblíbenou smaženou fetu se sýrem a medem.

Moussaka vás vyjde na 8 až 10 eur, gemista bude o něco málo levnější (7 až 8 eur). Za bouyourdi, což je oblíbené jídlo se zapečenými rajčaty, paprikou, sýrem, bylinkami a extra panenským olivovým olejem, zaplatíte mezi 6 a 8 eury. Pečené jehněčí maso se zeleninou (kleftiko) vás vyjde na cca 12 až 15 eur. Za pita chléb zaplatíte v průměru 1 až 2 eura. Rodinná večeře v řecké taverně tak vyjde na 50 až 80 eur.

Řecká restaurace
Obecně dražší jsou ryby a mořské plody.
Zdroj:
Shutterstock

Pokud si v Řecku plánujete půjčit auto, skútr nebo čtyřkolku, obejděte více půjčoven a ty mezi sebou porovnejte na základě dostupných recenzí na internetu. Jak se pohybují aktuální ceny? Například Kiu Picanto půjčíte od 40 eur za den, půjčení Dacie Duster vás pak vyjde minimálně na 60 eur/denně. Pokud byste si chtěli půjčit silnější čtyřkolku (450 cc), počítejte s cca 60 eury na den. U více dní (3, 5 nebo 7) vám většinou půjčovna nabídne slevu ve výši 10–20 %. Ceny benzínu se pohybují okolo 1,80–2,10 eura/litr. Za litr nafty zaplatíte v průměru 1,71 eura.

Mohlo by vás zajímat: Jak je to v Řecku s placenými lehátky na plážích? Zatímco před sezónou se s organizovanými plážemi setkáte jen sporadicky, od července na lehátka narazíte prakticky všude. Někde je potřeba uhradit jejich celodenní pronájem, který se může pohybovat od 7 do cca 30 eur, jinde můžete na lehátkách „bivakovat“ klidně celý den, pokud si ve vedlejší taverně objednáte něco k jídlu nebo pití.
Středomořská kuchyně
Jídlo a pití letos zdražilo v průměru všude.
Zdroj:
Shutterstock

Jak vypadají aktuální ceny v Chorvatsku?

I tady se ceny zásadně odvíjejí od lokality, do níž míříte. Se zavedením eura lze ale konstatovat, že letos si turisté za dovolenou v Chorvatsku poměrně zásadním způsobem připlatí. Jak vypadají aktuální ceny jídla a pití v restauracích?

Ceny těstovin, rizot, hamburgerů, čevapčiči a pizzy začínají na cca 140 Kč. Nejdražší jsou obecně ryby a mořské plody, jejichž cena je většinou vyčíslena v jídelním lístku za kilogram. Proto je dobré se přeptat obsluhy, na kolik vás porce vlastně vyjde.

Počítejte s tím, že masová jídla většinou začínají na 15 eurech. Například za hovězí zaplatíte necelých 700 korun, kuře s houbovou omáčkou a domácí smažené brambory stojí cca 370 Kč a na jehněčím s přílohou si pochutnáte za cca 540 korun. Za oblíbený „smažák“ zaplatíte 150 i 400 korun.

Smažák
Cena oblíbeného „smažáku“ v Chorvatsku zvedá Čechy ze židle. Zatímco někde za něj dáte 150 korun, jinde budete muset sáhnout do peněženky pro necelých 20 eur.
Zdroj:
Shutterstock

Za oběd s nápoji zaplatíte mimo hlavní turistická letoviska okolo 8 až 14 eur. V oblíbených destinacích ale počítejte s dvakrát i třikrát tak vysokou cenou. Kopeček zmrzliny vás vyjde na 1,5–2 eura, za espresso zaplatíte 1,2 až 1,7 eura. Gin s tonikem stojí cca 5 eur a další míchané drinky od 6 do 12 eur. Cena točeného piva se obecně pohybuje okolo 3 až 3,5 eura.

A za kolik v Chorvatsku natankujete? Benzín stojí aktuálně 1,38 eur a nafta 1,28 eur. Pokud vyrážíte na Jadran po vlastní ose a budete hledat ubytování na místě, počítejte s tím, že ceny jsou letos v průměru o 30 až 50 % vyšší.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

40° 41' 40.7963", 24° 39' 18.97"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kolik eur vyměnit na letošní dovolenou? Procestovali jsme oblíbené destinace a takhle vypadají aktuální ceny v Řecku a Chorvatsku