Přejít k hlavnímu obsahu

Co si sbalit do batohu na horskou túru

Na krátkou dvou hodinovou procházku někde za městem či vesnicí kousek od domu není potřeba tahat krosnu plnou jídla a dalších zbytečností, snad jen na tekutiny myslete.

Vše se odvíjí od počasí, před tím, než vyrazíte, sledujte předpověď a podle toho volte i obsah batohu. V horách se mění podmínky rychlostí blesku a není výjimkou, že i blesky mohou udeřit. Jak se chovat na horách v bouřce, to je na jiný článek. Teď si pojďme říct, co si zabalit na celodenní horskou túru.

Na záda hoďte tak akorát velký batoh 

Abyste měli všechny potřebné věci kam dát, pořiďte menší až středně velký batoh o objemu kolem 30 l. Nepotřebujete obrovskou krosnu, pokud nejdete na několikadenní trek. U batohu dbejte na vyztužení zad a nastavitelné popruhy. Výhodou je mít i batoh s bederním popruhem, dokáže značně odlehčit ramenům, ty většinou trpí nejvíce. Skvělou vychytávkou je také integrovaná pláštěnka na batoh, kterou máte pořád při sobě a natáhnete ji hned jak začne pršet. Batoh a věci v něm nepromoknou.

batoh na túru
Zdroj:
Unsplash

Základem je pevná obuv

Obutí do hor nikdy nepodceňujte. Zapomeňte na sandále, žabky, baleríny, nebo obyčejné městské kecky s plochou podrážkou. Můžete si zvrtnout kotník, nebo přivodit jiný úraz. Neochrání vás před deštěm ani před ukopnutým palcem.

Na túru v nenáročném terénu, třeba po lesních pěšinách a loukách, si s nízkými trekovými botami vystačíte. Mají většinou hrubší vzorek a podrží i na mokrém a rozbláceném povrchu. 

Jestli vás čeká výstup na vyšší vrchol, nebo hřebenovka, očekává se deštivo, nebo víte, že budou na cestě úseky s řetězy a náročnějším terénem, zvolte raději tzv. pohory. Jde o vyšší kotníčkovou obuv, která poskytuje vysokou oporu kotníku. Má hrubší podrážku a bývá vyrobena z nepromokavých materiálů. Vaše noha bude v teple a suchu za každého počasí, výhodou je, že je můžete vytáhnout i v zimě, protože dobře izolují. 

Oblečení vrstvěte a přibalte i náhradní

V první řadě se řiďte počasím a ročním obdobím. Obzvláště ve vyšších nadmořských výškách se počasí mění z minuty na minutu. Pamatujte, že ze slunečného a teplého počasí se může rázem stát obrovský liják nebo bouřka.

oblečení na hory
Zdroj:
Unsplash

Jednotlivé kousky funkčního oblečení vrstvěte v závislosti na ročním období, kdykoliv můžete jednu z vrstev sundat. Základem je funkční tílko, sportovní tričko a mikina, hodit se může i vesta. Dobrým řešením jsou outdoorové kalhoty s odepínacími nohavicemi, pokud se během dne udělá horko. 

Do batohu nezapomeňte přibalit bundu, pokud se zhorší podmínky, nebo začne pršet. Ideální je bunda s nepromokavou a větruodolnou membránou, ale skvěle poslouží i softshellová bunda. Neztratí se ani pláštěnka, kdyby nastal opravdu velký liják. Vezměte i náhradní ponožky a tričko pro převléknutí do suchého, pokud se více zpotíte. Myslete na pokrývku hlavy, ať už v podobě kšiltovky, čepice pro chladnější dny, nebo sportovní čelenky. Přibalte také nákrčník, který je vysoce multifunkční.

Jídlo a co dalšího vzít do batohu

Na celodenní horský trek si vezměte dostatečné množství vody, skvělou vychytávkou je vak na vodu, který schováte do batohu a hadičku na pití vyvedete ven z batohu přes speciální otvor. Mnoho outdoorových batohů je na vak s vodou už připraveno.

Jídlo a energie z něj je základ pro úspěšně zdolaný vrchol. Na jednodenní túru zabalte svačinu v podobě obloženého pečiva - např. bagetka namazaná lučinou s šunkou a sýrem. Mezi housku či dvě půlky chleba si dejte cokoliv dle vaší chuti. Jedna svačinka na celý den však nestačí, a pokud není možnost najíst se v horské chatě, hoďte do batohu navíc energetické tyčinky (proteinové, flapjacky, čokoládové tyčinky) opět dle vašich preferencí. Dobrou volbou jsou směsi oříšků, sušené maso, tabulka čokolády, nebo čerstvé i sušené ovoce jako banány či jablka. Jednoduše vše, co dokáže dodat rychlou energii.

Správný horal má při sobě i další věci. Kdyby se trek protáhnul do večerních hodin, tak oceníte čelovku. Hodit se může taky menší kapesní nůž např. multifunkční švýcarský nůž. Základní malá lékárnička je povinností. Vzít můžete i powerbanku, ta je dobrým řešením pro dobití mobilu, nebo jiné elektroniky, kterou používáte pro navigaci či focení okolní přírody. V letních měsících nezapomeňte na sluneční brýle i opalovací krém, pamatujte, že na horách slunce opaluje mnohem více než v nížinách.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co si sbalit do batohu na horskou túru